Srpanj 20, 2025, 19:15:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: alge okupirale akvarij, pliz savjet!  (Posjeta: 6513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
alge okupirale akvarij, pliz savjet!
« u: Svibanj 30, 2008, 00:06:00 prijepodne »
pliz savjet, prije 5 dana sam pojačao rasvjetu sa 0,3 na 0,76 w/L, inace se akvarij cikira 3 tjedna, co2 nemam, biljkama sam usipao malo tekuceg gnojiva... svjetlo radi 10 sati dnevno... pliz ako tko zna od cega su tocno ove alge, kakve su, i naravno: "kako ih se rijesiti???"

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: alge okupirale akvarij, pliz savjet!
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2008, 06:20:59 prijepodne »
Možda prođu same od sebe, ali u svakom slučaju ne škodi da počneš dodavati easy carbo. Kod mene je reducirao zelenu končastu u kratkom roku. Ova mislim da nije končasta, ali imao sam i takvu na početku.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Svibanj 30, 2008, 08:09:52 prijepodne »
meni se cini da uz koncastu imas i CB (bar mi tako djeluje na drugoj slici)...

cim prije pocni dodavati CO2, koliko mozes usisas i odstranis mehanicki.

kako mjenjas vodu?

kod jake ravjete je obavezno gnojenje i co2.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 30, 2008, 09:14:02 prijepodne »
Slažem se s Mastinom.

Dalje... grijač spusti na jedno 5 cm od podloge u ovoj istoj vodoravnoj poziciji, tako ćeš dobiti bolje i ravnomjernije zagrijavanje cijeloga akvarija.
Izlaz iz filtera okreni tako da ti ne mreška površinu vode jer ovako voda jako brzo gubi CO2 koji ti je prijeko potreban te ga obavezno počni uvoditi u akvarij.
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 30, 2008, 10:46:01 prijepodne »
Ovo je sigurno cijanobakterija i jedini način za koji ja znam je eritromicin.To je bakterija i zato sredstva protiv algi i klasični načini suzbijanja algi ne pomažu.CO2 je obavezan za ovu pojačanu rasvijetu,ali neče ti pomoči u riješavanju ovog problema.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Svibanj 30, 2008, 10:49:39 prijepodne »
ja bi se to na tvom mjestu usudio i kemijski tretirati...... pošto još nemaš ribice...... pa bi cikliranje produžio još desetak dana..... i zamjenio bi 50% vode..... i svakako mehanički sve izvadio što se može......  -?

šta kažete kolege.... Maxim i Mastino???  :question:

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Svibanj 30, 2008, 11:06:16 prijepodne »
ja sam opcenito za ne dodavanje previse kemije u AQ, sve se da rjesiti sa malo vise brige i redovitijom promjenom vode (bar koncasta), naravno  uz gnojenje i co2...

sta se tice CB probavao sam razne nacine i jedino sta mi je dalo rezultate je Eritromicin kao sta je vec napisao Njofra...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 30, 2008, 11:07:20 prijepodne »
na kakvu kemiju misliš?

Protiv cijano je najbolje nažicati eritromicin u apoteci pa njime tretirati, zamračivanja i ostali pokušaji obično ostanu samo na tome - pokušajima...

Pošto je cijanobakterija gram negativna kao i filterske bakterije (ali ipak osjetljivija), dolazi do određenog odumiranja korisnih filter bakterija tako da će biti potrebno nakon tretmana produžiti vrijeme cikliranja. Također su potrebne veće izmjene vode jer dolazi do povećanja amonijaka uslijed odumiranja cijanobakterije i smanjenja populacije dobrih filter bakterija... Zato prije tretmana obavezno mehanički pokupiti čim više te gadosti.
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 30, 2008, 11:16:36 prijepodne »
pošto još nema ribe u tom akvariju.... i akvarij je na samom početku....... ja bi to tretirao tim antibiotikom i još nekim algicidom tako da potamani sve...... a cikliranje produžio na još desetak dana...... to mi se čini najsigurniji način...... tako da poslje ne bi imao problema.....

a kasnije je naravno bitna higijena akvarija........ a najbitnije je dobro dezinficirati biljke prilikom unošenja u akvarij...... jer kad jednom uneseš algu...... teško se je toga riješiti.....

inače nisam za nikakvu kemiju...... i još nisam nikad koristio algicide i limaticide...... a svi ti kemijski pripravci su otrov za ribice i korisne bakterije...... ma što god oni pisali na uputama....... pa čak i svi ti lijekovi koje koristimo.......

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 30, 2008, 11:33:28 prijepodne »
svi ti kemijski pripravci su otrov za ribice i korisne bakterije...... ma što god oni pisali na uputama....... pa čak i svi ti lijekovi koje koristimo.......

