Srpanj 07, 2025, 07:30:50 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: terarij za zmiju  (Posjeta: 12180 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline the-wolf

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Novi Zagreb
terarij za zmiju
« u: Srpanj 20, 2008, 22:36:59 poslijepodne »
evo da napokon i ja uđem u terarističke vode...izgleda da je i mene bolest zahvatila jer nakon tri akvarija ipak moram krenuti dalje pa eto i moj uradak kojeg sam u jedan dan cijelog sastavio bez potrošene i jedne kune (sve sam imao kod kuće, koja slučajnost):
ovo je cijeli terarij...s desne strane mi se nahvatala vlaga po staklu (tu kod pećine)
http://img371.imageshack.us/my.php?image=picture006bd1.jpg
terarij za zmiju

ovo je pobliži prikaz pećine u kojoj se zmija može sakriti a gore je mahovina posađena koja odlično uspjeva
http://img371.imageshack.us/my.php?image=picture003ac1.jpg
terarij za zmiju

ovdje je mjesto za grijanje...spot žarulja od 25 vata i treset kao podloga (sve što je unutra je prokuhano i ispečeno osim naravno mahovine)
http://img182.imageshack.us/my.php?image=picture004tr6.jpg
terarij za zmiju

e sada vas sve koji imate iskustva sa zmijama i terarijima molim da kažete šta ne valja odnosno što trebam promjeniti...terarij će najvjerojatnije biti za kraljevskog pitona...iza treba još doći neka pozadina i terarij bi trebao biti totalno gotov

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Odg: terarij za zmiju
« Odgovori #1 u: Srpanj 20, 2008, 23:30:32 poslijepodne »
Živo bilje ti neče preživit unutra.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Srpanj 21, 2008, 02:11:15 prijepodne »
Prva stvar koliko je terarij velik?
Drugo koju zmiju mislis nabavit..to naravno ovisi o tome koliko ti je velik taj terarij i kakvu bi ti zelio
A mogu ti rec konkretno iz mog primjera(bas sam u fazi izluđivanja mjereci temperaturu)da je tesko slozit temperaturu i na kraju sve moras prilagodit tome...bar sam ja moro
Znaci na hladnom djelu da ti je maksimalna temperatura xx minimalna xx na toplom djelu maksimalna xx i minimalna xx...temteratura ambienta i podloge koja opet nesmije bit prevelika..nemi se tak pogodilo da mi nis ne stima na jednom kraju premala na drugom prevelika :punch: ali bunmo i to sredili valjda!

"e i kaj se tice zarulje nadam se i da imas podni grijac jer je pitonima potrebna temperatura odozdola za...neznam tocno to sam vidio negdje ali neznam tocno di pa nemem sad vise pronac ali recimo to rijesis da zarulju uperis u neki kamen pa se on zagrijava" ova informacija mozda nije tocna pa ju nemoj ni uzimat za ozbiljno dok neko ne potvrdi ili opovrgne

E da i jer ti je ovo kamenje zasilikonirano i dobro ucvrsceno? jer kraljevski piton je komad zmije iznimne snage a ne ko ostale gliste  :D

Evo to je to za pocetak dok ne napises koliki je terarij i koju zmiju zelis...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 21, 2008, 05:22:53 prijepodne »
U to nemoj stavljat nijednu zmiju...da bi se dobro osijecale njima treba ventilacija sa 2 otvora na terariju tako da moze strujiti zrak.
Iz tog razloga stari akvariji nisu dobro rijesenje...

Offline the-wolf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Srpanj 21, 2008, 12:27:59 poslijepodne »
*zoolog- pa jel bi moglo ak je ventilacija gore na dva mjesta?

*ivborosa- terarij je 85*40*40 i najvjerojatnije će biti za mladog pitona...ovo je početni terarij za mladu zmiju a kasnije mislim napravit veći od drveta i stakla...temperatura je kod spot žarulje 31 a na hladnijem dijelu 24 celzijeva stupnja...što se tiče podnog grijača to nema šanse da stavim jer su neki profesionalni uzgajivači na ovom forumu rekli da to ne valja za kraljevskog pitona a i vidio sam slike posljedica...kamenje je dobro ucrvrsceno

*gumi- ok, onda ću ga kasnije maknuti

e da...htio sam vas pitat kako održati temperaturu preko noći kada spot žarulja ne radi, da kupim onu night glo žarulju ili što?

