Kolovoz 04, 2025, 09:29:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mijenjanje podloge - kada?  (Posjeta: 2848 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nikica1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Mijenjanje podloge - kada?
« u: Kolovoz 03, 2008, 18:43:49 poslijepodne »
Ok, razmišljam da konačno promjenim neke stvari u akvariju. Broj 1 - plavi pijesak, stvarno ne izgleda prirodno i trebao bi van. Međutim u akvariju sve funkcionira, nisam nikad mijenjala podlogu i bojim se sto bi se moglo dogoditi. Star je oko 5 god. Nije baš ni da čistim dno. Sad se vise ne sjecam što je ispod plavog pijeska ali mislim da sam radila podlogu i od manjeg pijeska i od gnojiva (kojeg, vise ne znam). Koliko često se podloga mora i da li se mora mijenjati ili ti donji slojevi ostaju a mijenja se ili ispire samo gornji pijesaj, tj šljunak.
Željela bih u buduce puno biljaka i bojim se da ako sad promijenim samo površinski pijesak da necu uskoro morati i sve ostalo.

Evo prilažem i sliku.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: Mijenjanje podloge - kada?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2008, 07:39:32 prijepodne »
pa eto 5 god. je vrijeme da baciš sve van i kupiš novu podlogu, i cijeli akvarij očistiš. Tako će i biljke dobiti nove hranjive površine i opet si bez brige najmanje 5 god. :up:
Varaždin...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Kolovoz 04, 2008, 09:04:29 prijepodne »
ako imaš volje i vremena, lijepo svu vodu ispumpaj van i spremi (ne bacaj, trebat će ti), pokupi pažljivo taj plavi pijesak, i dio podloge, ali dio sačuvaj, radi dobrih bakterijicia, dodaj novu hranjivu podlogu, ako procijeniš da treba (a treba), stavi novi pijesak i uredi stvar, a vrati zrelu vodu nutra....i sretno!  :)

Offline nikica1

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 04, 2008, 10:00:02 prijepodne »
dobro, znači plavi pijesak bacim, a onaj donji sloj da ostavim, dodam jos jedan sloj hranjivi za biljke i na to novi i cisti pijesak. to je to? ne baca se cijela podloga? (ovo "sretno" mi se bas i ne svidja) :D :D :D
« Zadnja izmjena: Kolovoz 04, 2008, 10:01:34 prijepodne od nikica1 »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Kolovoz 04, 2008, 11:15:00 prijepodne »
ja osobno ne bih bacala cijelu podlogu jer u njoj ima dobrih bakterija pa time imaš brže spreman "novi" akvarij....neki bacaju sve....no, na tebi je odluka!
a ono "sretno" je bilo samo radi toga što ti ne zavidim na poslu... ;D :P

Offline nikica1

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2008, 15:43:53 poslijepodne »
u tome sretno te razumijem (nazalost). i ja bas ne bih bila na svom mjestu. jel mislis da ce ribe prezivjeti sve to? podlogu cijelu ne mislim bacati. jel ima jos neka priprema na koju moram misliti? filter ili nesto? njega da ne cistim?

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 04, 2008, 17:59:01 poslijepodne »
Ja nebi istovremeno cistio i filter jer ce sa podlogom otici dio bakterija + ciscenje filtera bi mogao biti prevelik gubitak bakterija... mozda da sa filterom pricekas jedno mjesec dana pa ga onda ocistiti.
A sto se tice podloge - ako ti se neda mijenjat mozda da probas sa tabletama koje idu pod korjen biljke  :)

Offline nikica1

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 04, 2008, 18:24:15 poslijepodne »
cuj nije da mi se da ali moram ispraviti pocetnicke greske sa plavim pijeskom a i vec joj je vrijeme. samo htjela bih to nekako sto bezbolnije napraviti. sad razmisljam da li da taj donji sloj kad maknem plavi pijesak zamijesam ili na njega dodam zemlju ili neku drugu hranjivu podlogu pa onda novi sljunak. muci me ta zemlja. vidim da je svi odobravaju ali nekako mi se to cini dosta komplicirano a vidim da i smrdi kad se obraduje 3 tjedna. filter onda najbolje necu dirati.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Kolovoz 05, 2008, 03:34:59 prijepodne »
Kako napisah u onoj temi, ja sam za bacanje sve te podloge, jer poslije 5 godina u njoj vise nije nista hranjivo. Samo ce bezveze zauzimati mjesto...

A ako filter neocistis, vec za 10 dana ce sve biti na svom mjestu. To vrijeme zamoli ribice da se strpe i manje kakaju... :D Nisam sigurna da kolicina bakterijica u toj podlozi sto mislis ostaviti moze mnogo promijeniti. Mozda umjesto 10 dana dobijes 8... :nerd:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline nikica1

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 05, 2008, 09:11:19 prijepodne »
Ninina mama,

znaci i ako ostavim pola vode ili koliko cu vise moci, i ne ocistim filter, opet postoji opasnost da mi ribice uginu (mimo stresa za njih, vec od neravnoteze vode)?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Kolovoz 05, 2008, 13:12:23 poslijepodne »
Logikom stvari ne postoji. Bakterije u filteru ce raditi posao, kao i one na bilju. Falit ce dakle 1/3 bakterija, ali ce se to brzo nadoknaditi.

Samo ce to u svakom slucaju biti stres, a od toga nam ribice najcesce i obolijevaju... Dakle uginuti na precac od toga nece.

Preporucam ostaviti sto vise vode mozes. Ne ispod pola. Posebice sto imas i neonke, a one ne vole kolebanja...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline nikica1

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 05, 2008, 16:03:38 poslijepodne »
hvala puno za savjete. sad samo jos da napravim ratni plan, nadjem vremena pa na posao.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #12 u: Kolovoz 05, 2008, 22:59:44 poslijepodne »
Sretno i kad zavrsis, pohvali nam se slicicama... ;)
Tuzlanka u Sarajevu