Svibanj 15, 2025, 00:49:00 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Morski akvarij... evo idemo  (Posjeta: 141211 vremena)

0 Članova i 24 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Morski akvarij... evo idemo
« Odgovori #275 u: Lipanj 14, 2010, 11:25:43 prijepodne »
uf.....sto reci...nadam se da ce nakon 'rastura' sve biti kako treba
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #276 u: Lipanj 14, 2010, 11:52:14 prijepodne »
Sretnoooo!!!
.. siguran sam da će sve biti ok!

Kada sam se informirao oko uzimanja anemona svi su me upozoravali da kad ugine otpušta tolike toksine da cijeli akvarij propada. Čini mi se da je to kod tebe prošlo bez toga, ili si ih na vrijeme povadio?
><((((º>

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #277 u: Lipanj 15, 2010, 08:36:07 prijepodne »
I ja se nadam. Inaće pitanje oko ovih elekričnih spravica protiv komaraca. Jesu li na neki način štetne za akvarij ili se mogu koristiti bez problema?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #278 u: Lipanj 15, 2010, 08:39:01 prijepodne »
čim ti piše da se tablete koriste pri otvorenom prozoru, plus da je štetno za organizme koji žive u vodi, a imaš skimmer koji uzima zrak i miješa ga s vodom, ja bi bio oprezan..
a možda sam malo i paranoičan, ali ipak... :D

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #279 u: Lipanj 30, 2010, 23:00:15 poslijepodne »
Evo napokon sam uvatia malo vrimena i prominia sam ventilator na chilleru i sad radi samo tako :) Eto još da mi se riješiti alge di bi mi bia kraj :)

Offline angelfish1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #280 u: Srpanj 01, 2010, 20:20:06 poslijepodne »
Evo napokon sam uvatia malo vrimena i prominia sam ventilator na chilleru i sad radi samo tako :) Eto još da mi se riješiti alge di bi mi bia kraj :)

pa onda sve ispocetka lipo jos jedan aq. slozi  do ovoga  :D srry na spamanju   ;)
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark.Top professionals built the Titanic.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #281 u: Srpanj 01, 2010, 21:06:55 poslijepodne »

pa onda sve ispocetka lipo jos jedan aq. slozi  do ovoga  :D srry na spamanju   ;)

Pa i krenit ću sve iz početka... Kroz 10ak dana ja mislim, sve vadim iz akvarija čistim kamen, minjam 100% mora i molim boga da se sugava alga više ne stvori.....

Offline angelfish1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #282 u: Srpanj 01, 2010, 21:24:57 poslijepodne »
e to i mene ceka za misec dana :-X jer mislim pomaknuti aq. na drugo mjesto,ma glavno dok imamo volje..... :up: ,samo nemoj minjati cilo more ostavi neki dio barem ovo sto ti je u  sumpu  ;)
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark.Top professionals built the Titanic.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #283 u: Srpanj 13, 2010, 23:15:11 poslijepodne »
Evo kad svi rade neke mini akvarije evo i mog...

javascript:void(0);

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #284 u: Srpanj 18, 2010, 22:35:55 poslijepodne »
Ja sam vrlo blizu da sve pošaljem u klinac.......

Ovo sam sve imao u akvariju prije ove havarije sa algom....
1x Gramma loreto, 1x Serranus tortugarum, 2x Nemateleotris magnifica, 2x Nemateleotris decora, 1x Labroides dimidiatus, 1x Salarias fasciatus, 2x Amphirion Ocelaris, 1x Ecsenius bicolor, 1x Pseudocheilinus hexataenia, 2x Pterapogon kauderni, 2x Sphaeramia nematoptera, 1x Paracanthurus hepatus, 1x Pholidichthys leucotaenia

2x Lysmata amboinensis, 1x Lysmata debelius, 1x Stenopus Hispidus, 4xLysmata wurdemari, 4x Calcinus elegans, 3x Tectus fenestratus, 2 conch puža, 2 Mitre papalis....

A sad nakon havarije, kompletne promjene mora, uređivanja svega iz počega i na kraju iskakanja osigurača dok sam bio 3 dana na selu ovo je sve što je ostalo.... (u petak grama i saranus super plivaju, onda iskoči osigurač i maloprije plivaju ali leđno) :(

1x Nemateleotris decora, 1x Labroides dimidiatus, 2x Amphirion Ocelaris, 1x Ecsenius bicolor, 2x Pterapogon kauderni, 2x Sphaeramia nematoptera, 1x Paracanthurus hepatus, 1x Pholidichthys leucotaenia

2x Lysmata wurdemari, 2x Calcinus elegans, 1 conch puž, 1 Mitra papalis....

