Kolovoz 04, 2025, 18:11:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskus - problem  (Posjeta: 4170 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline D.I.T.

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Diskus - problem
« u: Rujan 14, 2004, 22:02:00 poslijepodne »

Jedno pitanje za sve one kojiimaju diskuse...

Jedan sme?i diskus kojeg imam vec godinu dana mi je prije 4-5 dana jednostavno prestao jesti i naglo mršavi, prije toga je normalno jeo i nije bilo nikakvih problema, pa me zanima ucemu je problem?? Imao sam slican slucaj s jos jednim diskusom koji mi je i uginuo od gladi, al on nije uopce jeo nakon što sam ga stavio u akv. To sam shvatio kao posljedicu stresa i loše aklimatizacije, al ovaj slueaj ne kuzim, a i jer svi ostali diskusi su mi ok...

Pomozite

Zagreb/Ravnice

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Diskus - problem
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2004, 22:15:00 poslijepodne »

možda da ga premjestiš u onaj 70l akvari??!?

Navodno da se diskaai uvijek okome na jednog i taj popuši...

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2004, 23:20:00 poslijepodne »
Citat: Stina

možda da ga premjestiš u onaj 70l akvari??!?

Navodno da se diskaæi uvijek okome na jednog i taj popuši...

Hm možda almislim da nijeto problem...istina on je najmanji al kolko ih ja promatram njega i najmanje diraju, valda im nije tolka konkurencija, mislim ovi ostali se puno više gaze pa jedu ko svinje.

U 70 lit mi je skroz drukeija voda i mislim da bi mu to bio prevelik šok, al hvala na prijedlogu
Zagreb/Ravnice

Offline mancini

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #3 u: Rujan 15, 2004, 07:43:00 prijepodne »
Ako mu je još i pored toga bijel izmet definitivno je to HEXAMITA.Bakterija koju diskusi ako sam dobro proeitao vea posjeduju u svom stomaku i ta ista smetljarka oživi u njemu a jedan od uslova je da bi se pokrenula je pad temperature.Prije par dana sam imao isti slueaj sa malim diskusom (pigeon blood)),jako je smršavio,oei su mu se izbeljile,bio je strašno ružan.Posavjetovao sam se sa eovjekom i on mi je rekao ako hoau da ga izljeeim da podignem temperaturu na 35 ili 36 stepeni i ubacim lijek koji se zove ORVAZIL.Za ovaj lijek au još provjeriti kod njega,mislim za ime istoga pa au danas da ti napišem da li je naziv ORVAZIL,ili neki drugi.Možeš ga izljeeiti,ali to je znak da on nema imunitet i da ae mu se to u dogledno vrijeme ponoviti.Ovaj mi je eovjek posavjetovao da ga odmah bacim,što sam i ueinio,baš iz gore navedenog razloga,IMUNITET.Još da kažem da ta bolest nije prelazna i nemoj da se sekiraš za ostele diskise ako ih imaš
Ko rano rani,sam u nju upada

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Diskus - problem
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2004, 08:18:00 prijepodne »
Ima dosta netoenosti u gornjem postu,vea je nekoliko pita detaljno opisivana bolest(Hexamita) na ovim stranicama pa malo potraži kako bi dobio pravu informaciju.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Diskus - problem
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2004, 08:21:00 prijepodne »

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Diskus - problem
« Odgovori #6 u: Rujan 15, 2004, 12:19:00 poslijepodne »
Za poeetak ga prebaci u taj 70 lit. akvarij u koji aeš pretoeiti vodu iz glavnog akvarija i osvježiti ju sa cca. 10% svježe vode.
Zatim samo podigni temp.na 32-35 stupnjeva i eekaj reakciju par dana,  dali ae živnuti i hoae li poeeti jesti, ako se ništa ne dogodi od svega onda ga treba poeeti ljeeiti, no to ae ti onda dalje objasniti neko strueniji npr. Hrvoje!!!

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #7 u: Rujan 15, 2004, 13:38:00 poslijepodne »

Ljudi hvala

Samo me zanima gdje mogu nabavit ove ljekove koje je hrvoje nabrojio pod opisom bolestiEdited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Diskus - problem
« Odgovori #8 u: Rujan 15, 2004, 16:44:00 poslijepodne »
Ja au ti dati!!!