Offline agama

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • terarist
« Odgovori #5 u: Srpanj 21, 2008, 13:23:00 poslijepodne »
Kolko ja znam zmijama je najbolje da temperatura dolazi odozdol i to tako da se podni grijač stavi ispod kućice za skrivanje da zmija lakse probavi hranu.
sta je tu je!

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Srpanj 21, 2008, 13:55:53 poslijepodne »
Profesionalni uzgajivaci???
Ja znam jako puno ljudi koje imaju zmiju i svi imaju podne grijace iz razloga koji sam ti napiso...sta se tice temperature to se moras snac ti zapravo bi trebo imat 4 temperature u terariju a to si minimalna na hladnom djelu terarija i na toplom (to je obicno preko noci) i maksimalna temperatura na hladnom djelu i na toplom djelu... ali obicno kad uskladis dvije i ove druge dvije su ok pa mogu ti rec jedino sretno....i nabavi podni grijac on ti treba pitonu kojeg ti mislis imat ili onak zarulja o kamen ali znaj da ce ti po zimi trebat jos nesto osim toga da bi zagrijo stakleni terarij tak da ti je najbolje odmna sad stavit podni grijac + lampa.....a pitoni su nocne zivine tak da im stalno svjetlo moze skodit i pod utjecajem stresa nece ni jest a za tim sljede druge posljedice
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline the-wolf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Srpanj 21, 2008, 14:09:37 poslijepodne »
a ne znam...čitao sam razne teme na ovom forumu i nekoliko ljudi je reklo da se baš ne preporuča podni grijač za kraljevske pitone među kojima je i vrba73 (a to je lik koji stvarno ima ogromna iskustva sa zmijama tak da mu u potpunosti vjerujem)...ovo ti je taj post: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=16097.0 ...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 21, 2008, 14:49:06 poslijepodne »
postoji više načina grijanja zmija... i svatko grije kako njemu paše.. vrba grije sa žaruljama i njemu se to pokazalo dobrim, dok "naš uzgajivač kraljevskih pitona" (igzu) grije svoje zmije isključivo kabelskim grijačima odozdola... zmije kod vrbe i kod igzua su u odličnom stanju..

nezgode se dešavaju i kod jednog i kod drugog načina grijanja ako vlasnik zmije ne pazi i ne osigura dobru temperaturu i ne zaštiti pravilno grijače... a za sve to je potrebno prije nabave životinje dobro testirati grijače u terariju... i imati postavljene termometre ili termostate u terariju...

a ako se grijači samo postave bez imalo zdravog razuma..može doći do raznih nezgoda pa čak i do zapaljenja i grijača a možda i gore...

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 21, 2008, 15:42:53 poslijepodne »
*zoolog- pa jel bi moglo ak je ventilacija gore na dva mjesta?

Sta, na poklopcu oba otvora? Sta se ventilacije tice - ne. U biti, jedino bi moglo ako bi
ugradio ventilator.
Neven ti vjerojatno moze rec nesto vise o tome, al nema ga nesto na forumu,
zauzet covik predsjednickim duznostima :)

Offline Slavac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • I'm only scary 'cos I'm Hairy.
« Odgovori #10 u: Srpanj 21, 2008, 17:45:45 poslijepodne »
u vezi ventilacije.....ako zelis dijagonalnu onda moras izrezat dvije-tri rupe na bokovima  akvarija....promjera  nekih 40 mm i u te rupe umetnes one plasticne okrugle ventilacijske otvore ..imas ih svugdje za par kuna

Staklar   ti za to uzme nekih 100kn... dalje  sam odluci
ZG-istok

Offline igzu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #11 u: Srpanj 21, 2008, 21:58:57 poslijepodne »
Gledaj logično...regiusi su noćne životinje i toplina im nikad ne dolazi odozgo.
To što se treba malo potruditi oko terarija, odnosno testirati i testirati..., to je druga pjesma.

