Srpanj 29, 2025, 21:31:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nigrofasciatus mužjak vs.ženka  (Posjeta: 1668 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GIRY

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Nigrofasciatus mužjak vs.ženka
« u: Lipanj 03, 2008, 11:12:11 prijepodne »
U 90L imam par nigrića,živjeli su u skladu i ljubavi sve do trećeg ili četvrtog mrijesta. Nikad nisam odvajala potomstvo jer ionako nisam imala kuda s njima. Tako je bilo i taj zadnji put.

Nakon mrijesta, ostavila sam mlade, misleći, srediće oni njih kad budu spremni za sljedeći mrijest. Ali...dogodilo se to da je mužjak zabrijao na ulogu dobrog oca i počeo čuvati mlade. Ženku je počeo naganjati i ona je svoju ''sigurnu kuću'' našla između kamenja. Mislila sam...proći će ga očinstvo i ponovno će se spetljati sa ženkom, ali nije. Ni za vrijeme hranjenja nije joj dao da izađe van i ponjupa nešto.

Prvo što mi je palo napamet - napravi razmještaj po akvariju-nije uspjelo; drugo - odvoji mlade (sad su u biljnom sa skalarima, zasada nitko nikog ne dira)-nije ni to uspjelo.
E pa...ima tko kakvu ideju šta da napravim da ljubav ponovno procvjeta?

p.s.sad joj dozvoli da jede ali odmah poslije ju stjera među kamenje a on se šepuri po cijelog akvariju.

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
Odg: Nigrofasciatus mužjak vs.ženka
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2008, 08:55:48 prijepodne »
Pa zar nitko nema nikakvu ideju kako da riješim problem?
Ili me niste shvatili ozbiljno???

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #2 u: Lipanj 07, 2008, 09:14:50 prijepodne »
pa to je vjerojatno normalno ponašanje divljih ribica, koje su dosta nepredvidljive :d032: :a020:
Varaždin...

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Lipanj 07, 2008, 09:27:01 prijepodne »
Pa šta da radim? Da čekam da ju ubije?
Možda mi je vrijeme prijeći na neke druge ciklide...

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #4 u: Lipanj 07, 2008, 09:32:55 prijepodne »
a ako nju izvadiš i staviš nekaj drugo opet će taj mužjak napadati, zato su akvariji ispod 200 lit premali za ciklide jer su to prave ribe kojima treba komfor! 8)
Varaždin...

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 07, 2008, 10:12:53 prijepodne »
ma jasno je meni da za ciklide treba veći akvarij...ali eto...imala sam slobodan ovaj akvarij od 90l i činio mi se idealnim za držanjem jednog para nigrofasciatusa jer ipak su to bile prve ribe koje sam nabavila (prije davnih 9 godina).

izgleda da sam krivo mislila...

budem pričekala još neko vrijeme...ako se stanje ne popravi,nigriće ću odnjeti u lokalni pet shop a akvarij rasformirati ili složit još jedan biljni.

hvala na odgovorima...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 07, 2008, 10:23:20 prijepodne »
Nigrofasciatusi su monogamni ciklidi,to u biti znači,da kad se nadje adekvatni par oni žive skupa do kraja.I po pitanju brige za mladj ta je uloga podeljena na oba roditelja.U tom slućaju,možda je veču brigu za očuvanje potomstva preuzeo na sebe mužjak i takvo je njegovo reagiranje nekako prirodno i skladno sa tom ,recimo,očinskoj brizi za mladj.Ja bih na tvome mestu sačekao još par dana,jer vidi se ,da on ženke na napada,nego je samo otera od mladjih.Kad budu mladji malo stariji,stara ljubav če opet procvatati.
To su....ciklidi.... :)

Offline GIRY

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 07, 2008, 10:57:24 prijepodne »
Bojko, mlade sam izvadila, i sad su opet sami. Što ih više promatram, mislim da je problem u ženki. Evo, provela sam sat vremena ''blejeći'' u akvarij i vidjela ovu situaciju: ženka izađe iz stijena, mužjak dođe do nje, bočno joj se okrene i ''mrda se'' (ne znam kak bi drugačije to objasnila), meni izgleda kao neko zavođenje...a ona je mrtva hladna na to i počinje plivati što dalje od njega, on još par puta to isto ponovi i onda po..zdi i počinje ju naganjati, gristi, zabijati se u nju...dok ona opet ne zbriše u stijenu.

Ma ne znam više...nikad nisam imala ovakvu situaciju. Budem pričekala još par dana,tjedana...pa šta bude.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 07, 2008, 11:07:23 prijepodne »
Pa kad proćitam tvoj poslednji post,vidi se da su ciklidi po ponašanju slični ljudima...on bi,ona neče,pa svadja,natera je....Ja bih ti predložio,da jih ostaviš na miru,pa če oni sami rešiti problem,kako več napisao,sastavljen par je skupa do kraja života,pa če se i njih dvoje kad tad pomiriti i smiriti.