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2004, 23:19:00 poslijepodne »

Dubravko hvala na ponudi, al ja kao obieno treim pred rudo i kupio sam si u Viliu od JBL-a Spirohexol stavio sam diskusa solo umali akvdigao temp na max valda ce bit ok...e da sam prije vidio tvoj post.

Inace daj mi recitekoji su uzrocipojavljivanja ove bolesti...da mi se više ne ponovi takav slueaj
Zagreb/Ravnice

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Diskus - problem
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2004, 08:46:00 prijepodne »
Nema nekakvih posebnih razloga,izuzev pada temperature ispod 28 C.Odre?enu kolieinu parazita ribe uvijek sadrže u sebi,me?utim,u slueaju pada temp.,stresa od transporta ili bilo kojim drugim za ribe nepovoljnim uvjetima,parazit se nagomilava i upropaštava ribu.Jako je bitno pravovremeno uoeiti infekciju i odmah djelovati,jer svako odugovlaeenje smanjuje šanse za uspješno ozdravljenje.Parzit se prenosi u akvariju putem izmeta,pa je vrlo vjerovatno da ae i ostale ribe(discusi) prije ili kasnije pokazivati iste simpotome.Slažem se sa odvajanjem zaražene ribe,ali ostale treba pažljivo promatrati i na prvi znak infekcije tretirati cijeli akvarij.

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
Diskus - problem
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2004, 09:23:00 prijepodne »

Diskusbrez apetita može imati i škržne sesaee (Dactylogyrus) in ribju tuberkulozu (Mycobacterium complex) , a i slienog erevesnog biekata , Cryptobiu iubilans !

Na Akvazinu sem objavio ovaj tekst :

Veterinarska revija "Journal of the American Veterinary Medicine Association" je objavila novo študijo infekcije diskusov, ki so jo odkrili po nakljueju pri rutinskem pregledu 4 lokalnih komercialnih gojiteljev diskusov. Cryptobia iubilans je krvni biekar iz družine Trypanosomidae ("spalna bolezen") , soroden tudi erevesnim biekarjem Spironucleus in Protoopalina . Povzroea granulomatozni gastritis (razjede v sluznici želodca) , toda v napredni fazi bolezni pride do sistemske infekcije krvi, jeter, žolenika , vzdušnega mehurja , gonad , oei in možganov . Tim znanstvenikov na Tropical Aquaculture Laboratory, Department of Fisheries and Aquatic Sciences, Institute of Food and Agricultural Sciences at the University of Florida je uporabil za identifikacijo transmisijski elektronski mikroskop (TEM). Študija je pokazala, da je smrtnost mladih disksuov, ki so okuženi s tem pogostim parazitom, odvisna od številnih dejavnikov, kot so sekundarne okužbe, prehrana, starost in najpomembneje, kvaliteta vode (ta ne bi smela narasti nad 5 mg NO3 / l). Metronidazol ne pomaga pri Cryptobii (o tem smo že poroeali v Diskusijah pred meseci), pomaga pa soroden dimetridazole v konc.80 mg/l dnevno za 3 dni ali 2-amino-5-nitrothiazol 10 mg/l dnevno za 3 dni .
Sorodna študija na Center for Behavioural Neuroscience je pokazala, da so prebavni problemi in infekcije prebavil pri ostrižnikih povezani s stresom , Cryptobia je znaeilen stresni parazit !
Francoski ribji veterinarji pa so našli glavnega primarnega krivca za bolezni diskusov v ribji tuberkulozi - Mycobacterium piscium, M. fortuitum in M. marinum . Raziskujejo tudi nove bolezni v akvaristiki : pasteurelo, rano na ribjem želodcu (Haemophilus piscium) in ribji meningitis (Eubacterium ) .

Ref.: Yanong RP, Curtis E, Russo R, Francis-Floyd R, Klinger R, Berzins I, Kelley K, Poynton SL. (2004) - Cryptobia iubilans infection in juvenile discus. J Am Vet Med Assoc. 2004 May 15;224(10):1644-50, 1606.
Biodiverziteta je život - i obrnuto.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2004, 10:49:00 prijepodne »
E bojan, još da nije na slovenskomal svejedno hvala. Ma siguran sam da je Hexamita jer mu je uz nedostatak apetitai izmet bjel.
Zagreb/Ravnice

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
Diskus - problem
« Odgovori #13 u: Rujan 17, 2004, 11:10:00 prijepodne »

Misliš reei Spironucleus ? Kod diskusa ima bojda samo Spiro ...Hexamita živi samo na hladnovodnim ribama (lososi, pastrmka)...