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #285 u: Srpanj 18, 2010, 22:59:06 poslijepodne »
Stvarno ne kuzim kako ti stalno sve odlazi u k... a sve radis po PS-u(bar sto se tice slaganja akvarija) i imas je***ku opremu.
Po meni jedini problem je tvoje opsesivno dodavanje riba , tj. vidim da svako malo samo trpas unutra.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #286 u: Srpanj 18, 2010, 23:32:27 poslijepodne »
Stvarno ne kuzim kako ti stalno sve odlazi u k... a sve radis po PS-u(bar sto se tice slaganja akvarija) i imas je***ku opremu.
Po meni jedini problem je tvoje opsesivno dodavanje riba , tj. vidim da svako malo samo trpas unutra.

Jednu jedinu stvar nisam napravio po PSu a to je bilo to da sam stavio "malo" više pijeska u akvarij koji se onda zasra sve ostalo kad se usmrdia i to što sam otiša na selo a da sam zna da imam nekih problema zbog kojih mi iskače osigurač i to se po ovome što vidim desilo vrlo brzo nakon što sam otišao....

Inaće već dugo vrimena nisam baš dodavao ništa riba (osim inžinjerca) i vjerujem da bi 90% svega i sada bilo živo da sam slušao ljude kad su govorili ne više od 1-1.5cm pijeska u akvariju, ali ne ja sam iša po svom i stavio "samo" 2-3 puta više pijeska.....
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2010, 23:37:11 poslijepodne od Bkaradza »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #287 u: Srpanj 19, 2010, 03:44:04 prijepodne »
Nije mi baš jasno o kakvoj havariji sa algama pišeš i zašto to povezuješ s uginućem riba??

Također, nije mi jasno zašto misliš da je par cm pijeska više, odgovorno za uginuće riba? Ako se u pijesku nataložio detritus, za to nije kriv pijesak.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #288 u: Srpanj 19, 2010, 07:51:39 prijepodne »
Nije mi baš jasno o kakvoj havariji sa algama pišeš i zašto to povezuješ s uginućem riba??

Također, nije mi jasno zašto misliš da je par cm pijeska više, odgovorno za uginuće riba? Ako se u pijesku nataložio detritus, za to nije kriv pijesak.

Ma alge su 99.9% povezane sa pijeskom, i desilo se to da je pijesak pocrnio jer je bio sitne granulacije i donji dio je ostao bez zraka i po ovome što vidim sve je tu bilo krepalo pa je ispuštao takav smrad (a vjerojatno i ko zna što drugo) u akvarij....  To mi izgleda kao jedino logično viđenje problema jer sve drugo je bilo kako treba. I kamen, i filtracija i skimer i cirkulacija i sve drugo osim pijeska koji je izgleda stvarao disbalans koji je uzrokovao lančanu reakciju...

Grof je vidia u kakvom je stanju bio pijesak pa nek on da svoje viđenje...

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #289 u: Srpanj 19, 2010, 08:33:56 prijepodne »

Grof je vidia u kakvom je stanju bio pijesak pa nek on da svoje viđenje...

Da, bio sam kod Bruna nekidan ... i imao sam šta viditi!
Loše postavljen kamen, puno mrtvih zona, puno detritusa ... pijesak crn, trulež, mulj ....
A miris iz akvarija ... kao iz septičke jame u kojoj je uginuo dupin.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #290 u: Srpanj 19, 2010, 08:43:00 prijepodne »
Loše postavljen kamen, puno mrtvih zona, puno detritusa ... pijesak crn, trulež, mulj ....

Uz sve ovo što je bilo čudno je da je išta živo... ili je to još jedan dokaz kako su morske ribe izdržljive beštije...

Offline Alexx

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
  • Alex Kvarantan
« Odgovori #291 u: Srpanj 19, 2010, 23:48:38 poslijepodne »
Ti zbilja nemas srece s tim nikako! Samo nemoj odustat:)

P.S. mogli smo jedan put udrit kavu ti, Grof i ja!

Pozdrav

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #292 u: Srpanj 20, 2010, 07:14:18 prijepodne »
Ti zbilja nemas srece s tim nikako! Samo nemoj odustat:)

P.S. mogli smo jedan put udrit kavu ti, Grof i ja!

