Srpanj 18, 2025, 23:21:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoć, mrijest colisa lalia  (Posjeta: 1782 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mega

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
pomoć, mrijest colisa lalia
« u: Srpanj 13, 2008, 14:35:22 poslijepodne »
evo su se colise jučer izmrjestile................
i sad sa na sto čuda!.............naravo da je danas nedjelja  i da ništa ne radi!!!!
a ja ne znam skoro ništa o tome.... -?
problem je što je to zajednički (jedini) akvarij u kući i ima 18l vode.........dosta je napunjen biljem a okidač je bilo kad sam u petak ubacio ricciu na površinu (Malky care puno hvala)............nisam to baš očekivao.......bar ne tako brzo.............
dok sam ja jučer radio on je napravio gnjezdo i danas čuva jajašca i filtrira ih tako da kupi zrak sa površine i pušta ga u sitnim mjehuričima ispod njih..........
naravno da nemam mrežicu za mlade ali za sad ih čuva otac............

što da radim dalje????
volio bi (a tko ne bi) da se sačuva bar dio mladih ali ne znam kako..........mrežica bi jedva stala u akvarij a ja do sura popodne ne mogu kupiti ništa!!!!!!
postoji li iti jedan način da se to ostvari???..............
kakvu hranu kupiti i gdje???
što kad mladi proplivaju??
da li da ih stavim u drugi akvarij (kad ga kupim) i stavim filter spužvu i zrak????
ako da, kako to izvesti što bezbolnije???
pitanja imam mali milijun pa se nadam da će neko ko ima iskustva moći pomoći......
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: pomoć, mrijest colisa lalia
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2008, 15:02:05 poslijepodne »
Ovak, s obzirom da je njihov mrijest jako slican ko i bettama, mogu ti pomoci.

Prvo, koje su druge ribe u tom akvariju? Inace, mrijest u zajednickom ne moze uroditi plodom, malci su preosjetljivi i treba im vremena da "stanu na noge", cim ugasis svijetla ce ih druge ribe popapati (vjerojatno jajasca i prije nego se izlegnu). Ako ikako mozes, preporucam: sa jednom sirokom posudom pokupi cijelo gnjezdo sa jajascima od ispod, uzmi neku plitku siroku posudu, ko one od Ledo sladoleda. Pokusaj sto manje gnjezda polomiti (sto vise riccie uzmes to ce biti gnjezdo stabilnije), i nivo vode smanji na jedva cent i po-dva. Ukapaj malo methylena blue (ne dozu za lijecenje, samo malo). Ako primjetis da se neko jaje ubjelilo, pokusaj ga uzeti malom spricom, kapaljkom ili pincetom, da ne zarazi ostale. Kada se malci izlegnu povecaj nivo vode na 3-4 cm, kada proplivaju ih premjesti u mrijesni akvarij (koji bi trebao biti veliki gotovo kao i tvoj sadasnji zajednicki, al najmanje 10 l), aeracija nije potrebna, i u pocetku nivo vode nije potreban veci od 10 cm. Budi samo oprezan kod premjestanja da kvaliteta i temperatura vode bude po mogucnosti indenticna. I to radi jaaaaako polako. Dodavaj im ciste vode svakih 15 minuta, kroz par sati odradi prebacivanje. Prvih tjedan dana ti ni filter nije potreban, nakon toga da mozes dodati al sa slabim protokom.

Ako ti to sve uspije - cestitam :D I, ako da, moras imati spremnu hranu za male: prvih 3-do tjedan dana infuzorij i tek izlegnuta artemija od tada na dalje (od 4. dana moze vec po malo artemije al moraju imati i infuzorija), mozes dodavati i neke gotove hrane al u prvo vrijeme ju nece jesti jer mlade ribice reagiraju samo na zivu hranu - na ono sto se mice, u protivnom ce gladovati.

I za kraj: colisama nije mjesto u 18 litara.... Svaka zelja za mrijestom ce rezultirati premlacivanjem ostalih riba.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2008, 15:13:00 poslijepodne »
ma znam da im nije mjesto u 18l ali do 10miseca je tako..........
a onda novi akvarij!..........nakon mjeseci nagovaranja žene!!!!!!!!!!
u akvariju su još dva coridorasa i mali sijamski algojed koji će najvjerovatnije na stan kod prijatelja.............
trebao bi danas (ako frend uspije) dobiti staklo od 20l pa možda uspijem prebaciti ribice ali infuzorije i artemije nemam...stvarno ovo nisam očekivao............
bojim se da nema ništa od malaca zbog toga.....................ali se brinem kako ću kasnije...ta riccia ostaje u akvariju a ostaju do daljnjega i colise........hoće li se ponovo mrjestiti i ako hoće kad?......kao što rekoh, milijun pitanja........

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #3 u: Srpanj 13, 2008, 15:15:39 poslijepodne »
e, da pitm, ima li itko iz Zadra da mi možda može pomoći sa hranom????

