Svibanj 05, 2025, 09:16:09 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Daždevnjak  (Posjeta: 6868 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shomy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Daždevnjak
« u: Svibanj 01, 2008, 16:56:59 poslijepodne »
Evo danas u N.P. Risnjak ulovih (čitaj uzeh) pjegavog daždevnjaka. Nakon što ga pokazah djeci pustio bih ga na slobodu, ali obzirom da je otrovan ne mogu ga samo tako pustiti da baulja po kvartu. Dakle traži se udomitelj prekrasnog primjerka dugačkog 20-tak cm, nahranjenog, a ja bi se veselio kad bih dobio koju živorotkicu u zamjenu. Ovaj oglas bi inače trebao staviti u terarističke ali kako meni trebaju ribice, eto ga tu . . .
Mislim da je bolje imati nego neimati, pa makar to bili i dugovi.
Zagreb/Dubrava

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: Daždevnjak
« Odgovori #1 u: Svibanj 01, 2008, 17:52:45 poslijepodne »
Životinja koju si uzeo iz prirode je zakonom zaštičena, te bi je trebalo vrtiti na mjesto gdje je i uzeta, a ne mjenjati za ribice!!!!

Pokušaj je vratiti na mjesto u krugu 10-20m gdje si je uzeo. Sa time češ spasiti život jedne ne bez razloga zaštičene vrste.

Drugi puta umjesto da životinje uzimaš iz prirode i nosiš doma, uzmi fotoaparat i pofotkaj! Tako radi večina nas sa foruma, a i opčenito ljudi koji se bave našim hobijima!

Nadam se da češ postupiti razumno. Jer priznaj da ti je bilo drago vidjeti životinju u prirodi. Zašto bi to uskratio drugim ljudima?

:hat3: 
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2008, 18:02:26 poslijepodne od skorpac »
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline zoolog

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 01, 2008, 19:37:44 poslijepodne »
Evo danas u N.P. Risnjak ulovih (čitaj uzeh) pjegavog daždevnjaka. Nakon što ga pokazah djeci pustio bih ga na slobodu, ali obzirom da je otrovan ne mogu ga samo tako pustiti da baulja po kvartu. Dakle traži se udomitelj prekrasnog primjerka dugačkog 20-tak cm, nahranjenog, a ja bi se veselio kad bih dobio koju živorotkicu u zamjenu. Ovaj oglas bi inače trebao staviti u terarističke ali kako meni trebaju ribice, eto ga tu . . .

Zakonom je zabranjeno uzimati ista iz nacionalnog parka (i zasticene i nezasticene organizme). Osim toga, svi vodozemci u Hrvatskoj, ukljucujuci pjegavog dazdevnjaka Salamandra salamandra, su pod strogom zakonskom zastitom na citavom teritoriju Hrvatske.

Dazdevnjaka NI U KOM SLUCAJU ne smijes pustiti dalje od TOCNOG mjesta gdje si ga nasao. Pustatanje zivotinje na mjesto gdje nije ulovljena zakonom je strogo zabranjeno jer moze rezultirati ekoloskom katastrofom, a time mozes i u drugu populaciju unijeti strane gene ili uzrocnike bolesti.

Bilo bi najbolje da kontaktiras Hrvatsko herpetolosko drustvo Hyla i njima das dazdevnjaka uz informaciju o tocnom mjestu nalaza: http://www.hyla.hr/index.php?page=kontakt

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 01, 2008, 20:30:36 poslijepodne »
Nije potrebno jer u subotu svakako opet idem tamo i naravno pustiću ga točno gdje je i nađen, a forum ću počastiti s kvalitetnim fotkama, kad je već prilika.
Zagreb/Dubrava

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #4 u: Svibanj 01, 2008, 21:29:12 poslijepodne »
E tako triba!! :klap:
Eto ljudi ugledajte se!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Shomy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 02, 2008, 00:14:44 prijepodne »
Evo ljepotana uslikanog 01.05. oko 9:00 sati na cesti prema izvoru Kupe. Sliku sam poprilično morao komprimirati da bih dobio 256KB.
« Zadnja izmjena: Svibanj 02, 2008, 10:00:30 prijepodne od Strichek Matija »
Zagreb/Dubrava

Offline mikica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
    • BH akvaristika online
« Odgovori #6 u: Svibanj 03, 2008, 17:54:33 poslijepodne »
Drago mi je ako si postupio ispravno i vratio zivotinju gdje joj je mjesto .
Nedavno sam saznala da su ovi dazdevnjaci zasticeni u HR ,ne znam za BIH (bar su zasticeni ovi moji u dvoristu  :D) Ja ih imam bezbroj oko kuce i nikad ih nisam dirala ,zivimo u zajednici od kad ja znam za sebe .Uvijek me strah da cu nocu stati na nekog od njih .Razmozavaju mi se ispod betonskih stepenica i zive posvuda u dvoristu .Meni je i majka priroda namjenila da budem terarista  :up:

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2008, 18:07:50 poslijepodne »
bravo!  :klap: :klap: :klap:
Varaždin...