Kolovoz 04, 2025, 23:53:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: betta borac vs. ancitrus  (Posjeta: 4685 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Delegat

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
  • <*}}}}}><
betta borac vs. ancitrus
« u: Svibanj 28, 2008, 19:40:08 poslijepodne »
imam bettu borca u malom 5 l akvariju, pa da si malo skratim muke oko algi sam mu kupil podstanara malog ancitrusa od 3-4 cm. ancic radi super posao ciscenja aq-a, al ga betta bas i ne voli i stalno ga ganja dok se ovaj ne skriva iza filtera. je to normalno tak? jer, kolko znam bette ne bi trebale imat problema s drugim ribama, ili? postoje sanse da to prestane il da ih razdvojim?

thnx
Pygocentrus Nattereri

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: betta borac vs. ancitrus
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2008, 20:14:02 poslijepodne »
Ancistrusu treba barem 40-50l akvarij. Jedna betta može u mali akvarij, ali baš držati ju u 5l...
Nije neko čudo da se ganjaju! -?

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 28, 2008, 20:26:21 poslijepodne »
izvadi ancisrusa i drži bettu samu. Često mjenjaj vodu ( svaka 2 dana ) i nećeš imati algi ;)
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2008, 20:42:50 poslijepodne »
Moja preporuka je da usparas 100 kuna i kupis koliko toliko normalan akvarij 5litara nije akvarij nego tegla za kiselit krastavce ali doslovno =)

Znaci obavezno kupi veci akvarij jer i beta koliko god da udisala atmosferski zrak ipak treba prostora za plivanje znaci BAREM nekih 50-ak litara a to te nece doc puno vise od 100kuna ako kupujes samo akvarij a polako onda i filter i grijac ako nemas odma lovu....mislim da sad s betom nece bit problema jer dolazi ljeto topli su dani pa je voda u akvariju ionako topla pa nije tolika hica za grijac ali sto prije to bolje
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2008, 20:48:08 poslijepodne »
i što onda? jednog borca u 50 litara držat? pa neće se ni vidit lol... :nerd:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2008, 21:04:06 poslijepodne »
Pa ne treba za jednog 50l, ali barem da je 12. Alge se mogu riješiti čestim izmjenama vode kao što je rekao Ignus.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2008, 21:07:23 poslijepodne »
pa to da,to bi mu super bilo! :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2008, 21:56:20 poslijepodne »

Neznam ali osto sam zapanjen vasim odgovorima, jako ljepo sto citate forum ali...... :dead: ne samo da nebi bilo super vec je mucenje drzat ribu u malom akvariju znam svi tako pocnemo ali puno nas se razvije, neki brze neki sporije, Sad cu navest jedan malo jadan primjer ali se stvarno nemogu nikako sjetit neceg boljeg ajde se ti zatvori u wc na jedan dan znaci nek ti mama nutra servira hranu,upeljaj si krevet samo na jedan dan pa ces vidjet kak ces zacas promjenit misljenje naravno da zivotinje nemozes usporedjivat s ljudima ali eto kazem neznam bolji primjer
Sta se tice 50 litar vidjet ces borca itekako unutra a vjeruj ako ljudi napune akvarije od 1000 litara pa cak i one od 10k napunit ce i on ovog od 50 pa makar i samo borac bio unutra i biljke potrebno je samo puno volje

I da to sto je borac takva riba kakva je (kak bi mi rekli ni vrit ni mimo) pa netreba ajmo rec vode koliko ostale jer udise zrak ne mora znacit da ju moramo mucit u teglama za kiseljenje krastavaca...eto to je moj savjet ti poslusaj ako oces znam da uvijek svi kazu veci akvarij ali 5l,12l stvarno nije nis jer parametri u takvim akvarijima se toliko brzo mijenjaju da riba jednostavno nema nikakve uvjete za zivot...a mislim da tih 100injak kn moze svako odvojit

Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2008, 22:42:09 poslijepodne »
Ancistrusu treba barem 40-50l akvarij. Jedna betta može u mali akvarij, ali baš držati ju u 5l...
Nije neko čudo da se ganjaju! -?

slažem se

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Svibanj 29, 2008, 00:00:28 prijepodne »

Neznam ali osto sam zapanjen vasim odgovorima, jako ljepo sto citate forum ali...... :dead: ne samo da nebi bilo super vec je mucenje drzat ribu u malom akvariju znam svi tako pocnemo ali puno nas se razvije, neki brze neki sporije, Sad cu navest jedan malo jadan primjer ali se stvarno nemogu nikako sjetit neceg boljeg ajde se ti zatvori u wc na jedan dan znaci nek ti mama nutra servira hranu,upeljaj si krevet samo na jedan dan pa ces vidjet kak ces zacas promjenit misljenje naravno da zivotinje nemozes usporedjivat s ljudima ali eto kazem neznam bolji primjer
Sta se tice 50 litar vidjet ces borca itekako unutra a vjeruj ako ljudi napune akvarije od 1000 litara pa cak i one od 10k napunit ce i on ovog od 50 pa makar i samo borac bio unutra i biljke potrebno je samo puno volje

