Srpanj 18, 2025, 23:56:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: tanganika u 72l  (Posjeta: 4602 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bojan666

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-špansko
tanganika u 72l
« u: Lipanj 17, 2008, 16:17:14 poslijepodne »
znaci akvarij je 72l,dimenzije 60x40x30,filtracija-hangon aqua clear mini i maxi jet mj 250 protoka 375l/h,rasvijeta-grolux 15w,od bilja anubias i planiram staviti vallisneriu,stanovnici-3 neolamprologus brichardi,2 neolamprologus brevis,1 neolamprologus multifasciatus,1julidochromis regani i synodontis multipunctatus.
« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2008, 19:37:51 poslijepodne od bojan666 »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: tanganika u 72l
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2008, 16:36:30 poslijepodne »
Na prvu izgleda simpa,ali mislim da ti to ne bude dobra kombinacija.Mulitići su ti recimo kolonijalne ribe,a ti imaš samo 1.Uz to imaš druge školjkaše.Premala litraža da bi ih mješao skupa.I ne vidim baš puževe kućice...

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2008, 17:37:24 poslijepodne »
u biti nije loše, jedino da makneš taj plavi kamen s crtama.. ;D ;D
Varaždin...

Offline ...bl@cky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2008, 18:12:36 poslijepodne »
imao sam tanganyiku pa sam stekao nekakvo iskustvo. litraža ti uopće i nije tako mala jer po tome bi trebao imati mali broj riba i praktički ništa za vidjeti. kod mene bi često gosti gledali u akvarij i  pitali gdje su ribe  a ja bi im pokaziva na rupe u kamenju i govorio: eno tamo ispod ili iza X-( . zato slobodno ubaci još kojeg školjkaša i naravno puževe kućice i nedaj se smesti :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :up: :up:
Nin/Zadar/Hrvatska

Offline bojan666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 17, 2008, 18:44:17 poslijepodne »
nemam bas neka iskustva sa ciklidima pa je svaki savijet dobro dosao,skoljkica imam tri al ih planiram jos nabaviti,ako netko ima viska ili za prodat nek se javi.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2008, 18:57:39 poslijepodne »
...što ste ga napali s destruktivnim kritikama! Kaj ne vidite da u ovako malom akvariju te ribe izgledaju zrelo i odraslo...

Budući da sam ja otac ovih riba vidim da su lijepe i zadovoljne.

Što se tiće kućica, ne trebaš se truditi jer su ovi brevisi odani samo jednoj u kojoj se stalno nalaze.

Taj predivan par brevisa mi najviše fali, predivni su  :klap: :klap:

P.S. Koji fotić imaš? Slike su zakon  :up:

Offline ...bl@cky

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 17, 2008, 19:22:00 poslijepodne »
slažem se s tim da pojedinci na ovom forumu malo previše kritiziraju. kao prvo i osnovno, nemamo svi jednake uvjete za bavljenje akvaristikom. npr. , ciklidni akvarij je gotovo nemoguće imati u Zadru, dok je u Zagrebu to jednostavnije zbog odličnih trgovina. isto tako i kod biljnih, jer u zagrebu biljaka uvijek ima dok u zadru moraš čekati i na kraju dočekaš prije Mesiju nego biljke X-(.  bilo kako bilo, neka neki malo promisle prije nego što upute nekom kritiku. inače ja nisam nov na ovom forumu već sam promijenio BLACKY u ...bl@cky zbog problema s lozinkom i bavim se akvaristikom već duže vrijeme  mogu reći da je bojan666 i više nego dobro počeo. samo dalje majstore :klap: :klap: :klap: :klap:
Nin/Zadar/Hrvatska

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Lipanj 17, 2008, 19:44:19 poslijepodne »
ja nemam nikakve kritike, osim upozorenja da bi brichardiji kasnije kad bude mrijest mogli zaiuzeti veci dio akvarija, samo to.

inace sve 5 :klap:

