Srpanj 18, 2025, 17:40:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko aktivnog ugljena  (Posjeta: 4376 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dinja

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć oko aktivnog ugljena
« u: Lipanj 02, 2008, 13:06:25 poslijepodne »
Ajde ljudi pomozite.

Inače se priča da se aktivni ugljen koristi za jača čiščenja akvarija (nakon lijekova itd.)dali je onda
korisno koristiti crnu spužvu(sa aktivnim ugljenom)svakodnevno a dolazi serijski u caymanu.
Koliko znam aktivni ugljen uništava dosta toga, a ja u akv. koristim easy carbo,treset,blackwater extract,tekuće gnojivo itd.
Jel to ima smisla? :question:

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg: Pomoć oko aktivnog ugljena
« Odgovori #1 u: Lipanj 02, 2008, 13:09:35 poslijepodne »
Aktivni ugljen nije potreban na svakodnevnoj bazi, makni ga jer pokupi iz vode i gnojiva. U biljnom akvariju je nepotreban štoviše štetan.
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline dinja

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 02, 2008, 13:19:44 poslijepodne »
dajte preporuku kaj da stavim pošto je ta crna spužvica serijska (dolazi u kompletu s akvarijem)kroz njezinu sredinu prolazi cijev od pumpice.
Akvarij nije biljni ali koristim tekuće gnojivo.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 02, 2008, 13:32:52 poslijepodne »
O kojem se točno filteru radi?

U većini filtera taj se dio može izvaditi bez smetnji za njegov rad, a najbolje je ako je ta crna spužvica jednaka kao i filterska spužvica (obično plava) pa se crna nadomjesti još jednom plavom i tako poveća naseljiva površina za nitrificirajuće bakterije, odnosno poboljša se filtracija...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline dinja

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 02, 2008, 13:37:44 poslijepodne »
radi se o caymanovom internom bluwave 05.zelena i crna nisu ni istih dimenzija niti zelena ima rupu u sredini za prolaz cjevi od pumpice.

izgleda da će morati biti neki DIY 8)

Offline dinja

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 02, 2008, 13:38:27 poslijepodne »
sorry ne zelena nego plava

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #6 u: Lipanj 04, 2008, 12:14:53 poslijepodne »
Sad sam zbunjen.
Nije li spužva-spužva, a aktivni ugljen je uglavnom u malim kolutićima i sve to strpano u neku mrežastu vrećicu, ne?
Kod mene je serijski u filteru bila takva vrećica (izvađeno) a sve spužve su crne boje. Filter je Tetra EX700.
Po ovome sad znači da su moje sve spužve na bazi aktivnog ugljena. Ili su aktivni ugljen.
BILJE,OSIJEK

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Lipanj 04, 2008, 12:21:09 poslijepodne »
izvadi tu crnu sa ugljenom van i kao nadomjestak nje stavi malo vate.. nemoj previše nabiti vatu jer tako smanjuješ protok.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Lipanj 04, 2008, 14:19:15 poslijepodne »
Ta crna spužvica ti nakon par tjedana izgubi aktivni ugljen i trebala bi se zamijeniti. Ako je ostaviš služiti će za filtraciju.
Tako da nemaš brige.
Količinu ugljena možeš i provjeriti tako da iscjediš spužvu u neku svijetlu posudu i vidjeti ćeš crne mrvice kako plivaju.

Meni se nakon par cijeđenja potpuno isčistila.
An aquarium is just interactive television for cats.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 04, 2008, 14:29:15 poslijepodne »
Sad sam zbunjen.
Nije li spužva-spužva, a aktivni ugljen je uglavnom u malim kolutićima i sve to strpano u neku mrežastu vrećicu, ne?
Kod mene je serijski u filteru bila takva vrećica (izvađeno) a sve spužve su crne boje. Filter je Tetra EX700.
Po ovome sad znači da su moje sve spužve na bazi aktivnog ugljena. Ili su aktivni ugljen.

Koliko je meni poznato, za sada postoje dva općeprihvaćena načina aplikacije aktivnog ugljena u akvarijskim filterima. Da pojasnim oba...

Jedan način je, na primjer, ovaj koji si spomenuo da imaš u Tetrinom vanjskom filteru, znači granule aktivnog ugljena u poroznoj vrećici koja se stavi kao jedan od slojeva filtracije. Crna spužva u TetraTec filterima je samo obična spužva, medij za kolonije nitrificirajućih bakterija.

Granule aktivnog ugljena

Pakovanje aktivnog ugljena za vanjske TetraTec filtere

Ferplastovo pakovanje aktivnog ugljena

Drugi način je spužva ili fibra zasićena prašinom aktivnog ugljena. Glavnu prednost ovoga načina vidim u tome što se od takve spužve može dobiti proizvoljan oblik te se može bolje iskoristiti dati prostor unutra filtera. To je prvenstveno važno u malim filterima, najčešće unutranjim. Takva spužva je uvijek crne boje, a da bi se jasno razlikovala, ostale spužve su zelene ili plave boje.

Microfibra sa apliciranim aktivnim ugljenom

Pakovanja Juwelovih filter spužvi sa aktivnim ugljenom

Filter sa aktivnim ugljenom za unutrašnje Ferplast BluWave filtere

Filter sa aktivnim ugljenom za vanjske Ferplast Bluextreme filtere

Bez obzira koji način uporabe aktivnog ugljena koristi pojedini filter, potrebno je periodički promijeniti tu vrećicu ili spužvu jer dolazi do zasićenja ugljena otpadnim tvarima te ih prestane apsorbirati i više ne igra nikakvu ulogu u filtraciji. Sužva ako se dobro ispere može i ostati jer će nastaviti služiti kao biološki filter. Također ako se u akvariju koriste gnojiva za biljke treba aktivni ugljen odstraniti iz filtera jer iste pokupi iz vode (znači u biljnom akvariju radi samo štetu). Zbog istoga razloga ga je potrebno obavezno ukloniti kada se provodi tretiranje akvarija antibioticima ili nekim kemikalijama.
« Zadnja izmjena: Lipanj 04, 2008, 14:31:20 poslijepodne od Maxim »

Offline Brka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Lipanj 04, 2008, 17:59:45 poslijepodne »
Maxim, odlično obrazloženo.
Tu vrećicu sam izvadio odavno jer imam biljni i nema nikakve potrebe za aktivnim ugljenom. Zbunilo me ovo što je napisao/la Dinja da je crna spužva sa ugljenom a sve ostale boje spužvi da su filtracijski materijal tj. medij za bakterije. Kod mene u EX-u su sve spužve crne.
Nisam obraćao pažnju u shopovima da postoje i spužve zasičene prašinom aktivnog ugljena.
Sad sam nešta novo naučio.
BILJE,OSIJEK

Offline dinja

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Lipanj 05, 2008, 16:54:48 poslijepodne »
maxim hvala na objašnjenju,bitno mi je da crnu isperem i nema više ugljena tnx