Kolovoz 15, 2025, 03:54:18 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Još problema sa Black Molly-ima  (Posjeta: 1905 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Još problema sa Black Molly-ima
« u: Lipanj 11, 2008, 18:04:56 poslijepodne »
Jedna Black Molly ženka ima skroz bijele i mutne oči, kao da je plijesan po njima. Sugestije o kojoj se bolesti radi koji tretman? Kažu mi da je to vjerovatno bakterijska infekcija i predlažu baktopur no i kažu mi da je to možda sekundarna infekcija. E sad kako mogu znati što je "primarna" bolest, ne vidim na njoj nikakvih drugih simptoma osim da je povučena i plašljiva i pokušava se sakriti u kut? Danas ću vjerovatno nabaviti Medimor koji je "univerzalan" i sutra početi sa tretmanom ili bi možda bio bolji Bactopur? I ako može neki savjet ili link kako da je uz što manje stresa ulovim u svrhu prebacivanja u karantenu, po pravilu je bolesna ribica najplašljivija i obično ju je najteže za uloviti (iz vlastitog iskustva).
P.S. onaj prethodni slučaj je loše završio uginula je prije kraja tretmana Medimorom vjerovatno sam prekasno počeo ili je i ta infekcija bila "sekundarna".

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Još problema sa Black Molly-ima
« Odgovori #1 u: Lipanj 11, 2008, 21:25:11 poslijepodne »
stavit ću ti slikicu jedne bolesne teleskopice...jel tako izgleda? ako jeste, onda jest bakterijska infekcija ali uzrokovana neravnotežom amonijaka u vodi...dakle, prekontroliraj svakako amonijak i ako je porastao, onda promijeni barem 30 % vode danas i opet za 3 -4  dana isto, dobro usisaj dno (amonijak često naraste ako ima viška organskog otpada kojeg filter i ostalo ne počiste), properi filter, i ponovno analiziraj...
a ribicu se može liječiti i bactopurom ako je stvarca na početku, no ako je poodmakla, nema ti druge nego medimor, jer je bactopur preslab... -?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Lipanj 12, 2008, 03:41:01 prijepodne »
U svakom slucaju moras lijeciti, a provjera vode (i promjena %) je prva. Mozda bi bilo dobro da odmah ides na Medimor bas zbog mogucnosti da infekcija traje duze nego se cini pa bi bactopur mogao biti preslab, a onda si j* jeza (preslab antibiotik gori od nikakvog).

Drzim fige!!  :up:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 12, 2008, 23:36:06 poslijepodne »
Da izgleda otprilike kao na onoj slici. Mjerio sam amonijak i ispada manje od 0.2ppm što je granica osjetljivosti mog testa, nitrati u 2 mjerenja 50 odnosno između 50 i 100 što je više nego što sam mislio ali nije katastrofa zamjena vode ide u svakom slučaju. Hvala na podršci!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Lipanj 13, 2008, 09:26:49 prijepodne »
bit će to dobro! držimo palce!  :up:

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 13, 2008, 14:00:50 poslijepodne »
Evo sad sam konačno napravio karantenu, osigurao grijač, aeraciju, vodu, lijekove i išao tražiti onu bolesnu ribu u krdu ostalih Molly-a i ne mogu je naći, nakraju izgleda da sam je našao ali da joj je puno bolje - druži se sa ostalima i ne sakriva se, oči su joj sad skoro potpuno prozirne what the f***? :roll: Ovo još nije definitivno sad kad sam došao kući moram još jednom dobro pogledati pa javim, možda ova alternativna metoda liječenja držanjem figa ima bolji učinak nego sve moje akcije.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Lipanj 13, 2008, 14:26:25 poslijepodne »
Hmm... ja sam imala iskustvo gdje je moja molica imala tako oci, pa su se napuhle prozirno, pa su splasnule skroz, ja mislila da je ozdravila, i sljedeci dan je uginula. Neznam jel slucajno, al poboljsanje je cesto samo stadij pred vecu bolest ili smrt.

Ne zelim te uspaniciti, samo zelim reci da bih ja nju ipak odvojila u karantenu... i lijecila. Bakterijska se oboljenja jaaaako iznimno rijetko povlace sama, i uvijek ostaju prisutna u organizmu, na svaki sljedeci pad imuniteta bolest se vraca...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Lipanj 13, 2008, 21:13:25 poslijepodne »
potpisujem G.! i svakako napravi reda sa amonijakom i inim dušičnim gamadima u akvariju! inače će ti se ostale ribice razboliti, a što ćeš onda....
sretno!  ;)
by the way - metoda držanjem figa šljaka kad napraviš skroz reda u akvariju... :P

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 13, 2008, 21:51:54 poslijepodne »
Eto sve sam pripremio samo da još ovu ribu nekako ulovim to mi je najveći problem. Na nitratima ću svakako poraditi već sutra no ako mi test kaže da je amonijak 0 i znam da mi je aq. pun brzorastućih biljaka i da je filter odnosno cijeli aq. u neprekidnom pogonu već godinu i nešto malo onda valjda mogu računati na to da amonijak zaista nije problem. Ili možda ipak?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Lipanj 14, 2008, 20:40:20 poslijepodne »
j...ga....meni je amonijak podivljao kad je akvarij bio star 3 godine....zašto, ne pitaj (mislim da su bile u pitanju oscilacije temperature jer nemamo grijač)....no, brzo je sređeno češćim izmjenama vode i hranjenjem više puta na dan (da ekipa sve smaže)...pa možda može biti takav nekakav blesavi uzrok... -?