Molim za pomoć, budući da sam se susrela s groznom bolešću koju ne znam niti identificirati, niti lječiti!

Otprije je poznato da tražim orandicu. U lokalnom pet shopu su mi ih naručili.
Kupila sam tako dvije orandice koje su izgledale potpuno zdrave, osim što su imale mrvicu izgrižene perajice, čemu se nisam čudila jer su bile u 30l akvariju s barem 20 karasa.

Stavila sam ih u karantenu od 25l, naravno u zacikliranu vodu ( iz glavnog akvarija), s filterom, pumpicom, biljem ( isto iz glavnog akvarija) i grijačem ( u slučaju da bi trebao). Stavila sam im vitamine, mrvicu soli i goldmed.( budući da ozljedice zbilja nisu bile strašne, pa ih nisam htjela mučiti baktopurom).
Za nekoliko sati, jedna je orandica postala mirna i primjetila sam da ne kaka. S drugom je sve bilo u redu.
Uglavnom, do večeri je prestala jesti...i dalje bez ikakvog vidljivog razloga.
Ujutro sam ju našla zapetljanu u bilje...uginula je :'(
Imala je krvavi anus...Iznutra bijeli, a izvana krvavi. :'(
Druga se činila skroz uredu. Plivala je po akvariju, normalno papala, normalno kakala...Po savjetu s akvarij.neta, sam stavila medazol i sol( sumnjali smo da je imala nekog unutarnjeg parazita)
Ko nadoknadu sam u dućanu dobila drugu. Čim sam ju stavila u karantenu nije mogla plivati protiv struja. Uplašila sam se da joj nije još što gore i odmah preselila u drugu karantenu. Nakon samo par minuta ribica se skroz smirila i iz škrgica počela ispuštati mlaziće krvi... :'( :'( :'(Dok se na kraju nije zaglavio neki grumen i sve je prestalo. Otkad sam ju donjela do smrti nije prošlo ni deset minuta!

(Put iz pet shopa je trajao oko pet minuta)
Ova orandica što je ostala je izgledala skroz ok...Sve je i dalje bilo normalno dok se popodne nije nekako smirila...Ali je živnula dok sam ju hranila i po noći je spavala...
Bila sam jako sretna što je dočekala jutro i požurila ju nahraniti! Kad sam stavila hranu u vodu, primjetila sam da se ne zaljeće na nju kao obično.
Nije mogla plivati protiv struja :'(. Isključila sam i pumpicu i filter, a ona je ostala nepomična... :'( :'( :'( Samo se par puta trznula... :'( :'( :'(
Znači, uginule su tri ribice u dva dana, sve su bile bez ikakvih simptoma ( osim što su zadnjih par sati postale mirnije) do zadnjih par minuta kad ih je nešto ko izjelo iznutra. :'(
Jel se netko već susreo s nečim sličnim? U bazama bolesti na forumu nisam našla ništa o tome. Na nekom španjolskom forumu tvrde da je to neizlječivo i da je najhumanije ribicu eutanizirati...
Bila bi jako zahvalna kad bi nekako uspijeli razotkriti o čemu se tu radi jer zbilja ne bi htjela da se ikad više ponovi meni ili bilo kome drugom! :'(