Pa i mogli smo ali za detalje triba Grof reć kad :) Isto tako da nije bilo Grofa mislim da bi odustao ali kad vidim njegov entuzijazam dio toga pređe i na mene :)

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #293 u: Srpanj 20, 2010, 20:30:09 poslijepodne »
Ovo jeste telegrafski, ali neverovatno dobar opis simptoma potpunog sloma sistema! Bkaradža, sa velikim zadovoljstvom čitam Vašu obimnu i poučnu temu. Nesumnjivo imate veliku želju i uložili ste mnogo truda u Vaš akvarij. Međutim, mislim da morate znatno unaprediti tehniku, praksu održavanja akvarija. Moje je mišljenje da, ma koliko dobru opremu obezbedili za akvarij, ovaj zahteva dosta "ručnog" rada na održavanju higijene. Izgleda da ste vi tu činjenicu zanemarili, kada ste dozvolili nagomilavanje tolikog otpada. Nemojte se obeshrabriti, potrebno je samo malo više redovnog "kućnog pospremanja" akvarija. Srdačan pozdrav!
« Zadnja izmjena: Srpanj 20, 2010, 20:40:03 poslijepodne od ZorK »

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #294 u: Kolovoz 14, 2010, 00:04:07 prijepodne »
Evo nakon mjesec dana od temeljitog čišćenja opet isto, samo ovog puta sve je prekriveno "travom"  (nitastim algama) i opet se na pijesku počela stvarati ovo sluzavo sranje... Ja jednostavno više neznam što napraviti. Ako se ništa ne popravi u idučih 1-2 mjeseca onda ću probat još jednom nešto puno rigoroznije (kamen u sodu, pijesak izvadit) pa da vidimo hoće li to pomoći...

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #295 u: Kolovoz 14, 2010, 09:41:02 prijepodne »
Evo nakon mjesec dana od temeljitog čišćenja opet isto, samo ovog puta sve je prekriveno "travom"  (nitastim algama) i opet se na pijesku počela stvarati ovo sluzavo sranje... Ja jednostavno više neznam što napraviti. Ako se ništa ne popravi u idučih 1-2 mjeseca onda ću probat još jednom nešto puno rigoroznije (kamen u sodu, pijesak izvadit) pa da vidimo hoće li to pomoći...

pusti akvarij da miruje,stavi jaču cirkulaciju,ne ubacuj nis novo ni kamenje ni nista,
stavi skimmer da ti jače vadi.
koliko imas riba unutra sad?

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #296 u: Kolovoz 14, 2010, 12:46:25 poslijepodne »
pusti akvarij da miruje,stavi jaču cirkulaciju,ne ubacuj nis novo ni kamenje ni nista,

Pa to ću i napraviti. Imam 2 tunze 6100 pumpe koje rade na 80% snage a što se tiće riba ovo imam (13 riba):
1x Nemateleotris decora, 1x Labroides dimidiatus, 2x Amphirion Ocelaris, 1x Ecsenius bicolor, 2x Pterapogon kauderni, 2x Sphaeramia nematoptera, 1x Paracanthurus hepatus, 1x Pholidichthys leucotaenia, 1x Centropyge bispinosa, 1x Amblygobius hectori

2x Lysmata wurdemari, 2x Calcinus elegans, 1 conch puž, 1 Mitra papalis 1x Lysmata amboinensis

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #297 u: Kolovoz 14, 2010, 13:58:33 poslijepodne »
Evo i meni se desilo sranje u akvariju i bio mi ju pun zelenih algi i cijana evo sad nakon mjesec dana skoro da i nema zelenih algi, tak da bi po meni samo trebalo pustit kamen da odradi svoje i obavezno cirkulaciju na najjace.
Kolko je vazna cirkulacija sam shvatio kad sam otisao na more i najveca pumpa se zablokala, doma me docekala bara.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #298 u: Kolovoz 14, 2010, 14:57:58 poslijepodne »

Pa to ću i napraviti. Imam 2 tunze 6100 pumpe koje rade na 80% snage a što se tiće riba ovo imam (13 riba):
1x Nemateleotris decora, 1x Labroides dimidiatus, 2x Amphirion Ocelaris, 1x Ecsenius bicolor, 2x Pterapogon kauderni, 2x Sphaeramia nematoptera, 1x Paracanthurus hepatus, 1x Pholidichthys leucotaenia, 1x Centropyge bispinosa, 1x Amblygobius hectori

2x Lysmata wurdemari, 2x Calcinus elegans, 1 conch puž, 1 Mitra papalis 1x Lysmata amboinensis
koliko kamena imas?
jer doziras sta kemije?

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #299 u: Kolovoz 14, 2010, 16:34:03 poslijepodne »
koliko kamena imas?
jer doziras sta kemije?

Nema nikakve kemije i imam oko 40-50 kg kamena.

Pumpe sam stavio na 100% i stavit ću još jednu malu zbog bolje cirkulacije, danas palim refugium (napokon) samo da još nabavim caulerpu za refugium i to je to...

Sad kad sam se vratio sa godišnjeg smanjio sam hranjenje napravio promjenu oko 50% mora i sad mi preostaje samo čekati.. Ako se do kraja lita ovo sranje ne povuće stvarno nemam pojma šta ću napraviti....
« Zadnja izmjena: Kolovoz 16, 2010, 08:07:59 prijepodne od Bkaradza »