I da to sto je borac takva riba kakva je (kak bi mi rekli ni vrit ni mimo) pa netreba ajmo rec vode koliko ostale jer udise zrak ne mora znacit da ju moramo mucit u teglama za kiseljenje krastavaca...eto to je moj savjet ti poslusaj ako oces znam da uvijek svi kazu veci akvarij ali 5l,12l stvarno nije nis jer parametri u takvim akvarijima se toliko brzo mijenjaju da riba jednostavno nema nikakve uvjete za zivot...a mislim da tih 100injak kn moze svako odvojit

zanimljivo dakle 50 litara samo za jednog borca jer eto ništa drugo sa njime ne mogu kombinirat....
izvinte al meni je ova rasprava smješna

ako možeš onda daj ako ne,dobar je za njih i mali akvariji
eto vam jedan link od uzgajivača stvarno ima prekrasnih primjeraka..

http://www.ram91bettas.com/gallery.htm

salut!
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Svibanj 29, 2008, 01:01:32 prijepodne »
Dal da se umjesam... hmmm... Ajde ocu, volim rasprave  :-[

Definitivno anca ne mozes drzati u 5 l, a alge su se stvorile samo uzasnom nehigijenom tog akvarija. Pa gdje i kako ga drzis? Znam koliko brzo se akvarij prlja i da bi bio puuun algi treba jaaako dugo ne mjenjati vodu ili akvarij drzati vise sati dnevno na suncu   :roll:

Nadalje, pricu o borcima i najmanje 50 l mogu pricati samo oni koji se nisu ozbiljnije bavili njima. 5 l je pristojna litraza za jednu ribu. Moze li bolje? Moze. Bi li bilo njemu ugodnije u 15 l? Bi. Al 50 je vec skoro preveliko. Bar sto se tice standardnih proporcija akvarija koji se mogu kupiti.

Problem kod malih akvarija nije to sto su oni maleni nego sto ih je teze odrzavati, u 5 l ne stane filter i grijac, pitam se kako grijes po zimi? A drugo je to sto treba mjenajti vodu najmanje svaka 3 dana, oko 70 %. Radis li tako?

A sad, predrasude o drzanju boraca u toliko (malo) prostora me previse ne diraju jer ipak dozvoljavam vjerovati svom iskustvu, i iskustvu uzgajivaca ovih riba diljem svijeta.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #11 u: Svibanj 29, 2008, 11:39:46 prijepodne »
eej legice proradila je ona stranica,link poviše tvog posta....ma prekrasni su :D :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Svibanj 29, 2008, 11:48:17 prijepodne »
Daa, Ram91 je jedan od poznatijih, a bogami i kvalitetnijih uzgajivaca. No dobro, malo koji to u Thailandu nije, gotovo pa su izmislili bette  :D

Btw. mislim da si dao krivi link ako si mislio pokazati kako ih on drzi, ovdje ima slika farme (od mrijestova, odvajanja po casama do gojenja za uzgoj)

http://www.ram91bettas.com/location.htm
...Pula...

Offline Delegat

• Punopravni član
  • <*}}}}}><
« Odgovori #13 u: Svibanj 29, 2008, 15:33:48 poslijepodne »
uf, koja rasprava!
ovako: i jednog i drugog selim u 90 litara aq za nekih 6 mjeseci jer su u tom aq-u male pirane koje kad narastu selim u 450 l. pa nisam lud da ancitrusa drzim u 5 litara kad malo naraste. sad ima nekih 3 cm pa mu je u 5l ok. taj doticni 5l aq ima filter (naravno) i grije se na zarulju, zbog koje i ima algi. sad ga ni ne moram grijet jer mi je u sobi +30.
Pygocentrus Nattereri

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Svibanj 29, 2008, 16:16:38 poslijepodne »
Daa, Ram91 je jedan od poznatijih, a bogami i kvalitetnijih uzgajivaca. No dobro, malo koji to u Thailandu nije, gotovo pa su izmislili bette  :D

