Ma koliko ovo pitanje o otrovnosti izgledalo laičko, ono to zasigurno nije, pošto najveći broj
ljudi ima pogrešnu predstavu o tome, jer šta u principu znači "Najotrovnija" zmija? Dali ću biti
više mrtav ako me ujede zelena mamba ili recimo Gabonska šarka? Čak i ako je poznato koja zmija
ima najjači otrov, nije pitanje u jačini, već u količini izbačenog toxina...
Evo recimo par uporednih podataka o LD-50 (vrednost kojom se izražava jačina zmijskog otrova)
izmedju jedne od najotrovnijih svetskih otrovnica Australijskog Tajpana -
Oxyuranus scutellatus,
i južno američke Tropske zvečarke -
Crotalus durissus...
Da bi čovek od 65 kilograma težine umro, potrebno je da primi 0,8 miligrama otrova od Tajpana,
dok je od Tropske zvečarke potrebno da 1,24 miligrama otrova dospe u njegov krvni sistem...
E sad, jedan Tajpan pri ujedu može da izbaci 120 miligrama otrova, što je dovoljno da ubije 150
ljudi, samo jednim ujedom...
Jedna Tropska zvečarka pak pri jednom ujedu može da izbaci 330 miligrama otrova što je znači dovoljno
da sa lica zemlje izbriše 260 ljudi... Sada će svi reći; aha, znači Tropska zvečarka je gora,
ali ni to nije tačno, jer ko može tvrditi koliko će koja zmija izbaciti otrova, teoretski one
imaju tu količinu, ali je gotovo nikad ili veoma retko skroz izruče pošto zmije nisu glupe, i
znaju da im je otrov potreban za preživljavanje tako da ga pri ujedu doziraju...
Da je to stvarno tako, mogu reći i iz vlastitog iskustva jer sam i sam iskusio i preživeo ujed
Tropske zvečarke, i eto, i bez protiv otrova uspeo da preživim...
U principu glupo je i nepotrebno razglabati o brojkama, jer je krajnji ishod skoro uvek isti...
Ako se desi ujed, čovek nema nikakve šanse bez medicinske pomoći, tako da bi pravo pitanje što
se tiče otrovnica bilo ne koja je naj otrovnija, već koja je
naj opasnija?...
Tu se već može dati pravi odgovor, jer je opšte poznato koje su vrste otrovnica naj agresivnije,
koliko prosečno ispuštaju otrova i koliko je taj otrov razoran za ljudski organizam, i recimo od
ovih mojih naj pre bih izbegavao ujed Gabonske šarke, Bitis arietansa, Bothropsa, mambe...