A Goods,što ne bih ubacio još pokojeg L.caeruleusa,ipak su to jedne divne mirne vrste i opet posmatrajuei ih u grupici ,divan je to doživljaj.
A stvarno mislim,da je 120 l akvarij ipak premaleni za sve Malawi ciklide,ustvari neki poeetni akvarij bio bih 240l za njih.No Ps.zebra jeste malko prevelika za taj akvarij,iako eto kod Irusnjaka nema problema,i stvarno nema problema dok su ribe male ali imajuei u vidu da te ribe porastu....
Drugo što mi se eini nešto konfuzno jeste post od Bojana.U jedan mah on kaže ne valja Ps.zebra,a on nabraja niz ciklida koji idu u veee akvarije negoli tih 120l.Eak i Iodotropheus sprengerae,sledeei litražu po knjigi Andreas-a Spreinat-a traži minimalno 200l.akvarij.
Ali to još ne bude sve,na kraju posta Bojan preporueuje vrstu Pseudotropheus demasoni,znamo svi,da je to jedna od najagresivnijih M'buna,znadu joj reei:mala ali hrabra,pa sad zamislite si vi nju skupa u 120l akvariju sa mirnom i finom L.caeruleus-om,propast.
No taj isti Bojan preporueuje na nekom drugom sajtu/akvazin/,da je za ciklida Pseudotropheus demasoni akvarij minimalan 200l.
No da se vratim ja mome rešenju,po ubacivanju,još L.caeruleusa u akvarij.M'bune medju koje se ubraja i ta L.caeruleus su poligamne ustonoše,što znaei,da treba,da budu u grupi,koju saeinjava mužjak i 4,5 pa i više ženki.Takva grupa se akvaristu pokazuje u najboljem svetlu i baš u tako oformljeni grupi dolazi sav ear ciklida do najaeeg izražanja,a to sve u zadovoljstvo akvarista.
Možda najveea pogreška se uradi kad se ubaci samo par jedne vrste,pa se eesto desi,ni sam nisam bio izuzetak,da mužjak prilikom mrešeenja,u nekom zanosu prosto ubi ženku.Eto ostadosmo bez ženke,a mužjak postaje agresivan i tu agresiju prenosi na ostale stanare.
Filozofija ciklidnog akvarija sastoji se u tome,da mi nekako uvek imamo u akvariju ciklide iste dužine,približno istog stepena agresivnosti i ako može sve to da je u grupi,u grupi kako vee gore spomenuo.A to znaei,da je bolje imati 3 vrste sa po 8 primjerka ili 4 vrste sa po 6 primjerka,negoli 8 vrsti sa po 3 primjerka .
I tako oformljene grupe djelovaee u akvariju prirodnije,atraktivnije a i agresivnost pojedinca,u takvoj grupi ubrzo se gubi.
Znam,da je problem,pored toliko divnih ciklida,da se akvarista "baci"samo na par vrsti ali iz moga sadašnjog iskustva to je stvarno najbolje rešenje.U poeetku,kad se postaje Malawi fan,akvarista bi poželio,da ima sve što liei na Malawi ciklide u svome akvariju i kupuje,i ja sam tako radio.Mada kasnije sam vidio,da je to sve više ili manje na kratki rok,jer su neke vrste prosto postale pokojne,to jest,otišle su u veei akvarij.
Eto malo sam se više raspisao,ali eitajuei postove ,morao sam da to napišem,ipak osnovni moto jeste :Ciklidaš pomaže ciklidašu,kako najbolje ume i zna.I zato,pa i zbog Snage ciklida morao sam to napisati.