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Srpanj 13, 2008, 15:26:19 poslijepodne »
A moze li jedno pitanje? Zasto je obavezno da mrijest uspije? Nije ni malo lako odgojiti dvodihalice do odrasle dobi, a osobito malo vece kakve su kolise... Zasto to sto se one zele mrijestiti znaci pod obavezno i da to mora uspjeti?
...Pula...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #5 u: Srpanj 13, 2008, 15:48:54 poslijepodne »
nije obavezno  ali ako se ne proba bilo bi jadno da se mrijestovi i dalje nastavljaju i sve to propada a ja ne učim i ne mogu im pomoći.........
želio bi da im pomognem ali sam svjesan da ću malo moći učiniti ovako nepripremljen.......
mislim da uvijek vrijedi pokušati.....
pročitao sam u zadnjih par sati što se dalo naći na netu i vidim da to nije lako uopće..... naprotiv, čini mi se dosta komplicirano..........
ali malo po malo dalo bi se naučiti....naravno, oprema je ipak veoma važna i dok se sve ne pripremi (od hrane pa do adekvatnog akvarija za mrijest i filtracije) mala je šansa......ali je ipak ima..........
iskreno, ne vjerujem da će biti mladih nako svega što sam pročitao ali ja sam osječajna životinja i uvik želim pomoći pa se nadam da ću naučiti pomagati i mojim ribicama na obostrano zadovoljstvo......

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Srpanj 13, 2008, 17:07:55 poslijepodne »
Zasto mislis da ces im pomoci ako im mrijest uspije? Svaka zdrava riba ce pokusati mrijest u dobrim uvjetima, to ne znaci da on mora uspjeti da bi ta riba bila i dalje zdrava...  Sam kazes da je to sve samo ne lako, a briga oko jaja i malaca prvih dana je toliko iscrpljujuca da to moze i ubiti slabiju ribu, zasto to potencirati ako nisi spreman?

Pomoci ces im pruzajuci im odgovarajuci smjestaj, dakle veci akvarij sa mnogo bilja i ne prevelikim protokom vode. I dalje ce oni (ako su zdravi i sve im odgovara) mozda ponekad pokusati mrijest, al radje im odmah razbij gnjezdo nego da se muce danima i bore sa drugim ribama.

Uostalom, znas li sto ces sa ribicama ako mrijest i uspije? Imas li odrastajuci akvarij od 60-100 l, ovisno o broju mladji?
...Pula...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #7 u: Srpanj 13, 2008, 17:39:27 poslijepodne »
ok, znači da se ne nadam ničemu?
dobro, ja nemam iskustva pa ću poslušati...........

gwyneeth thanx, iako bi volio da su odgovori malo drugačiji tj. pozitivniji.......no što je tu je......
nadam se da će biti još mrijestova ali kasnije..........kad dođe novi akvarij koji neće biti ispod 160l....takav je dogovor............i taj put ću tražiti pomoć unaprid.........nadam se da ćeš biti pri kompu tada........

možda nisam realan jer je meni to prvi put pa sam se ponadao........ :'(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Srpanj 13, 2008, 21:08:22 poslijepodne »
Desi se iznimno da prezivi koji mali u zajednickom akvariju, al to mora biti jaaaaako dobro zasadjen akvarij a i mogucnosti su male.

Stvar je u tome da ti treba mrijesni akvarij, izrastajuci akvarij, i naravno akvarij za roditelje. Znaci da ti trebaju barem 3 akvarija za jedan mrijest, oces li to moc napraviti?

Nije mi namjera rusiti nade nicije, bilo bi krasno kada bi ti uspio mrijest jer nema lijepseg osjecaja :)... Al realno, nije bas toliko jednostavno. Sto opet ne znaci da nije izvedivo. Jest, samo se treba pripremiti ;) I ne da ribe biraju kada ce se mriejstiti nego ti.
...Pula...

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #9 u: Srpanj 13, 2008, 23:47:41 poslijepodne »
nadam se da neće biti problem to sa tri akvarija..........
akvarij mi je relativno gusto zasađen, pa ..........nada onda postoji.......neću sad misec dana ništa rezati pa što bude a ako nađem kojeg malca živog super, a ako ne već sam se pomirio......
samo mi napiši koje bi veličine akvariji trebali biti..........je dosta ovaj sadašnji za mrijest 20l, 60l za odrastanje i naravno jedan zajednički veći?
ako je onda to neće biti nikakav problem već će problem biti naučiti kako da to ide po mome.....
e i da pitam, da li smijem dodavati easycarbo sad dok su malci u njemu..........oće im to škoditi? .....naravno, ako ih ima...........

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Srpanj 14, 2008, 00:36:05 prijepodne »
Tretiraj akvarij normalno, ko da ih nema jer je tesko da ce ih biti. Ne vjerujem da ce im carbo stetiti....

Sto se mrijesta tice, akvarij od 20 l je taman, a za odrastanje ne vjerujem da je manje od 60-80 dovoljno... Al tu bi bilo bolje da kaze netko tko ima iskustva s njima jer su nesto veci od mojih riba...
...Pula...