Srpanj 20, 2025, 13:39:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: sluz na površini  (Posjeta: 3019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
sluz na površini
« u: Kolovoz 10, 2008, 18:17:33 poslijepodne »
Javlja mi se nekakva bijelkasta sluz po površini, nešto poput prašine. već sam imao slićan problem i nestao je sam od sebe. Problem je u tome što ta sluz radi refleksiju svijetla tako da mi je količina lumena doslovno prepolovljena. Dok sam bio na moru cijeli tepih glosse mi je propao zbog manjka svijetlosti!
probao sam ovo riješiti usmjeravanjem filtera da mriješka vodu, ali nije pomoglo. Puštanje zraka kroz kamen isto nula bodova.
pisalo se da to uzrokuje nakupina bjelančevina na površini zbog viška hrane, ali hranim stvarno minimalno i promijenio sam već tri vrste hrane i situacija je ista.

Ima li itko kakvu ideju kako ovo riješiti? Možda bar kako to za početak pokupit s površine?

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: sluz na površini
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2008, 21:34:15 poslijepodne »
sranje....meni se to radilo kod zlatnih, ali one prljaju ko blesave....doduše, kako bi se pojavilo, tako bi nestalo...
no, mi smo to skupljali papirnatim ručnikom...potopiš ga preko toga i brzo pokupiš.....
a kako trajno riješiti....pojma nemam  -?

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2008, 22:05:42 poslijepodne »
Ako imaš vanjski filter nabavi neki surface skimmer koji takve probleme rješava trajno i efikasno. Moja preporuka je Fluvalov Surface Skimmer (oko 100-tinjak kn) koje koristim u svim svojim akvarijima. Bez puno problema ga se da narihtati i na usisne cijevi ostalih proizvođača filtera. Dodatni plus u biljnom akvariju je što ne mreška površinu vode (poput mjehurića ili mlaza filtera) čime bi se gubile velike količine dragocjenog CO2 iz vode.

Evo dva linka na rasprave ovdje na forumu:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=8927.30
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=14951.msg
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 12, 2008, 11:52:16 prijepodne »
hvala, mislim da mi nema druge nego ovo kupit. Već mi je pun kufer te zmazanoće na površini.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2008, 20:35:44 poslijepodne »
ovo je prebolesno dobra stvar!! Čisti ko zmaj! hvala na savijetu

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2008, 20:37:24 poslijepodne »
aj baš mi je drago da si zadovoljan.  :)
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Kolovoz 19, 2008, 01:43:24 prijepodne »
to samo ide na vanjski filter? mislim, imam i vanjski, ali samo informativno pitam...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2008, 01:44:30 prijepodne »
da, namontira se na usisnu cijev...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2008, 01:47:26 prijepodne »
ok, hvala puno... ponekad mi se povrsina zamasti, ali samo od sebe nestane.. nije na odmet info...  ;D
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2008, 08:58:59 prijepodne »
E Maxim, može ono zdravo seljački: čemu to služi? Za čišćenje površine vode?  :-[
Zabok

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2008, 12:25:35 poslijepodne »
Da  :D

Znači spoji se na ulazno crijevo od filtera i potopi se pod vodu. Ovaj prozirni dio, pri vrhu, za zubcima pluta na površini vode te sa onim štapićem na vrhu naštima se omjer uzimanja vode sa donjeg dijela (pod vodom) i gornjeg (sa površine)... Gornji, prozirni dio koji kupi površinu vode nije fiksno vezan za donji dio već je samo umetnut u njega što omogućava ispravan rad i kada se spusti razina vode uslijed isparavanja. Zbog toga je gornji dio uvijek u jednakom položaju u odnosu na površinu vode i cijelo vrijeme je kupi. Možda zvuči malo spetljano ali kada ga se postavi pod vodu već ti sine šta i kako.

Površina vode je s njime besprijekorno čista jer, zbog površinske napetosti, jako brzo povlači najgornji sloj vode. Jednoga sam montirao frendu i sjećam se da je bio impresioniran da je skimmer unutar minute povukao sve što je plutalo na površini, od masnih flekica do ostataka bilja. Jedina stvar na koju treba obratiti pozornost je da se prilikom podešavanja ne postavi da uzima previše vode s vrha jer može počne potezati i zrak u filter, znači čim počne vući površinu vode još malo pojačati i to je to... Naravno kada se hrane ribice suhom, plutajućom hranom potrebno je to raditi na suprotnom kraju akvarij  :)
Što se tiče održavanja dovoljno je povremeno prstima pokupiti ostatke biljaka sa zubaca i tu i tamo (svakih par mjeseci) izvući gornji, prozirni dio i isprati da pod vodom.

Evo i video, obrati pozornost na besprijekorno čistu površinu... Na 0:40 je skimmer.

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2008, 13:37:09 poslijepodne »
Aaaaa, pa to ja trebam. Ali trebam i vanjski filter onda. Fluval je najbolji, ak se ne varam?

Fala Maxim.
Zabok

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2008, 15:30:02 poslijepodne »
Eheim je još bolji, makar je ovaj nastavak od fluvala. Eheimi su ti dosta skupi, al kolko love tolko muzike...

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #13 u: Listopad 11, 2008, 08:56:46 prijepodne »
EA sada pitanje ,biser točnije,ja imam hang on filter....Da li i ja mogu istu stvar napraviti ili za mene postoji neko drugo rješenje?
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 11, 2008, 14:44:56 poslijepodne »
Mislim da nemožeš. ovo ide samo na vanjske filtere kao dodatak