Kolovoz 08, 2025, 16:02:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Samo moj Cayman 110 (230L)!!!  (Posjeta: 10842 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Irusnjak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Samo moj Cayman 110 (230L)!!!
« Odgovori #75 u: Listopad 12, 2004, 12:21:00 poslijepodne »
Bojko, molim te tvoje mišljenje da li da u ovaj svoj akvarij stavim Elongatus Jewel Spot (Neon Spot) ili ne?!
Evo cijelog popisa riba :

4  Maylandia Estherae Red
2  Maylandia Estherae Albino
1  Maylandia Callainos Blue Shine Ungi
1  Maylandia Estherae Metangula
1  Labetropheus Fuelleborni
1  Pseudotropheus Greshakei
1  Maylandia Lombardoi
1  Neolamprologus Leleupi
1  Hypostomus Punctatus
1  Botia Rostrata
1  Epalzeorhynchus bicolor
1  Epalzeorhynchus kalopterus  

P.S. Leleupi ide k Vedranu u Tanganyika akvarij  

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #76 u: Listopad 12, 2004, 13:55:00 poslijepodne »

Eto,šta ja mislim:

Uvek treba nekako izlaziti iz prirode.U prirodi ti ciklidi/M'buna/ žive u grupama i tako bi im trebalo obezbediti i u akvariju.Ipak M'buna ciklidi su poligamne ustonoše,a to zanei,da treba mužjaku ,da se obezbedi više ženki.

Tokom nekih moji opažanja ,iskustva,ja sam došao do zakljueka,da se sva filozofija ciklidnog akvarija sastoji u toj reeenici:Malo je lepše,malo je bolje,eudne li misli,ali eto da opišem i to.

Moram da se vratim u poeetke moje Malawi manije,imao sam 180 l akvarij i u poeetnoj euforiji,ja sam stavljao sve ciklide,koje se moglo kupiti u taj akvarij i naravno kupi sam par ili pak samo mužjaka.Ti su ciklidi rastli,a ujedno sa tim einom poeeli su se sukobi,pa bilo je i fatalnih posledica za neke vrste,ustvari neke vrste su mi preko noei uginule.

I sam sebe sam upitao,jel to ono pravo,jel to ono što želim od malawi ciklida,naravno da je to bilo daleko od toga.U taj momenat nekako se dokopao i prvih knjiga o tim ciklidima,divnim stvorenjima prirode,gutao sam jih,mislim eitao knjige,da ne bude neke pogreške.

I na kraju sam shvatio,da su bili svi moji dotadašnji postupci jako slabi,da ne kažem i pogrešni.Prilikom preseljenja,ja sam nabavio veee akvarije i tako sam i moje ciklide lepo razdelio u grupe:u jedan M'bune,u drugi Haplochromise i napravio ono što ,ako bi znao,morao bi napraviti vee prvi dan moga druženja sa malawi ciklidima.

Popunio sam vrste,nabavio puno ženki,tako da su bile pojedine vrste popunjene i odjednom jeste i akvarij postao lepši,aktivniji.

Naravno da ciklidima treba jato,da bih oni postigli svoj maksimum,tako u ljepoti,kako i u aktivitetu.Ja ako me sad ko pita,uvek tako odgovorim:Bolje imati 3 vrste po deset primjerka,negoli 10 vrsta sa po tri primjerka.Takva grupa,pored neke hramonije ,djeluje i snažno te enovito.U tako oformiranih grupah vlada red,diciplina i naravno strogo hierahijski odnos.I takve grupe nadju si svoj prostor u akvariju,a ujedno u takvim grupama i nije neke velike agresije.

Suprut tome,može,da dodje do kontra situacije,kad imamo u akvarijupuno vrsta,naroeito mužjaka.Ti mužjaki smatraju sebe za glavnog,pa se tako i nose.Brane svoj teritorij,jure druge mužjake,tuku se medjusobno,što sve navodi u neki haos u akvariju i neku nejevolju kod akvariste.

No da govori i to u prid :manje je bolje,da su ženke kod genusa u grupi M'buna isto tako lepo obojene,a pogotovo ženke L.fuelleborni sa svojim OB varijantom pravi su mamac za oei,pa valja i u tome pravcu ,da se razmisli.

Ja kad sad kupujem ciklide,kupim ih najmanje 5 kako bih zano,da ee mi kao grupa dobro i atraktivno djelovati.