Offline bojan666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 17, 2008, 20:27:58 poslijepodne »
fotic je sony w55,brevisi se neodvajaju od one kucice u kojoj su i bili kod tebe,njih sam smijestio u poseban kut na desnu stranu akvarija,za sad se dobro slazu sve ribe.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 17, 2008, 21:25:09 poslijepodne »
Nisam mislila ništa loše,samo znam da su teritorijalni i da bi im to moglo biti itekako malo.
@Bla@cky mislim da griješiš što se tiče broja riba i litraže(ali to je samo moje mišljenje) jer ako težiš većem broju riba,onda hočeš-nečeš bi trebao imati i veći akvarij.Ako se za to nema uvjeta,a želiš gostima pokazivati svoje ribe,onda uzmeš ribe koje nisu ciklidi,jer nisu teritorijalni.Ja samo znam da imam multiće,i to samo 3 kom zasad i isto tako u  neznanju sam uzela još par školjkaša druge vrste i više nisu živi.Nisam mogla vjerovati da su ih ovi malci sredili.Nakon toga zauzeli su cijeli teritorij u akvariju od 50l.Eto,to je moje iskustvo i zato je moj prvi post bio takav kakav je.Tvojim ribama želim da imaju bolju sreću,a vrijeme će pokazati tko je bio u pravu ;D

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 17, 2008, 21:59:39 poslijepodne »
Akvarij je super ;) al pripazi na brichardije pošto ih je 3..mogli bi se u mrijestu( a i prije) osiliti i grupirati, pa će ti nagrabusit ostale ribe >:(...ko što se i meni desilo pa ih sad imam solo(čopor u aq.)  :(..al ne još dugo 8)...
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2008, 08:48:05 prijepodne od Ja,Boro »
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline ...bl@cky

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 17, 2008, 22:01:20 poslijepodne »
moj "roman" se nije odnosio na tebe nego me je irušnjak potaknuo da malo stanem u općenitu obranu početnika. kad sam imao tanganyiku nisam imao veći broj ciklida nego nakon što sam shvatio da nemam ništa nakon potrošenih 350 kn i naručivanja ciklida iz Zagreba jednostavno od toga odustao i poklonio ribe jednom uzgajivaču iz Zadra. Velik sam obožavatelj ciklida i čekam svoj veliki akvarij kad se osamostalim nakon fakulteta :). još jednom ću reći svima da dobro razmisle o tome da nemamo svi jednake uvjete za bavljenje akvaristikom  :'(. nije vam bilo svejedno kad je tamo neki Ra omalovažavao trud oko aktera a koji put i sami znate omalovažavati trud drugih. PS Sarita ovo nije upućeno tebi
Nin/Zadar/Hrvatska

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 17, 2008, 22:08:32 poslijepodne »
Sad malo oftopičarim,ali bum ipak rekla. ;DStvarno mi nije cilj praviti se pametna i davati loše kritike,ali priznajem da mi se kosa na glavi digne od komentara tipa:"pa kaj ak imam aq od 60l ne bih trebao imati skalare" i sl...Ja sam isto nova u akvaristici,tek nešto više od godinu dana,a ciklide imam oko pol godine i vidim da su neki od forumaša bili upravu dok sam ja tada mislila da samo pametuju i teže perfekciji..ali što ne ide,ne ide koliko god mi to htjeli.Ne kažem da je ovo ekstremno mala litraža za ciklide,ali mislim da je ipak malo preveć vrsta za 70-tak litara.Kad budu pred mrijest...uh,uh..
Eh,da..što se tiče uvjeta...i ja bih jedan Malawi,ali to ne ide u 112l,a cilj nam je da nam ribe budu zadovoljne.Ili ne?Tek toliko da i mi probamo pa kako im bude? -?
« Zadnja izmjena: Lipanj 17, 2008, 22:13:40 poslijepodne od sarita »

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 17, 2008, 23:11:29 poslijepodne »
moj "roman" se nije odnosio na tebe nego me je irušnjak potaknuo da malo stanem u općenitu obranu početnika. kad sam imao tanganyiku nisam imao veći broj ciklida nego nakon što sam shvatio da nemam ništa nakon potrošenih 350 kn i naručivanja ciklida iz Zagreba jednostavno od toga odustao i poklonio ribe jednom uzgajivaču iz Zadra. Velik sam obožavatelj ciklida i čekam svoj veliki akvarij kad se osamostalim nakon fakulteta :). još jednom ću reći svima da dobro razmisle o tome da nemamo svi jednake uvjete za bavljenje akvaristikom  :'(. nije vam bilo svejedno kad je tamo neki Ra omalovažavao trud oko aktera a koji put i sami znate omalovažavati trud drugih. PS Sarita ovo nije upućeno tebi

...potpisujem i totalno te kužim

...uzgajivač iz Zadra je skraćeno G&M?

