Kolovoz 03, 2025, 01:02:50 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kako maknuti fleke sa anubiasa?  (Posjeta: 1917 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Kako maknuti fleke sa anubiasa?
« u: Svibanj 13, 2008, 23:37:59 poslijepodne »
Na moja dva anubiasa pojavile su se nekakve ružne fleke, alge pretpostavljam -?. Postoji li neka metoda za uklanjanje? Sijamski algojedi izgleda tu puno ne pomažu, a akvarij mi je pun profesionalnih ili fakultativnih algojeda(Black Molly, mali puževi jabučari, poneka crvena kozica) koji izgleda nemaju nekog učinka - ima li neki koji bi ovdje bio od koristi? Za onaj veći anubias, mislim da je to obični barteri nema problema jer ga mogu lako izvaditi van i primjeniti neku od meni poznatih metoda no ovaj mali Anubias nana se dobro ukopao u šljunak i ne bih ga vadio osim ako baš ne moram 

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Kako maknuti fleke sa anubiasa?
« Odgovori #1 u: Svibanj 14, 2008, 00:01:20 prijepodne »
to je tipično za anubiase, najvjerojatnije se nalazi na nekom osvijetljenom dijelu akvarija, pa su se pojavile alge na listovima, budući da je on spororastuća biljka. primjetio sam da se kod mene pojačano stvaraju takve fleke kada su mi povišeni nitrati. nažalost, te male flekice nemožeš maknuti drugačije nego da odrežeš list, jedino ako se radi o crnoj čupavoj, onda je mogće tretiranje u otopini domestosa/varikine.

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Svibanj 14, 2008, 09:28:47 prijepodne »
meni nije jasno zakaj bi  vi svi rezali liste na anubiasima??? pa jel vi znate kak oni sporo rastu a vi odmah cvak

sad mi je zao kaj nisam jucer slikao svoje anubiase iz ciklidnog prije nego sam ih stavio kod kozica da ga ociste.

al evo ovak si zamislite: anubias pun crne alge i svih drugih mogucih sranja, nakon prebacivanja kod red cherry kozica(imam ih najavise pa je izbor logican) za nekih 2-3  sata vec se vidio ucinak komunalije, ostavio sam preko noci i ujutro imam cist anibias ko sa slike

znam da nemaju svi te kozice u tom broju da odrade taj posao ali nikako nisam za rezanje listova.
probajte ocistit rukama, hidrogenom, bilo cime samo nemojte nepotrebno rezati

Offline Boby

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Svibanj 14, 2008, 11:18:51 prijepodne »
slažem se s kolegom Malky...... pokušaj to nekako očistiti..... bilo mehanički ili kemijski, ali nemoj nepotrebno rezati......

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2008, 12:04:20 poslijepodne »
Ma ne pada mi na pamet da ga režem, jedino ne znam kako da maknem fleke sa ovoga maloga Anubiasa kojega ne mogu izvaditi van(tek tako).

Offline F. Chief

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Svibanj 14, 2008, 12:25:39 poslijepodne »
Malky, ovo kaj pišeš je vrlo zanimljivo. Ja sam svoje cap-cap.  :punch:
Bili su puni crne čupave i crnih mrlja, tak da sam moral ostavitti samo mlade listove. Aj, kakva greška, jedva su se oporavili.  :roll:

I veliš, kozice sve počiste do zelenog lista? Sve više ih volim...
Zabok

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Svibanj 14, 2008, 14:02:03 poslijepodne »
Malky, ovo kaj pišeš je vrlo zanimljivo. Ja sam svoje cap-cap.  :punch:
Bili su puni crne čupave i crnih mrlja, tak da sam moral ostavitti samo mlade listove. Aj, kakva greška, jedva su se oporavili.  :roll:

I veliš, kozice sve počiste do zelenog lista? Sve više ih volim...

da pociste, zglancaju. samo je mali zajeb kaj ih za takav posao treba malo vise, naravno ovisi i o anubiasu koje je velicine.  ja da rezem svaki put list imao bih vec 1 godinu na oba anubiasa samo rizome :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 14, 2008, 16:11:10 poslijepodne »
ovo još nisam čuo, ali moji anubiasi su prebačeni u akvarij sa red cherry, nekih 10 komada, pa me zanima kakav će biti napredak. probao sam sa domestosom, ali one tvrde crne alge se ne skidaju, tak da neznam dal će kozice to moć riješit, ali kao što rekoh motrit ću razvoj situacije.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Svibanj 14, 2008, 17:09:13 poslijepodne »
a gle u tvom akvariju ih je 10, a u mome 100. ostavi ga kod njih oko 3-4 dana i nemoj ih previse hranit

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 14, 2008, 17:17:53 poslijepodne »
Pa za Anubiase koji se mogu lako izvaditi evo jednog jednostavnog recepta koji je mislim manje poznat u ovim krajevima: staviš ga u kantu sa svježom vodom dakle onom iz pipe SA klorom i držiš u dobrom mraku jedno 4 dana. Samo mi i dalje fali neka pošalica za onaj drugi Anubias koji ne mogu tek tako izvaditi.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 15, 2008, 12:22:02 poslijepodne »
Moram priznat Malky ova tvoja metoda mi se jako jako sviđa. pogledah danas anubiase u svom kozičnjaku i za pola su čišći. Sad mi je žao svih tih odrezanih listova. Mogao sam već imati šumu anubiasa da sam znao za ovo.  :'(

Offline F. Chief

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Svibanj 15, 2008, 13:00:46 poslijepodne »
I ja! Eh, kaj ti je tehnologija, savjete mi daje neko koga nikad nisam videl.  :a045k:
Zabok