:up:

Gotovo svi problemi se mogu izbjeći redovitim održavanjem akvarija i ispravnom karantenom. A ako se i pojave problemi potrebno je ukloniti uzrok njegovog nastanka, a ne posljedicu. Npr. ako ima algi, možemo ih se riješiti nekim algicidom, ali prije ili poslije će se opet pojaviti ako se nešto ne promjeni u načinu brige za akvarij.

U konkretno ovom slučaju, prilikom cikliranja, ovakve stvari su više pravilo nego stvarni problem jer još nije ni izbliza uspostavljena bioravnoteža.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 30, 2008, 13:32:39 poslijepodne »
easy carbo sam upravo narucio, co2 sistem za sada necu ubacivati, alge cu pokusat odstraniti mehanicki i ubacit eritromicin! btw, sve biljke sam prije sadnje "oprao" u hipermanganu i vizualno pregledao, ali danas sam ipak ugledao nekoliko malenih puzeva! hvala svima na savjetima, vidjet cemo kako  ce se stvari odvijati!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 30, 2008, 22:01:27 poslijepodne »
Nisam stigao danas baš previše gledat i pisat, ali imao sam stvarno sličnu situaciju sa jednim svojim 30l akvarijem. Prvo su počele smeđe alge na anubiasima, pošto oni sporo rastu, a rasvjeta je dosta jaka. Više nisam znao što da napravim pošto nemam previše iskustva s biljem. Kupio sam jednog otocinclusa i mali je riješio sav problem bez da je imalo naštetio biljkama ili raskupusao podlogu. Tada se pojavila zelena točkasta, a ubrzo nakon toga i cijanobakterija. Nju sam pak na jedvite jade riješio sa eritromicinom po savjetu jednog kolege s foruma. Nakon što sam mislio da su moje brige prestale došla je i zelena končasta i uzela dosta maha dok nisam počeo dodavati easy carbo koji ju je sasvim pristojno suzbio. Znam da za alge savjetuju česče izmjene vode i upravo sam to i radio, ali nije se baš pokazalo kao najučinkovitije rješenje jer su i dalje bujale. Kvaliteta vode očito nije bila upitna pošto je moj Oto, koji glasi kao jedna od najosjetljivijih riba, i dalje živ i živahan što je nadam se potvrda da dobro brinem za taj akvarij.

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #12 u: Svibanj 30, 2008, 23:38:41 poslijepodne »
Co2 moraš počet ubacivat, easy carbo će ti mnogo pomoć, izlaz filtera ti ne smije mreškat površinut, biljke treba gnojit i mikro i makro-elmentima na toj jačini svjetla(ja isto imam 0.76w/l).
Za početak ubaci kojeg ancitrusa i sijamskog algojeda(ribe čistači).

Tvoj glavni problem je za sad co2, easy-carbo će malo ublažit problem ali ne do kraja.
Kad to riješiš onda ćeš se morat malo zabavit testerima za vodu i počet gnojit kako treba inače će te uvijek mučit alge.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 31, 2008, 00:11:01 prijepodne »
Nisam stigao danas baš previše gledat i pisat, ali imao sam stvarno sličnu situaciju sa jednim svojim 30l akvarijem. Prvo su počele smeđe alge na anubiasima, pošto oni sporo rastu, a rasvjeta je dosta jaka. Više nisam znao što da napravim pošto nemam previše iskustva s biljem. Kupio sam jednog otocinclusa i mali je riješio sav problem bez da je imalo naštetio biljkama ili raskupusao podlogu. Tada se pojavila zelena točkasta, a ubrzo nakon toga i cijanobakterija. Nju sam pak na jedvite jade riješio sa eritromicinom po savjetu jednog kolege s foruma. Nakon što sam mislio da su moje brige prestale došla je i zelena končasta i uzela dosta maha dok nisam počeo dodavati easy carbo koji ju je sasvim pristojno suzbio. Znam da za alge savjetuju česče izmjene vode i upravo sam to i radio, ali nije se baš pokazalo kao najučinkovitije rješenje jer su i dalje bujale. Kvaliteta vode očito nije bila upitna pošto je moj Oto, koji glasi kao jedna od najosjetljivijih riba, i dalje živ i živahan što je nadam se potvrda da dobro brinem za taj akvarij.

Ako si to sve to prošao u samo jednom akvariju to definitivno ukazuje da je nešto gadno bilo smrdano u njemu. To što otocinclus nije uginuo i nije empirijski dokaz kvalitete vode.  -? Zapravo je u neku ruku, ono što će ribu najčešće koštati glave su amonijak i niriti. Ukoliko su njihove razine minimalne, te ph i temperatura u granicama normale, a kisika u dovoljnim količinama ribice će uživati.
Biljke i alge su priča za sebe te ako ima dovoljno CO2, bitka za prevlast i prosperitet se najviše vodi na polju miko i makroelemenata. Npr. neravnoteža recimo magnezija, fosfora, kalija ili željeza + ako ima puno svjetla neće imati nikakvog utjecaja na ribe, ali će biti okidač u korist različitih vrsta algi... Tada ni česte izmjene vode nemaju puno efekta dok se ne prepozna što radi neravnotežu i dok se to ne dovede barem donekle u red..