Što se tiee pomenutog Pseudotropheus elongatus-a,to su poveeini agresivnije ribe,pa je pitanje,kako bi se sl*gao sa postojeeom ekipom.Ja bih Irušnjak na tvome mestu više razmišljao u pravcu prikupljavanja ženki.Još samo ta informacija,kad sam ja sredio prvi 400 l akvarij u tom smislu,ja sam imao u nekom periodu i preko 400 mladunca,razlieitih vrsta,a i to nešto znaei.

A,da jes moja tvrdnja i nekako pravilnija,samo eu još to da dodam,da mužjak bez ženki nikad neee dostiei optimalnu obojenost.

No znam ,da je to moje mišljenje malo tvrdo ali bolje napisati tako kako jeste dobro i pravilno za ciklide,ko da bih napisao nešto b.z.

Ja znam,da se možda to nekome eini eudno ali jeste tako,kad se uzme u obzir ponašanje riba u akvariju,uvijek moramo polaziti iz prirodnog okruženja te prirodnog ponašanja tih riba,iako neke od njih nisu nikad vidjele jezero malawi ali ono imaju u sebi.

i na nama jeste ,da im obezbedimo takve uslove,kako bih njih lepota došla do punog izražaja,a nama bili ti ciklidi u veselje i ponos.

Eto malo jeste duži post,no nadam se ,da sam pogodio bit problema.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Listopad 12, 2004, 14:45:00 poslijepodne »
Bojko, hvala ti na iscrpnom objašnjenju, a mislim da sam shvatio bit svega i da imaš pravo. Vidio si gore koji popis Maylandia imam i doista se nadmeeu bojom i velieinom za teritorije i za ženke. S druge strane imam Labetropheus Fuellebornia koji je kao mladac bio predivan, a sad je mraean i neugledan; tu i tamo se zajapuri, ali ga mužjaci Maylandie potjeraju i prizemlje i tako on opet ne dolazi do izražaja.

P.S. Znaei ništa od Neon Spota, a možda ga za poeetak uzmem  

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #78 u: Listopad 12, 2004, 14:50:00 poslijepodne »
ovo Bojkovo objašnjenje ide kao dodatak elanku o malavcima , al si se raspisaoooo....

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Listopad 13, 2004, 09:31:00 prijepodne »
Ja bih rekao da bi trebali otvoriti thread a la "Pitajte Bojka"  

Offline rott

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb,Dubrava
« Odgovori #80 u: Listopad 13, 2004, 14:01:00 poslijepodne »

iskreno možeš probati,a uvjek ga možemo nekom dati na forumu jer je jako lijepa riba

p.s. a da je agresivan to je istina,u mom akv. najveai neon kojeg si zadnjeg dao je i najagresivniji,ja au ti dat malo manjeg,vea je vani u manjem akvariju pa bi bilo dobro da danas do?eš kod mene,samo me nazovi
Donja Dubrava/ZGB/Hrvatska

Offline perinjo

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Listopad 14, 2004, 08:29:00 prijepodne »
pa koji ste vi swingeri, ja ne vjerujem he he
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline perinjo

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Listopad 14, 2004, 08:41:00 prijepodne »
buraz, mraaaak ti je akvarij, he he, fakat do jajanž
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Listopad 14, 2004, 09:12:00 prijepodne »
Guess who's back, back again!!

P.S. Donio sam spomenutog Neon Spota od Rotta i Bikolor ga je poeeo salijetati, a kad se ovaj malo udomaei, bit ae belaja   Edited by: irusnjak

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Listopad 14, 2004, 09:26:00 prijepodne »
Arsova digresija je uvelieana    Drvena kita prebaeena je u desni kut kako bi se postigla ravnoteža  

*Držite fige da se ovaj par konaeno upari  

*Lombardoi transvestit nekada je bio žuti mužjak

*Najdraže im je okupljalište kod "Mangrova panja"

Offline Leoo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #85 u: Listopad 14, 2004, 09:34:00 prijepodne »
Lijep akvarij, svakim danom je sve bolji. A kaj ti visi akvarij, pa si premjestio panj radi ravnoteže? . Jel ona cura bila kod mene ili je to druga?
Donja Dubrava...

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Listopad 14, 2004, 10:52:00 prijepodne »
Ajme umalo zaboravih Stinu koji drži lijevi dio akvarija i podrueje ispod mangrovog panja; pravi je vragolan  

Offline rott

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Listopad 14, 2004, 18:33:00 poslijepodne »

nema što dobro izgleda,dobro se poveaao riblji fond

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Listopad 15, 2004, 12:06:00 poslijepodne »
Bojko, trebam tvoje znanje i iskustvo! Radi se o Zebri za koju ja mislim da je ženka, a ako mi ti to potvrdiš bit au najsretniji na svijetu. Radi se o tome da se dominantni mužjak trudi svim silama zavesti je i otpeljati u svoju peainu na parenje, a ona kao da ne reagira na sve to?! U eemu bi mogao biti problem?

Evo slike dotiane gospodiane:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #89 u: Listopad 15, 2004, 21:37:00 poslijepodne »

Pa taj se ciklid zvao Pseudotropheus zebra,taeno do 1995,kada ga je Ad Konings ihtiološki obradio i dao mu sadašnje ime Maylandia/Metricalima estherae.Zašto baš Estherae?Esther jeste ime suprugi Malawi eksportera Stuart Granta,a ujedno je Esther bila i svadbena priea na svdbi Ad Koningsa.

Pošto sad ja te vrste više nemam u akvariju,pogledao sam svoje starije zapisce o toj vrsti.Eto tako nekako zapisao:

Naraneasta zebra /i ja tako pisao,tad još nisam znao latinska imena/,dobio troje njih.,dolaze iz Metangule,valjda dve ženki i mužjak......uff svi imaju lažne ikre,da nisu svi mužjaci,ništa eekaeu.

Mrest,eto uspeo,zapisao i datum mrešeenja,i ženka ima samo 6 lažnih ikri na analnoj peraji,a mužjak više od deset i treei ciklid znade biti mužjak,ima više od deset lažnih ikri/i bio je,pa je prilikom sukoba sa drugom mužjakom,dobio fatalne rane/.

Jeste Irušnjak razlika medju polovima znade biti broj lažnih ikri,ženka do 6 eventualno 7,mužjak više od deset.Na tvojoj slici ja sam ih izbrojao osam?.I naravno ženka jeste manja od mužjaka ,to opet nešto govori o polovima.A opet sve to sam proverio i po knjigama i jeste jedan od prepoznavanja polova kod te vrste jesu i lažne ikre,njihov broj.

Ponašanje toga para jeste sasvim prirodno,ja smatram,da bi obadvoje bilo muški,bilo bi vee tuee.

Mrest poeinje obieno nekom divnom koloritetu mužjaka,koji eto sav se prepucava od najlepših boja.Tako on ode kod ženke,gdje drhšee,trese ustvari zavodi nju i mami je u peeinu,a ženka ništa,ustvari hladna ko "špricer".No mužjak uporan kako jes,on to izvodi,izvodi.To može potrajati par sati ,pola dana ili pak više dana.Tek kada je ženka "voljna" tada ode za mužjakom i u vee pripremljenom mestu izvodi se eto mrest.

Sam taj ein jeste velika nagrada za brigu i skrb akvariste i sa samim tim einom on jeste nagradjen,a ujedno i radostan,jer i mrest opet jeste znak,da je sve u optimimu.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Listopad 15, 2004, 22:36:00 poslijepodne »
Hvala Bojko još jednom, a što se tiae svih ovih znakova mrijesta, mužjak se tako i ponaša, a ženka baš nije zainteresirana. Samo pliva okolo i neae u špilju, a on se toliko trudi, dršae, zamahne svojim repom da se sve voda usplahiri, a nju plimni val odbaci i do 10 cm kako je snažan. To traje vea danima pa sam se pizao što se stvarno može oeekivati. Izgleda da moram još prieekati pa aemo vidjeti  

Offline rott

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Listopad 20, 2004, 23:18:00 poslijepodne »
evo kako je izgledao moj lombardoi prije

a ovako izgleda sad

ima samo jednu toeku iza pa ne znam jel i kod tebe ista stvar?

Offline rott

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Listopad 20, 2004, 23:21:00 poslijepodne »
ma jeb... neae mi ovu prvu slikupokazat,ali bio je plave boje.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Listopad 21, 2004, 09:06:00 prijepodne »
Rott, kod Lombardoi vrste je naglašeno da mužjak ima samo jednu toeku na analnoj peraji, a za prvu sliku DAMN! Ne vidim je