Podno grijanje je NAJBOLJI način grijanja za kraljevske pitone, ako ne vjeruješ meni, vjeruj njima...

http://www.ball-pythons.net/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&id=59

Ukoliko se terarij nalazi u sobi u kojoj je noćna temp. niža od 23C možeš koristiti lampe za grijanje.U tom slučaju koristi lampe sa crvenim, plavim ili zelenim spektrom.
Postoje i lampe koje su potpuno crne.
Uz bilo koju vrstu lampi OBAVEZNO koristi zaštitnu mrežicu.
Isto tako, nejveći nedostatak kod grijanja lampama je to što isušuju zrak, pa bi ta kombinacija sa ventilacijom na poklopcu mogla biti  :dead:.

Ventilacija - najbolje kako je Slavac rekao - dijagonalna, ako je ventilacija na poklopcu terarija gubi se previše vlage.

Bilje - Dok je životinja mala još kako tako, ali kasnije gotovo nemoguće.
Kada se zmija od 1.5kg i više zavali na bilje...uglavnom nisu baš neki botaničari.
Najbolje bi ti bilo da probaš imitirati njihov prirodni okoliš, busenje suhe trave ili neke biljke sa žilavim i mesnatim lišćem poput Sansevieria trifasciata Hahnii, koja ne naraste više od nekih 20 - 25cm.

Offline the-wolf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Srpanj 22, 2008, 12:38:35 poslijepodne »
ljudi stvarno puno hvala na savjetima...izgleda da ću ipak morat napravit terarij od drveta i stakla sa adekvatnom ventilacijom kako bi zmija došla u što bolje stanište...ovu mahovinu što sam stavio vidio sam na jednom drugom forumu kako je lik uredio svoje terarije i izgledalo mi je super al izgleda da ništ od toga...terarij ću početi praviti početkom sljedećeg mjeseca jer sad idem na godišnji odmor...planiram napravit dimenzija 125*50*50 al vidjet ćemo, uglavnom kada ga počnem raditi ja ću se tu još javiti jer vjerojatno će biti još pitanja

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 21, 2008, 07:30:31 prijepodne »
kad krenes s izradom vodi racuna da ti regius preko dana nikad nece biti izlozen pogledima jer se voli skrivat,tako da ti ova zarulja nema svrhu jer blizu nje nema hide spot. dnevna temp mu mora biti 25-30.navodno da je podni grijac najbolja kombinacija s kojim prekrijes 2 trecine dna terarija.

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2008, 15:27:12 poslijepodne »
kraljevski pitoni i po danu znaju bit van skrovišta.... neki primjerci i dosta često...

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 22, 2008, 18:25:59 poslijepodne »
ne znam kako ostali,ali  moj se regius preko dana ne mice s mjesta..a ako se tvoj odluci na setnju za vrijeme kad je zarulja upaljena,kad dodes s posla bi mogao naic na pečenog regiusa..

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #16 u: Kolovoz 22, 2008, 19:45:54 poslijepodne »
ne znam kako ostali,ali  moj se regius preko dana ne mice s mjesta..a ako se tvoj odluci na setnju za vrijeme kad je zarulja upaljena,kad dodes s posla bi mogao naic na pečenog regiusa..

Pa zato postoje zaštite za žarulje koje bi se trbale koristit uvijek ako je žarulja unutar terarija. Jer se može desit da se zmija preko noći ovije oko žarulje, pa kad se ujutro upali svitlo ...
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 22, 2008, 23:18:52 poslijepodne »
ili ko svaki normalan čovjek u terariju sa zmijom koristiš lampu od 15W?

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2008, 02:07:53 prijepodne »
znam ja decki da ste vi tu starosjedioci ,ali.. ako ponovno pažljivo pogledate slike njegovog terarija vidjet ce te da doticni na lampi nema ZASTITNU MREZICU ili neku drugu zastitu pa sam zato to i napisao.a druga stvar je ta da  zarulja na slici mozda ima 40w ili?a mozda da za regiusa uopce ne stavlja zarulju jer mu je podni grijac cisto dovoljan.

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #19 u: Kolovoz 23, 2008, 04:17:00 prijepodne »
zmije su nepredvidive i stvarno treba sredit lampu za suncanje kak spada. moj lampropeltis se obozava zadrzavat na grlu od zarulje koje jos nema jer je vruce i penje se po nevjerojatnim mjestima i doci ce do bilo cega tj vec je.... cak je i zbriso al sam ga naso tak da nikad prevelikog opreza i osiguranja sa zmijama ma kakve bile...
R-46