Btw. mislim da si dao krivi link ako si mislio pokazati kako ih on drzi, ovdje ima slika farme (od mrijestova, odvajanja po casama do gojenja za uzgoj)

http://www.ram91bettas.com/location.htm
ne nisam htjeo stavit samo kako ih drže nego sam stavio link da ljudi koji ne znaju za taj link a vole bette,mogu vidjeti kakvih lijepih ima...
a tebi sam bio poslao da pitam kako dobit onako sivkastog  :D :D sad više ne znam gdje je hehhe!
al galerija je,ono,sjedi pa gledaj..predivni su

uf, koja rasprava!
ovako: i jednog i drugog selim u 90 litara aq za nekih 6 mjeseci jer su u tom aq-u male pirane koje kad narastu selim u 450 l. pa nisam lud da ancitrusa drzim u 5 litara kad malo naraste. sad ima nekih 3 cm pa mu je u 5l ok. taj doticni 5l aq ima filter (naravno) i grije se na zarulju, zbog koje i ima algi. sad ga ni ne moram grijet jer mi je u sobi +30.
a neće ga male pirane osakatit?? ako budu gladne recimo??
 ::)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #15 u: Svibanj 29, 2008, 16:18:59 poslijepodne »
uf, koja rasprava!
hoćemo slike! hoćemo slike!  :nerv:  :nerv:
Varaždin...

Offline Delegat

• Punopravni član
  • <*}}}}}><
« Odgovori #16 u: Svibanj 29, 2008, 17:43:06 poslijepodne »
joooj! Faber! pa kam slusas? pa preselit cu ih u taj 90 l NAKON kaj pirane preselim u 450! pa nisam ja neki krvnik! ja volim svoje ribe.

Vedran, postat cu slike, al cekam da mi sestricna dođe jer ima sony 11mpx fotic, a da idem slikat s mojim slike ce ispast koma.
evo stvarno budem postal slike cim uspijem uslikat neke dobre.
« Zadnja izmjena: Svibanj 29, 2008, 17:52:36 poslijepodne od Delegat »
Pygocentrus Nattereri

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #17 u: Svibanj 29, 2008, 21:35:34 poslijepodne »
 :D :D šta ja znam,odkad sam gledo one filmiće na youtube prestravio sam se  :D :D
ma nemoj mi niš zamjerit opalilo me sunce u tu moju čelavu glavu,radim cijelo vrijeme na plaži,pa kad dođem na net onda pol toga ne vidim i trabunjam..nemoj zamjerit :rotfl:
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Delegat

• Punopravni član
  • <*}}}}}><
« Odgovori #18 u: Svibanj 29, 2008, 22:57:44 poslijepodne »
:D :D šta ja znam,odkad sam gledo one filmiće na youtube prestravio sam se  :D :D
ma nemoj mi niš zamjerit opalilo me sunce u tu moju čelavu glavu,radim cijelo vrijeme na plaži,pa kad dođem na net onda pol toga ne vidim i trabunjam..nemoj zamjerit :rotfl:
ma ne zamjeram, sve 5!  :up:
Pygocentrus Nattereri

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #19 u: Svibanj 29, 2008, 23:54:07 poslijepodne »
Delegat, 6 mjeseci te dvije ribe nemogu zivjeti zajedno, ancistrusi rastu jako brzo a ako se betta ljuti na njega ocito je da se na tako malo prostora osjeca jako ugrozeno, jer bette nemaju inace nista protiv ancistrusa. Uostalom, ribica od 3 cm je gotovo hrana za bettu, jedini spas joj je sto su anci oklopljeni pa i malo neprobavljivi.

Ajde ih barem odvoji, uzmi jos jednog akv. od 5 l ili nesto slicno. Stvarno ti ovo nema smisla, betti nije problem u 5 l al ancicu ce, jos ako ga maltretira... :(

I, dalje, grijanje uz pomoc lampe... kako? Gasis po noci? Znaci da se samo preko dana grije? Ok, sada vise nije problem, al inace, nikako se nesmije mjenjati toliko temperatura dan/noc. Zato je svijetlo najgori nacin za grijanje, bolje nikakav nego to.
Al da, znam koliko algi stvaraju obicne zarulje, umjesto anca stavi jabucara, napraviti ce isto ko i on a betta uglavnom ignorira puzeve (uglavnom).

Faber, ovako nesto? :D
http://www.ram91bettas.com/Image/image/PK177.jpg
...Pula...

Offline Delegat

• Punopravni član
  • <*}}}}}><
« Odgovori #20 u: Svibanj 30, 2008, 00:43:55 prijepodne »
ancica cu privremeno dat bratu k gupijima. a betti je ok, a razlika u temperaturi dan noc je oko 2, max. 3 stupnja jer mi u noci, pa ni zimi, temperatura u sobi ne pada tolko.
Pygocentrus Nattereri

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Svibanj 30, 2008, 00:49:38 prijepodne »
ancica cu privremeno dat bratu k gupijima. a betti je ok, a razlika u temperaturi dan noc je oko 2, max. 3 stupnja jer mi u noci, pa ni zimi, temperatura u sobi ne pada tolko.

Previse!
...Pula...

Offline Delegat

• Punopravni član
  • <*}}}}}><
« Odgovori #22 u: Svibanj 31, 2008, 01:33:43 prijepodne »
cccc... do zime ce bit u 90 l...
a do onda ce bit na ugodnih +30 dan i noc.
Pygocentrus Nattereri