Srpanj 28, 2025, 22:25:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čišćenje anubiasa  (Posjeta: 5566 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran_2711

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Čišćenje anubiasa
« u: Travanj 28, 2008, 11:26:53 prijepodne »
Naišao sam na, koliko se meni ćini jednostavan i učinkovit naćin, kako očistit anubias od nepoželjnih algi.
Evo http://www.aquascapingworld.com/magazine/March-2008/Magazine/Planting-and-Caring-for-Nana-Petite.html.

Ako sam si ja to dobro prevo. Anubias se namoći u otopinu 1 naprama 20 izbjeljivača (eng. bleach). Kad alge pobijele anubias se ispere u svježoj vodi s nekoliko kapi sredstva protiv klora, te potom obriše.

Da li netko ima iskustva s ovim postupkom? Da li je izbjeljivača (eng. bleach) ono što se kod nas popularno zove varikina? Da li je sredstvo protiv klora ono sredstvo za pripremu vode ili...?
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2008, 11:30:01 prijepodne od goran_2711 »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Čišćenje anubiasa
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2008, 16:14:29 poslijepodne »
možeš koristiti varikinu ili domestos, napraviš otopinu i držiš maksimum 2 min, pa sa četkom izribaš dobro listove i obvezno ispereš u vodi prije nego staviš u akvarij

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2008, 19:05:40 poslijepodne »
Ako ćeš isprobavati, obavezno nas izvjesti kako je prošlo...i uzmi neki manji anubias za probu...pozdrav

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2008, 22:26:31 poslijepodne »
ja svoje anubiase stavim kroz vecer kozicama i do jutra su ko novi. al hebig za takav proces Vam treba oko 200 kozica ;)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2008, 22:40:13 poslijepodne »
ja sam isprobao sa čupavima i djeluje, ali za one sitne crne ne skida

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 29, 2008, 11:14:49 prijepodne »
Nabavio sam domestosov izbjeljivač.
Samo da uhvatim vremena za zafrkanciju ove vrste.

Izvještaj o pokusu očekujte uskoro.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Travanj 29, 2008, 12:24:34 poslijepodne »
Hm....to su već vatrogasne mjere, po meni. Ako dođe do toga da se mora na takav način boriti protiv algi, onda s vodom nešto gadno ne valja. U tom slučaju treba tražiti uzrok.
Moje sredstvo protiv algi:
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 01, 2008, 10:45:26 prijepodne »
A nažalost anubias je biljka koja inače privlači alge, tj. ima dugoživuće listove koji s vremenom nakupe alge na sebe, a naročito točkaste.

Ova fora s varikinom hunkcionira, to znam iz iskustva, uglavnom 2 minute u kupku i onda van, biljka je dovoljno jaka da izdrži, a algama se razore klorofili i one ugibaju, jednostavno pobjele, i otpadnu.

Mislim da ova metoda funkcionira samo kod anubiasa, jer mislim da smijem reći a da nikog ne uvrijedim: Anubias je definitivno naj izdržljivija biljka akvaristike. Tako da ovo nemojte raditi s drugim biljkama, a ni s anubasem ako nije baš prijeko potrebno, jer ipak varikina ima utjecaj i na biljku, ali ne poguban.

Zato oprez! ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #8 u: Svibanj 02, 2008, 13:05:46 poslijepodne »
Ja sam čistila anubias sa jako blagom verikinom (prema uputuma sa foruma), zatim dobro isprala pod mlazom vode, pa zatim u akvarijskoj vodi (ne onoj u akvariju), ali nakon toga drugo jutro imala sam u akvariju bijelu, pa su mi se neke ribice razboljele i svašta je tu bilo, uglavom sve sam zeznula i morala napraviti generalku.

Ja da sam na tvom mjestu to nebi radila, mislim da treba manje gnojiti bilje, manje hraniti ribice, smanjiti svjetlo... listove napadnute sa algom odrezati... :)

Offline Malky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #9 u: Svibanj 02, 2008, 13:11:24 poslijepodne »
Ja sam čistila anubias sa jako blagom verikinom (prema uputuma sa foruma), zatim dobro isprala pod mlazom vode, pa zatim u akvarijskoj vodi (ne onoj u akvariju), ali nakon toga drugo jutro imala sam u akvariju bijelu, pa su mi se neke ribice razboljele i svašta je tu bilo, uglavom sve sam zeznula i morala napraviti generalku.

Ja da sam na tvom mjestu to nebi radila, mislim da treba manje gnojiti bilje, manje hraniti ribice, smanjiti svjetlo... listove napadnute sa algom odrezati... :)

po tome bi moji anubiasi bili bez listova da svaki put odrezem listove kad ih napadne alga :funny:

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #10 u: Svibanj 02, 2008, 13:28:24 poslijepodne »
Tako sam i ja mislila,čitala forum i stalno nešto petljala po akvariju.
Akvarij ne izgleda uvijek kao slika, jedino kod vrhunskih znalaca, ali s vrmenom i praksom biti će bolje i bolje.

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 02, 2008, 17:00:03 poslijepodne »

po tome bi moji anubiasi bili bez listova da svaki put odrezem listove kad ih napadne alga :funny:

Potpuno se slažem, mislim da bi i u mom slučaju bilo slično, jer jedino i imam anubiase u akvariju.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 19, 2008, 10:33:33 prijepodne »
Samo da izvjestim, prošli četvrtak je jedan anubias očićen od algi. Stvar funkcionira, alge su uklonjene, sve iako sam bio skeptičan, jer su neki listovi bili u katastrofalnom stanju. Na početku sam ih mislio odrezat, jer sam mislio da ispod algi više i nema lista, al bi napravio grešku, jer ih je većina još u jako dobrom stanju.

Nemem pomor riba u aq ili promjena u boji vode.

Ukoliko neće biti nekih posljedica koje će se naknadno pojaviti, ova metoda nije loša, naravno samo za anubiase, ne i drugo bilje.

Za one koji misle da imam problema s uvjetima u aq, nemama. Nije da nemam ni jednu algicu u aq, ali nemam problema s njima. Problem je što je lišće anubiasa dugovječno (mjerljivo u godinama).

Javljam se kroz tejdan dva, da izvjestim o naknadnim posljedicama ili o potpunom uspjehu.

Offline t_derek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #13 u: Svibanj 19, 2008, 14:01:29 poslijepodne »
Ja sam isto neki dan ocistio anubuse od algi sa otopinom domestosa i vode (1 cep na 2 litre vode). Bilo me je jako strah nakon toga vratiti biljke u akvarij jer imam puno algojeda (sijamce i kozice). Pa sam za svaki slucaj nakon ispiranja anibuse stavio u kantu vode tretiranu sa malo vecom dozom Aquasafe-a preko noci. Uglavnom sve je OK, nisam imao nikakvih negativnih posljedica.