Moram da vam ispričam nešto što u principu nema veze sa ovom mojom temom, ali pošto sam je već "uništio" OFF-topicima i koja je umesto "Moja galerija" trebalo da nosi naziv "Zanimljivosti o otrovnicama".
Ali šta je tu je, nekima je možda ovako i zanimljivija...
Naime, ova moja tema je kumovala jednom novom prijateljstvu zahvaljujući mikici koja je postavila link o dečku sa prelepim terarijumima, koji su me toliko oduševili da sam ga brzo pronašao i ostvario srdačan kontakt sa njim, pa smo se tako dogovorili i da me poseti u decembru kada bude dolazio ovamo na odmor...
E sad, priča je ta da on živi u okolini Pariza i u svojoj kući pored 60tak neotrovnih zmija, ima i oko 10tak otrovnica... Već smo komentarisali o Zapadu i njihovom odnosu prema takvim životinjama tako da ni Francuska nije izuzetak, pa je tako da bi dobio dozvolu da ih ima, morao da položi sve ukupno oko 500 sati kurseva o rukovanju sa otrovnicama i da obezbedi u kuci Mega sigurnosne uslove i sisteme kako bi dobio sve potrebne dozvole od gradskih vlasti, policije, inspekcija, vatrogasaca i.t.d...
Pošto je njegova ljubav prema tim životinjama ogromna i za mnoge od vas i ne shvatljiva, on je sve to uradio; napravio posebnu prostoriju sa blindiranim vratima i bravom na otisak prsta, svi prozori u prostoriji su blindirani, pored svakog terarijuma sa otrovnicom stoji dugme koje pritisnuto u slučaju opasnosti (ujeda) automatski alarmira hitnu pomoć i specijalizovane službe, i još mnogo toga drugog što me više podseća na Lengli u Virdžiniji nego na prostoriju za hobi...
Pošto je sve to završio sa svim državnim institucijama počeo je i da obučava njihove policajce, vatrogasce i medicinare u rukovanju sa otrovnicama jer je realna opasnost da će se u svome poslu sretati sa njima jer i tamo ima mnogo više onih koji su odlučili da izbegnu sva ta birokratska mučenja i svoje životinje drže na crno...
E sada konačno ide glavna priča, koja se može svrstati u kategoriju Verovali ili ne ili prosto da ljudska glupost nema granica...
Naime, jedan od vatrogasaca koje je obučavao na tim kursevima je odlučio da zaradi koji euro ekstra pa je odlučio da mu obije kuću i ukrade zmije... Pošto se nameračio samo na otrovnice a nije mogao da prodje sigurnosne sisteme i blindirana vrata tip je jednostavno probio rupu u gipsanom zidu i ušao unutra (kad ne prave bunkere od kuća ko mi ovde, ništa bez cigle)...
Uspeo je da spakuje par odraslih Bitis arietansa i zatim pokušao da isto uradi sa parom Naja nigrikollis nigricollis, ženku je uspeo da spakuje ali ga je odrasli mužjak pri tome ujeo i on je tada ostavio zmije i pobegao, ali ne nešto daleko pošto su ga pronašli u obližnjem parku posle par sati, naravno iskeženog i ladnog...
E sad, dali možete da zamislite probleme njega kao vlasnika tih životinja da nije imao sve potrebne papire i dozvole? Znači klasična robija do 20 godina, a ovako ništa, osiguranje će sve da završi i on nema ništa sa celom tom neprijatnom situacijom...
Priča jeste interesantna i može da pokaže koliko je velika odgovornost i rizik nas koji čuvamo takve životinje bez i jednog jedinog papira pa čak i bez seruma, a što nas opet na neki drugi način stavlja u sami vrh ljubitelja životinja, jer smo spremni i svoj život da rizikujemo za tu ljubav i ta čudesna bića...
Ali realno mislim da se to na ovim našim prostorima i nebi moglo desiti, jer zamislite facu nekog našeg Cige lopova kako pali baterijsku lampu i kako shvata gde je ušao (Joooj šta bih dao da vidim taj izraz lica), mislim da bi u sekundi probio i drugu rupu na plafonu i izleteo poput kakve rakete...