Metronidazol (Flagyl, Ovargil, Clont...) = 750 mg/100 lit. / 3 dana

poslije 250 mg metronidazol / 100 g medicinalne hrane (po receptu) = 2 x dnevno

Može i eešnjak u hranu , ne znam rijee, mi kažemo eesen (Allium sativum) - garlic po engleski .Edited by: Bojan

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Diskus - problem
« Odgovori #14 u: Rujan 17, 2004, 11:33:00 prijepodne »
Citat: Bojan

Heaxamita živi samo na hladnovodnim ribama (lososo, pastrmka)...

[url]http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_hexamita.shtm l[/url]

hexamita je prisutna i kod toplovodnih riba tj. ciklida

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
Diskus - problem
« Odgovori #15 u: Rujan 17, 2004, 11:42:00 prijepodne »
Citat: bopaeak

http://www.ciklidi.com/akvarij/bolesti/bolesti_hexamita.shtm l

hexamita je prisutna i kod toplovodnih riba tj. ciklida

Kakva divna ideja za cicklidi.com , i ja sam po srcu "cichlidiot"

bopaeak, ja mislim, ja verujem, da su se i vaši ciklidkolegi koristili zastarjele literature.

Spironucleus su biekari kot kilkida vee 20 godina, pogledaj recimo vee prvo izdanje (original v njemaekom)) od Dr. Dieter Untergasser - DISKUS HEALTH .

Parazitski biekari kot toplovodnih riba u akvarijumu su poleg Spironucleusa još:

• Trichomonas
  • Bodomonas
  • Cryptobia
  • Protoopalina
  • [/list]

CICKLIDIOTI SVIH ZEMALJA, UDRUŽIMO SE !Edited by: Bojan

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
Diskus - problem
« Odgovori #16 u: Rujan 17, 2004, 11:45:00 prijepodne »

Do bijesa, zašto nimate tu gumba "popravi tekst" ?

Se izvinjavam za tiskarske greške !

P.s. još jednom, ima Uredi Edited by: Bojan

Offline bopacak

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2004, 22:24:00 poslijepodne »
Citat: Bojan

Do bijesa, zašto nimate tu gumba "popravi tekst" ?

Se izvinjavam za tiskarske greške !

P.s. još jednom, ima Uredi

pa imaš taj gumb... otkud si ti bojan, ja sam u Eakovcu (Me?imurje graniei sa Slovenijom na sjeveru) pa ako znaš u blizini neki dobar zoo shop...

Offline bopacak

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #18 u: Rujan 17, 2004, 22:32:00 poslijepodne »

evo i slike

Offline Bojan

• Punopravni član
  • **
Diskus - problem
« Odgovori #19 u: Rujan 18, 2004, 10:13:00 prijepodne »
Citat: bopaeak

evo i slike

Hahahaaa, hvala, sam vee sam prokužio . Bio sam juee prvi put tu gore, pa se nisam odmah baš snalazio. Zapravo sam imamo nešto važno da radim, a sam krao bogu vreme na vašem forumu I 2 puta griješio !!

Bio sam u Eakovcu prije nakako 3 meseci, moja žena trei agility i tamo je bila neka me?unarodan utakmica u Agility-ju na pasjem poliginu, tamo ob neki reki na istoku grada .

Ne znam nijedan stvarno dobar zoošop , pa znamo da pravi dostojan akvarista diskiee kupuje samo kot poštenih uzgajivaea lieno. Blizu ti je Roman _ Diskusromanija, ima tu gore link mjeseca (na poeetnoj starni)

Offline bopacak

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #20 u: Rujan 18, 2004, 10:38:00 prijepodne »

Je, videl samm taj link, stvarno je super.... Dok budeš sljedeai put u eakovcu, javi se.... tu u eakovcu baš i nema puno ljudi koji se bave s akvaristikom, a oni koji se bave to su ono 30 litara akvarij, 1 anubias i gupiji.... koji pojima nemaju o nieem

Offline bopacak

• Punopravni član
Diskus - problem
« Odgovori #21 u: Rujan 18, 2004, 10:39:00 prijepodne »
a nemaju ni volje naueiti.... jebiga akvaristi....