No gledaj to s druge, vedrije strane... Barem imaš iskustvo sa puno vrsta algi, nije ni to za baciti. Ozbiljno, ne zezam te. Puno lakše prepoznaš vrstu alge već u začetku, ako si se već susretao s njom, pa možeš pravilno reagirati. :)

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 31, 2008, 15:17:17 poslijepodne »
Co2 moraš počet ubacivat, easy carbo će ti mnogo pomoć, izlaz filtera ti ne smije mreškat površinut, biljke treba gnojit i mikro i makro-elmentima na toj jačini svjetla(ja isto imam 0.76w/l).
Za početak ubaci kojeg ancitrusa i sijamskog algojeda(ribe čistači).

Tvoj glavni problem je za sad co2, easy-carbo će malo ublažit problem ali ne do kraja.
Kad to riješiš onda ćeš se morat malo zabavit testerima za vodu i počet gnojit kako treba inače će te uvijek mučit alge.

od tekucih gnojiva imam neko slovensko (rastol) i sera florena... narucio sam  EasyCarbo 250 ml i ProFito 250 ml... sad me zanima kako se to dozira.. npr. na serinom gnojivu pise svakih tjedan dana 5 ml na 20 litara vode... btw. koliko bi trebao dozirati profita s obzirom da za sada imam malo biljaka? btw. koje makroelemente bi trebao ubacivati kad opcnem gnojiti s EC-om?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 01, 2008, 09:03:28 prijepodne »
Pa, ne bih rekao da je kod mene moglo biti nešto gadno smrdano jer se sve to odvijalo kad akvarij još nije bio ni pošteno zacikliran. Sad če biti četiri mjeseca od punjenja, a ribe su dodane prije kojih tri tjedna, osim Ota koji je stigao več nakon mjesec dana.
Ribe su žive i zdrave, biljke pomalo rastu iako nema hranjive podloge nego samo tekuče gnojivo i easy carbo, a algi skoro više da i nema.
Pošto mi je to prvi biljni akvarij, dante sretan i zadovoljan!

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 01, 2008, 09:31:02 prijepodne »
aaaaa, to je bilo u vrijeme cikliranja.... onda ok, kao što sam već rekao to i nije neki problem u tom periodu, tada se svašta događa dok stvari sjedaju na mjesto...  ;) :up:

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #17 u: Lipanj 01, 2008, 09:33:45 prijepodne »
bravo dante :klap: :klap: :klap:
Varaždin...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 10, 2008, 09:01:13 prijepodne »
evo, napokon su alge stale s sirenjem, poceo sam koristit easycarbo, ubacio sam neko jbc-evo sredstvo protiv algi, nabavio 5 sijamskih algojeda, opjacao svjetlo na 0,78w/L... nadam se da ce sijamci pocistt ovo sto je ostalo algi...  :up:

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 10, 2008, 12:47:08 poslijepodne »
mislim da se cijanobakterije jedino možeš riješiti eritromicinom.......  -?

sijamski algojedi će ti super održavati akvarij što se tiče algi  :up:.......
« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2008, 13:58:45 poslijepodne od Boby »

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #20 u: Lipanj 10, 2008, 21:50:16 poslijepodne »
da opet pitam kak da se riješim zelene končeste alge koja mi opsjeda biljni akvarij???
evo za crnu končastu sam kupil sijamskog algojeda i več vidim da gricka algu i sad mu moram nabaviti društvo!
al ne brine mene to, mene hebe zelena alga koja raste iz pozadine i raste mi na mahovini i lebdi mi po akvariju!
zna ko točno kaj s tim??
videl sam kod jednog tipa na sliki da mu je cijeli akvarij bil od toga, al se ne sjećam kaj je onda napravil!
Varaždin...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Lipanj 10, 2008, 21:53:46 poslijepodne »
ne sjećam se ni ja - ali mi smo lijepo tu gadost fizički počistili koliko se dalo, smanjili svjetlo na 8 sati dnevno kroz tjedan dana i puknuli nutra ancistruse i jabučare....od tada je mir...
pa, ti vidi... -?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #22 u: Lipanj 10, 2008, 21:56:30 poslijepodne »
ma čupam ja to često!
budem videl više odgovora, pa bum onda odlučil!
Varaždin...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #23 u: Lipanj 10, 2008, 22:11:54 poslijepodne »
naravno ---- uvijek moraš sam odlučiti što i kako - to uvijek ispadne najbolje rješenje!  ;)

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 10, 2008, 23:55:44 poslijepodne »
mislim da ti niti jedna riba neće jesti zelenu končastu algu....... a jedini način suzbijanja koji je meni poznat...... je mehanički...... za drugi ne znam...... a svakako je bitna preventiva i isto tako higijena akvarija........