Nisam stigao danas baš previše gledat i pisat, ali imao sam stvarno sličnu situaciju sa jednim svojim 30l akvarijem. Prvo su počele smeđe alge na anubiasima, pošto oni sporo rastu, a rasvjeta je dosta jaka. Više nisam znao što da napravim pošto nemam previše iskustva s biljem. Kupio sam jednog otocinclusa i mali je riješio sav problem bez da je imalo naštetio biljkama ili raskupusao podlogu. Tada se pojavila zelena točkasta, a ubrzo nakon toga i cijanobakterija. Nju sam pak na jedvite jade riješio sa eritromicinom po savjetu jednog kolege s foruma. Nakon što sam mislio da su moje brige prestale došla je i zelena končasta i uzela dosta maha dok nisam počeo dodavati easy carbo koji ju je sasvim pristojno suzbio. Znam da za alge savjetuju česče izmjene vode i upravo sam to i radio, ali nije se baš pokazalo kao najučinkovitije rješenje jer su i dalje bujale. Kvaliteta vode očito nije bila upitna pošto je moj Oto, koji glasi kao jedna od najosjetljivijih riba, i dalje živ i živahan što je nadam se potvrda da dobro brinem za taj akvarij.
Ako si to sve to prošao u samo jednom akvariju to definitivno ukazuje da je nešto gadno bilo smrdano u njemu. To što otocinclus nije uginuo i nije empirijski dokaz kvalitete vode.

Zapravo je u neku ruku, ono što će ribu najčešće koštati glave su amonijak i niriti. Ukoliko su njihove razine minimalne, te ph i temperatura u granicama normale, a kisika u dovoljnim količinama ribice će uživati.
Biljke i alge su priča za sebe te ako ima dovoljno CO2, bitka za prevlast i prosperitet se najviše vodi na polju miko i makroelemenata. Npr. neravnoteža recimo magnezija, fosfora, kalija ili željeza + ako ima puno svjetla neće imati nikakvog utjecaja na ribe, ali će biti okidač u korist različitih vrsta algi... Tada ni česte izmjene vode nemaju puno efekta dok se ne prepozna što radi neravnotežu i dok se to ne dovede barem donekle u red..
No gledaj to s druge, vedrije strane... Barem imaš iskustvo sa puno vrsta algi, nije ni to za baciti. Ozbiljno, ne zezam te. Puno lakše prepoznaš vrstu alge već u začetku, ako si se već susretao s njom, pa možeš pravilno reagirati.