Bok, Iv@n@

Drago mi je da stvari idu na bolje, valjda bude sve ok

Po meni, posjedovanje karantene nije stvar izbora već nužnosti ili kako ja volim reći jedno od zlatnih pravila akvaristike. Prije svega ga treba koristiti za svaku novu ribicu koju nabavimo i naravno za ciljano liječenje... Također, ovisno o podrijetlu, u njemu vršim karantenu novoga bilja jer u trgovinama obično drže i ribice u spremnicima s biljem tako da doma prolaze jednu turu antibakterijskog i antiparazitskog "liječenja", pokušavam se riješiti eventualnih puževa...
Dakle za karantenu nije potreban veliki akvarij, njegova veličina, naravno, ovisi od veličini riba koje držimo, ali ako bih htio reći precizno onda bi to bilo 30-tak litara (ja svoga držim u postolju glavnog akvarij i to je najveći koji je po dimenzijama ušao unutra).
Kako bi si olakšali održavanje na dno se ne stavlja podloga već ostaje golo staklo, volim staviti neki oblik zaklona ribicama, ako imam viška biljaka onda njih, ako ne, onda plastične. Bitan dio karantenskog akvarija su grijač i filter. Grijač snage 35-50W, a filter što imamo, može i onaj vulgaris spužva filter pogonjen zračnom pumpom. Nadalje potrebna nam je zračna pumpa s raspršivačem jer mnogi lijekovi nalažu da se pojača aeracija vode tijekom procesa liječenja. I na kraju nekakav poklopac jer ribicama često lijekovi smetaju u određenoj mjeri pa vole skakati iz vode. Svijetlo može neko blago, prigušeno....
Kada imamo sve tehnikalije, karantenu provodim na sljedeći način:
Za nove ribice: dakle dva tjedna prije kupovine novih stanovnika pokrećem karantenu. Ulijevam pola vode iz glavnog akvarija, pola nove, a filter dijelom punim filter materijalom iz glavnog filtera. Nove ribice držim u karanteni minimalno tri tjedna koliko je potrebno da se pokažu eventualne infekcije, bolesti i sl. Prvih dva dana ribice ne hranim, a vodu mijenjam ovisno o broj i veličini riba u karanteni, recimo svakih 4-5 dana i to tako da zamijenim trećinu vode iz karantene s kombinacijom 50% nove vode (naravno ne drito iz špine već ispravno pripremljene) i 50% vode iz akvarija za koji te ribice pripremam. Zašto tako? Mnogi mijenjaju vodu samo sa novom vodom, dok drugi samo sa vodom iz glavnog akvarij. Po meni je najbolja upravo sredina ta dva načina. Voda iz glavnog akvarija je već "onečišćena" i u pravilu je se rješavamo periodičnom zamjenom dijela vode tako da isključivo tu vodu ne bih koristio za promjenu vode u karanteni. S druge strane, nova vode je super, ali ako samo nju koristimo karantena, odnosno ribice nemaju kontakta s vodom akvarija što može kasnije rezultirati šokom i problemima kada ih preselimo u glavni akvarij. A upravo to i je jedan od ciljeva karantene - ako ribice ne pokažu znakove bolesti da ih postupno prilagodimo na vodu u koju ćemo ih uskoro pustiti da žive svoje riblje živote...
Za bolesne ribice: pošto u ovom slučaju nemamo vremena za odugovlačenja s startanjem karantene, u nju ulijevamo vodu iz akvarij, te slijedimo upute koje nam nalaže upute od lijeka.
Također u oba slučaja je bitno naglasiti da ne kombiniramo opremu (mrežice, hvataljke i sl.) s onima iz glavnog akvarija da ne bi u njega na taj način prenjeli eventualnu bolest.
Kada završimo s korištenjem karantenskog akvarij potrebno je sve iz njega dobro oprati i dezinficirati recimo hipermanganom ili octom... Filter materijal bacam isto kao i biljke, ukoliko sam koristio prave. Ako je onaj spužva filter on se može oprati u vreloj vodi i/ili ostaviti u otopini hipermangana...