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Lipanj 17, 2008, 23:21:28 poslijepodne »
ma meni su to ovak objasnili
tanganyika minimalno 150 litri
malawi minimalno 300
južna jamerika(recimo Oskari)...ufff  :D :D

i onda sam došo do zaključka da su to sve veliki akvariji..i da se nema mjesta lol

a eto malo više od 13-14godina se bavim akvaristikom,puno toga sam naučio iz vlastitog iskustva,jer kad sam ja počinjao,nije bilo foruma,ma nisam ni komp imo lol
E da je meni bar bilo ovako kad sam počinjao...

jednostavno ne treba napadat ljude ako kritiziraju...a opet ne valja ni puno kritizirat..
treba se početnike uputit,davat savjete,pomoć kako se god može jer to je smisao FORUMa!i naravno ono najbitnije,rasprava
ide mi malo na živce neki pojedinci sa stavom da za par gupika treba akvarij od 1283674829 litara...ma de lol!
ali inače..sve za 5! izađeš iz topica,počitaš neki drugi i već si zaboravio  :D ;)

e sad  da se vratim ONTOPIC!
meni je akvarij baš simpa..

inače nisam ljubitelj,neki preveliki...a ono..ovoono...ali moram priznat da mi se sviđaju brichardi   :)
jednog dana možda nešto i napravim pa nekako budem nabavio. :) ali za te ribe ću naravno poslušat svačiji savjet jer stvarno nemam pojma,kako,što.. :-[ :)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Lipanj 18, 2008, 01:52:53 prijepodne »
Dobro je složeno za početak... :up:

Riba ima dosta za tu litražu,a i vrsta (ja imam 6 vrsti u svom 200 litrašu), vidim da si ih uzeo od Irusnjaka, ali gledajući u budučnost kad počnu mrijestovi moglo bi doć do sukoba, zato bi se ja na tvom mjestu odlučio za 2 vrste koje bi držao i povećao bi im broj, ali opet kad gledam, ako je to sve funkcioniralo kod Irusnjaka (jest da je veća litraža bila) moglo bi i kod tebe...

E sad,ja bi ti savjetovao da staviš svo kamenje iste boje i istog porijekla (izgleda ljepše, a i prirodnije), a što se tiće puževih kučica, ja sam svoje kupio u Metrou, mislim da su pakiranja po 15 kom... ili sad kad padne kišica van na livadu i skupljat puževe  8)

I sretno dalje...

Offline TILjO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • FaceBook profile
« Odgovori #16 u: Lipanj 18, 2008, 12:39:18 poslijepodne »

Puževe skuhaš i fino na salatu... kao hobotnicu, a kućice u tank.  ;D
Mama Africa

Offline ...bl@cky

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 18, 2008, 17:49:51 poslijepodne »
uzgajivaču iz Zadra neznam "umjetničko" ime, već samo znam da se zove Vjeko a tako se i predstavlja na forumu. zasad se bavi uzgojem živorotki i ancitrusa i to prodaje mušterijama tipa Zoo Hobby i drugima koji onda prodaju ribe trgovinama. a Sarita, što se tebe tiče u tih 112 litara si možeš staviti kojeg demasonija ili labidochromis caeurule... kako se već piše :D . dakle, meni akvarij predstavlja oazu mira kad dođem bez duše sa posla i za 5 minuta zaboravim na sve loše...  :D
Nin/Zadar/Hrvatska

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 18, 2008, 18:32:16 poslijepodne »
...ma ja mislio na Goran&Matilda  :-[

Offline Tomek_87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39