Glavni problem u držanju otrovnica na ovim prostorima je nedostatak seruma,
što je u svim Evropskim zemljama gde je to dozvoljeno rešeno tako što postoje
takozvani depoi seruma u po nekoliko većih gradova svake zemlje, i koji se
skladište u medicinskim ustanovama gde postoji kvalifikovani personal koji
u slučaju ujeda stručno preuzima stvar u svoje ruke...
Kada bi tako nešto i ovde postojalo siguran sam da bi broj ljudi koji čuvaju
otrovnice bio neuporedivo veći, ali ovako rizik je preveliki i na to se odlučuju
samo ljudi kojima je ljubav prema tim opasnim bićima preča od bilo kakvog rizika...
Već smo pisali o tome da držanje otrovnica podrazumeva i zahteva jedan odgovoran,
disciplinovan i veoma obazriv odnos kako zbog sebe tako i zbog drugih jer se i pri
najmanjoj grešci može uništiti život i sebi i drugima...
I upravo zbog svega toga veoma je nezahvalno prodavati egzotične otrovnice na ovim
prostorima, jer je 70% ujeda takvih vrsta opasno po život... Svi mi koji ih čuvamo
smo se mnogo puta sretali sa likovima koji u životu nisu čuvali ni jednu zmiju ili
možda neku neotrovnu pa bi sada odmah da nabave neku kobru ili zvečarku zato što su
im interensantne, ali naravno svako ko poseduje i trunku savesti će im uvek reći NE!
Zato se skoro sav podmladak otrovnih zmija prodaje preko, u inostranstvu jer je mogućnost
da tamo neko strada od ujeda dosta minimalnija u odnosu na ovde...
Što se tiče tvog pitanja, mislim da je ponuda otrovnica mnogo oskudnija nego neotrovnih
zmija ali su i cene otrovnica neuporedivo veće... Najtraženije su "lake" otrovnice tipa;
Agkistrodon contortrix ili Cryptelytrops albolabris koje najčešće uzimaju početnici, ali
se u principu na to pitanje ne može odgovoriti jer sve zavisi od "ukusa" i materijalnih
mogućnosti terariste koji se odlučuje na nabavku otrovnica...
Što se tiče Bitisa (gabonica, arietans...), oni su nekako abeceda i standardne otrovnice
i podrazumeva se da ih svaki malo bolji terarista koji čuva otrovnice mora imati u svojoj
kolekciji, ali su upravo zbog te svoje masovnosti i jeftinije(arietans-30-70€, gabonica 100€)...