Srpanj 06, 2025, 07:30:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: diy co2 sistem  (Posjeta: 3705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline archie69

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
diy co2 sistem
« u: Travanj 27, 2008, 12:23:28 poslijepodne »
Bok!

Napravio sam si co2 reaktor pomoću 2 boce i napravio smjesu od
7,5dcl mlake vode,
4dcl šećera,
1 žličica suhog kvasca
1 žličica sode bikarbone.

Ova smjesa daje 16 mjehurća u minuti. Da li je to dovoljno za moj 54 litarski akvarij.
Akvarij nije jako gusto zasađen ali planiram da se ovo bilje što imam raširi te postane
gusto zasađen akvarij. Imena biljaka ne znam.

Da li je ovih 17 mjehurića dovoljno ili treba korigirati smjesu?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: diy co2 sistem
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2008, 15:26:38 poslijepodne »
pa trebalo bi biti dovoljno, kakvo imaš osvijetljenje, jer ti je ono jako bitno, i ak imaš ljestve stavi ih pokraj grijača, to ti je isto dobro za otapanje co2.
Varaždin...

Offline archie69

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2008, 18:08:39 poslijepodne »
Nemam ljestve već mali obični kameni raspršivač. Svijetlo je 1 x 15W 

Offline wickermanov stari

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • Lead me, follow me, or get out of my way!
    • FH Aquariums
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2008, 18:36:44 poslijepodne »
Jel onda 16 ili 17 mjehurića u minuti? Šala, šala...  :devil: Svejedno, to bi trebalo bit dosta.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2008, 18:40:09 poslijepodne »
Treba ti bar još jedna takva lampa. Ovako neme nikakve koristi jer biljke bez dovoljno svijetla nemogu prerađivati CO2. Čak ti se može desiti pomor ribica zbog prevelike koncentracije neprerađenog CO2.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2008, 23:47:14 poslijepodne »
Tako je, stavi još barem jednu lampu, jer nema nikakvog smisla dodavati CO2 pri tako niskoj razini svjetlosti. Inače, u ovoj smjesi je NaHCO3 nepotreban, nema nikakve svrhe.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline archie69

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2008, 23:59:30 poslijepodne »
Lampu nemam gdje staviti pošto je to onaj Eheim Aquastar 60 (mislim da se tako zove)...uglavnom dok sam imao jednu biljku rasla je ko mutava ali čim sam ih stavio više, rast se usporio. Gnojivo stavljam svaka 2 tjedna, i stavljao sam CO2 tablete (jednu tjedno) ali pošto su malo skupe odlučio sam napraviti Co2 reaktor pa nek on zamjeni tablete. Jel to ima neka skala koliko mjehurića u minuti ide po litri vode u akvariju ili neka formula kako da izračunam optimalan broj mjehurića?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2008, 00:13:30 prijepodne »
Razinu CO2 (kojeg još jednom kažem nema smisla dodavati bez pojačanja postojeće rasvjete, jer ga biljke inako neće moći iskorištavati) možeš izračzuniati iz omjera kH (karbonantne tvrdoće) i pH vode. Prvo mjeriš testovima, a drugo digitalnim pH metrom ili također testovima. Ali to ti se sve skupa ne isplati mjeriti, staviš okvirno i to je to.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2008, 07:41:45 prijepodne »
Lampu nemam gdje staviti pošto je to onaj Eheim Aquastar 60 (mislim da se tako zove)...uglavnom dok sam imao jednu biljku rasla je ko mutava ali čim sam ih stavio više, rast se usporio. Gnojivo stavljam svaka 2 tjedna, i stavljao sam CO2 tablete (jednu tjedno) ali pošto su malo skupe odlučio sam napraviti Co2 reaktor pa nek on zamjeni tablete. Jel to ima neka skala koliko mjehurića u minuti ide po litri vode u akvariju ili neka formula kako da izračunam optimalan broj mjehurića?
Čini mi se da je to isti akvarij kao moj. Ja sam dodatnu rasvjetu riješio ovako:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=20207.msg274125#msg274125 (imaš slike).

Ali budući da još nemam puno bilja, ispalo je da je onih 15W originalne lampe posve dovoljno. Trenutno ovo dodatno ne palim, ali kad zasadim više, onda ću paliti. Tih 16-tak mjerhurića u minuti ti je dovoljno, uz slabo zasađen akvarij i postojeću rasvjetu.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Lefty

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2008, 15:13:07 poslijepodne »
Mislim da bi taj obican kameni rasprsivac trebal zamjeniti s nekim ljestvama ili necim drugim - mislim da s tim rasprsivacom vise co2 ode u zrak nego se otopi u vodi...

Kod mene na nurafinovim ljestvama ide mjehuric svake 2-3 sekunde (znaci oko 25-30 mjehurica u minuti) i sve ok.. istina - imam skoro 1 W/l rasvjete i malo nemirnu povrsinu vode - meni KH7-8 i pH7 ispada oko 20ppm co2 ( http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm )