Lipanj 27, 2025, 01:14:51 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Mravi  (Posjeta: 6408 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BMX_DB

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
Mravi
« u: Srpanj 04, 2008, 13:59:49 poslijepodne »
Evo ovako:
Ja sam malo razmišljao i sjetio sam se kako sam kao klinac imao mrave u staklenci ali su brzo poumirali i teško sam ih hvatao.
I sad me zanima dali postoji netko u hrvatskoj tko ih uzgaja i prodaje zajedno s kraljicom , a treba mi kraljica zato jer bih mogao uživati 2 godine gledajući njihove tunele i kako žive.Sigurno znate da mravi bez kraljice nemogu i ona ih stalno množi
a oni umiru za tjedan dana,nisam 100% siguran ali znam da žive kratko,i negdje sam pročitao da mravi radnici žive dulje.
Pa bih volio malo više o svemu tome.Ako tko zna neka se javi.

Offline Mystical

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Odg: Mravi
« Odgovori #1 u: Srpanj 04, 2008, 14:43:51 poslijepodne »
Pozdrav!

Drago mi je da se netko zanima i za te vrlo zanimljive zivotinje, ja isto tako razmisljam da napravim neki formikarij (mravlju farmu) pa da uzgajam mrave, imam u jednoj knjizi (Gerald Durel - Svijet prirode) nacrt kako ga napraviti, (od drveta okvir, od plastelina (ili neceg drugoga) hodnike i komore, i sve zalijati gipsom, (poslije maknuti plastelin) stakleni poklopac, i naravno to mora biti prekriveno s necim tamnim, jer mravi zive u mraku, jedino ako ih hoces gledati mozes kroz staklo, ali ga uvijek poslije moras zamraciti.. Mislim da se napravi i jedna mala komora koja moze biti na svijetlu u koju im stavljas hranu, ako hoces detalje, mogu ti poslati detaljniji nacrt, a kaj se tice mrava, gdje ih uloviti, najbolje je na proljece uloviti maticu, nakon parenja (tzv. svadbenog leta) kad im otpadnu krila pa padnu na tlo i traze mjesto za formiranje nove kolonije, ili raskopaj ves postojeci mravinjak :-) pa uzmi maticu, i nekoliko njezinih radilica, nesmijes mijesati razlicite radilice iz razlicitih kolonija jer bi se mogle poubijati medjusobno... Mislim da sam bas jucer na dvoristu pronasla jednu maticu, znaci, mislim da ih ima i u ovo doba godine, ne samo na proljece... Kaj se tice njihovog zivotnog vijeka, mislim da matica zivi dugo, u koloniji je samo jedna, ima radilice koje se brinu za jaja (licinke) i skupljaju hranu, neznam koliko zive, ali se uvijek zamijene "novima".. E, da, i bilo bi zgodno u formikariju imati i jednu komoru s lisnim usima, (to je lako naci) jer one sluze mravima ko "krave muzare".. Ako se odlucis za formikarij, nadam se da bude i fotki! Sretno!
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2008, 14:48:47 poslijepodne od Mystical »
Varaždin

Offline Kresho

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 04, 2008, 15:35:37 poslijepodne »
bok,ja sam prije imao formarij ali nisam imao maticu pa su svi mravi pougibali nakon mjeces i neš dana.To je stvarno zanimljivo kak su organizirana zajednica.

Baš i nije lako naći maticu a pogotovo ne u mravinjaku jer te napada par tisuča mraviju a moraš kopati do dubine od jednog do dva metra.

Matica večinom živi oko 3 godine ali je moguče da dožive i 15 godina,a radnici i vojnici oko 45-50 dana no mogu i par godina.

Meni je zanimljivije napraviti formarij od stakla,staviti unutra zemlju i razne komadiče drva,borovih iglica,trava i svega pomalo,pa si oni sami naprave tunele i razne prostorije,i sve se dobro vidi,imaju posebne prostorije za ličinke uši,za pljesanj,za jaja,za mrtve mrave i još puno toga.Ljepo kaj se netko zanima za mrave to je u Hrvatskoj skroz zapostavljeno a u Americi se mogu kupiti cijele kolonije sa radnicima,maticama i vojnicima.

Offline BMX_DB

• Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Srpanj 04, 2008, 15:39:28 poslijepodne »
Hvala na odg.ako možeš pošalji mi te nacrte,ili ako si u mogućnosti skeniraj to iz knjige.
Što se tiče matice,znam sve ja to ,ali je baš u tome problem,nemogu je naći nigdje.

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Srpanj 08, 2008, 11:44:34 prijepodne »
treba dobro paziti koje se vrste uzimaju iz prirode jer ih ima zasticenih. i jako dobro prije proučiti njihov život i navike te se onda opustiti u to. mislim da nikom nije cilj uzet mrave pa ako crknu zamijenit ih novima.

matice se uzimaju iz prirode kada su oplođene , tj. kada gube krila. tada padaju na tlo i traze mjesto za podizanje novog carstva- mravinjaka. ne znam dal se samo nju uzme ili treba i radnike... imam odličan tekst isprintan doma o mravima.
onda treba voditi računa o vlazi, prehrani (treba imat uzgoje hrane za njih sto je dodatna briga), supstratu koji se stavlja u farmu...........

mislim da je ipak najbolje otić u šumu nać mravinjak i promatrat ih!
htio sam napraviti formikarij, našao sam čovjeka negdje iz poljske koji mi je sve detaljno objasnio ali sam vidio da ipak puno toga treba znat i puno brinut o njima.

Offline zerox7

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 13, 2010, 16:47:35 poslijepodne »
Ja bih također htio napraviti terarij, I zato te molim da mi posaljes nacrte.Hvala unaprijed ! :) ;) :D :P :up:

Offline KovaZg

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 18, 2010, 16:35:56 poslijepodne »
Ljudi ova tema je stara 2 godine :(

Evo i mene zanimaju mravci, kako gdje što ? Ne bih htio već postojeće stanište uništiti ..

Imam pitanje, koliko im je prostora potrebno, nekako mi se formikarij čini ograničen prostor .. koja veličina bi bila dovoljna, da mravci nisu "ograničeni" skučeni, tj. da im je sve "prirodno"

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 18, 2010, 21:40:09 poslijepodne »
ajde probat cu skenirat kod frenda i postavit u nekoj boljoj rezoluciji onaj tekst pa printajte i ucite.
svima iz viđenja znana formica rufa je zasticena pa bi ju bilo fino izbjegavati

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2010, 21:42:00 poslijepodne »
p.s. iako je ne vidim na popisu dzzp-a.. :punch:
uopce nema opnokrilaca