Kolovoz 15, 2025, 17:03:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: eutanazija ribice  (Posjeta: 6870 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alleszusammen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
eutanazija ribice
« u: Svibanj 25, 2008, 18:24:15 poslijepodne »
grozno mi je što uopće moram otvatati ovakvu temu.
već mjesecima se borimo s hexamitom kod jednog trichogastera, pravi je  mali fighter. pokušala sam sve moguće lijekove ali sada je već prestao i jesti. ne želim da se pati, dugo je u tom karantenskom akvariju od 30 l i mislim da je eutanazija jedino humano rješenje.
pročitala sam sve i svašta, od nekih stvari mi se kosa diže na glavi (kakva osoba moraš bit da ubaciš živo biće u ključalu vodu???). mlatnut ribu po glavi također ne mogu, ili joj odsjeći glavu, to treba ići u sekundi a ne da završi masakriranjem jadne ribe. pa tako ostaju 3 načina. benzocaine, ulje klinčića ili zamrzavanje (zadnja solucija mi isto nije baš privlačna). imate li iskustva s tim? koji je postupak i gdje se to može nabaviti?
zg centar

Offline Ignus

• Punopravni član
Odg: eutanazija ribice
« Odgovori #1 u: Svibanj 25, 2008, 18:42:15 poslijepodne »
Hexamita je izlječiva bolest. Jesi sigurna da si sve opcije probala? ako se ipak odlučiš za eutanaziju najbolje to prepusti nekom emotivno ne involviranom dobrovoljcu ( neki susjed, ili šta ja znam... ) koji će ribu usmrtiti brzo i bezbolno. ( presjecanje leđne moždine odmah ispod glave )

« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2008, 18:43:48 poslijepodne od Ignus »
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 25, 2008, 19:56:49 poslijepodne »
i spirohexol i medazol (medazol je pokušan i u vodi i u hrani), ponovljeni tretmani, i sol, i dizanje temperature. probala sam i češnjakom al neće jest hranu u kojoj ga ima. voda u karanteni je dobra, kontroliram ju i mijenjam 5 l svaka 3 dana. ugljen je odavno izvađen. dodajem mu vitamine. ne znam više šta da radim. ak ima itko kakav prijedlog nek javi, bila bi jako zahvalna. sad su mu nestale one ranice na koži i rupe u glavi, al je prestao jest zadnjih par dana. :(
ribar

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 25, 2008, 19:58:01 poslijepodne »
ovaj madmaxov post sam ja pisala, pardonček. zajednički je akvarij :D
zg centar

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Svibanj 25, 2008, 20:09:21 poslijepodne »
Ja osobno koristim klincic, poslije nekoliko odsjecenih glava, odsustvo nocnih mora sa klincicem je pravo olaksanje!  :-[

Ribu odvojis u manju posudu (1-3 l), dodas jednu kap, pa kada riba polagano zaspi dodas jos da ju usmrti do kraja. Mislim da zaista nema premca ovom nacinu, jer je potpuno human.

I poslije ti mirisi prostorija...  :nerv:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 25, 2008, 22:09:36 poslijepodne »
a gdje to nabaviš?
i sam se ukapa, ne moram to razrjeđivat nečim, čitala sam da miješaju s alkoholom -?
zg centar

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Svibanj 26, 2008, 00:18:23 prijepodne »
U ljekarni se moze kupiti.

Ma ne mjesas s nicim. Klincic je prirodni anestetik a u vecim dozama uspavljuje i ubija, tj. zaustavlja disanje i srce. Ako dodas odmah puno (recimo 2-3 kapi na 3 litre su puno), riba ce odmah uginuti unutar 2 minute, al ce se dosta boriti da ostane na zivotu. Ako dodas samo jednu kap laganije ce zaspati, a onda ju mozes uspavati do kraja. ;)
...Pula...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 26, 2008, 10:30:36 prijepodne »
glupo pitanje, al kak znam da je ribica zaspala? i koliko cijeli postupak traje? :(
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 26, 2008, 11:01:18 prijepodne »
zaspala je kad se potpuno umiri - minutica...onda joj, kako G kaže, dodaš još kap - dvije i čekaš 2 - 3 minute...i to je to... :'(

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 26, 2008, 11:43:56 prijepodne »
odgađam to jer više nema uopće rana na koži, prvi put otkad se razbolio... još uvijek je pod terapijom i sve se nadam da će možda počet jest. uh... :'(
javim kaj je bilo, hvala vam svima ;)
zg centar

Offline Mord

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 26, 2008, 12:03:17 poslijepodne »
btw smrzavanje nije baš humano riješenje. da, sama smrt bi trebala biti bezbolna, ali sve do toga je vrlo bolno. neznam jel se vama ikad desilo teško pothlađivanje i smrzotine...

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Svibanj 26, 2008, 12:49:27 poslijepodne »
Obična radenska,staviš ribicu kojoj nema pomoči u posudu i kap po kap dodaješ radensku,co2 se polako diže tako da riba postaje sve omotičnija na kraju zaspi i poslje nekoliko minuta umre,stanje omotične ribe je približno isto koj kod uptrebe droga kod ljudi.Neki je odma bace u čistu radensku ali nisam 100%,da umre odma mislim da sljedi prvo šok pa nato umiranje,zato mi se čini što sporije to bolje.
Ali vidim da nemaš potrebe za tim sada,nadam se da če biti sve ok.

Sretno

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Svibanj 26, 2008, 13:07:19 poslijepodne »
držim i tebi i ribici palce da se izborite da bude sve OK...a ako ne...na žalost, postoji rješenje... :(

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #13 u: Svibanj 26, 2008, 15:18:26 poslijepodne »
Ajmo riba, ajmo riba! :klap: :klap:
U radu je spas!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Svibanj 26, 2008, 20:12:51 poslijepodne »
To s radenskom mi se cini malo gadno  :o U radenskoj ima jos svacega poput minerala koji bi mogli nagrizati ribu prije nego ju uspava.

Ja stvarno nebih vise riskirala s nicim, od kada vidim kako bezbolno klincic rijesava stvar...

Drzimo veeelike fige da ribice nikada ne zatreba klincic... ili bar ne jos  :up:
...Pula...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 01, 2008, 14:18:09 poslijepodne »
klinčić je kupljen, 100 % čisto eterično ulje. ako ikome ovo zatreba, pazite da je 100 % čisto, jer ga znaju miješati sa sezamovim i sl što može izazvati probleme. košta oko 50 kn u biljnim ljekarnama.
samo što i dalje odugovlačim s eutanazijom jer uopće ne znam kaj da mislim.
za razliku od prije, ribica se zadržava u sredini i površinskom dijelu akvarija, prije je samo sjedila na dnu pod grijačem i dizala se da udahne zrak. i dalje nema ranica na tijelu. :) ali ne jede već tjedan dana pa joj stavljam pojačane vitamine u vodu. koliko tako može izdržat?  :( :( :(
zg centar

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #16 u: Lipanj 01, 2008, 14:47:45 poslijepodne »
Možda jede, samo kad ju ti ne vidiš. Jer ipak je postala aktivnija nego prije, ne? A s obzirom da nema rane, nemoj još koristiti taj klinčić, pričekaj još malo. Nadam se da će biti dobro. ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 02, 2008, 10:08:19 prijepodne »
Nažalost, mali fish je jutros uginuo :'( :'( :'( Ne znam zašto sam se baš tada probudila, ali gledala sam ga zadnjih 10 min, grozno. Neću više nikad imati dvodihalice jer je prestrašno gledati ih kako se zadnjim snagama bore i doslovce torpediraju na površinu da udahnu zrak :( Trebala sam ga jučer uspavati da ga poštedim tih muka, ali izgledao mi je bolje, ma...
Sirota moja mala ribica :'(

Hvala svima, posebno Gwyn i babyboom na savjetima i potpori ;)
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Lipanj 02, 2008, 11:00:53 prijepodne »
siroče maleno.... :'(...ali, tješi se (tako se mi tješimo) da sad pliva u najljepšem prostoru koji može biti i da je tamo sretan....

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #19 u: Lipanj 02, 2008, 12:31:59 poslijepodne »
šteta  :(..... u takvim slučajevima najhumanija je eutanazija......  :'(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Lipanj 02, 2008, 15:21:13 poslijepodne »
Ajoj, RIP ribica  :'( :'(

Al dobro kaze boom, sada joj je bolje. Nemozes znati kada ce biti taj trenutak pa da pogodis bas prije. Mozda sa iskustvom dodje i to, al bolje ne imati iskustva u tome, bilo bi idealno da nemoramo razmisljati o eutanaziji.. :(

I nemoj odustati zato od dvodihalica... To su divne ribe i bas zato sto se toliko bore uvijek da ostanu na zivotu.
I znas sto se kaze, za lijek se ne hvali ;)
...Pula...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 02, 2008, 17:34:16 poslijepodne »
gwyn, možda imaš pravo, stvarno su lijepe ribice. ;)
mali je sada u nekom jezercetu i uživa :a025: :a034:

nego, da ovaj topic nekome možda i pomogne, a ne sao da služi za moje jadikovanje (makar bi bilo lijepo da se nitko ne nađe u takvoj situaciji)....budući da sma na netu pročitala sve kaj valjda postoji o eutanaziji na engl, njem i hrv, od uputa do iskustava drugih ljudi, smatram da je, kao što kaže gwyn, klinčić najbolje i najbezbolnije rješenje. dakle, nabavite 100% čisto eterično ulje klinčića u apoteci, ne u dm-ovima i sl, da izbjegnete nepotrebno mučnje i stres za ribicu. ribu stavite u posudu s akvarijskom vodom od 3 l. neku malu bočicu napunite akvarijskom vodom i dodajte kap eteričnog ulja i dobro protesite da se stvori bjelkasta emulzija. to polako ulijte u posudu s ribicom. ne ubacujte odmah više kapi!ako je potrebno ponovite postupak. kad riba zaspi, ponovo napravite emulziju sa jakom koncentracijom da riba ode na vječna jezera, mora, kako već hoćete. postoji verzija u kojoj se u vodu doda votka da ubije ribu nakon što zaspi, ali to je okrutno jer im doslovce sprži škrge :down: budući da je klinčić sigurno sredstvo za uspavljivanje, postoji mogućnost da se riba probudi kad se makne iz te vode, pogotovo ako je veća. tako da je najbolje obaviti jednu od trenutnih, "bezbolnih" metoda (odsjecanje glave, uh...) nakon što smatrate da riba zbog predoziranja više ne pokazuje znakove života.
sva ona zamrzavanja, radenske, odsjecanja glave živim ribama su po meni bezrazložno izlaganje patnji ribice i sebe, ako već postoji ovakvo rješenje.
zg centar