Srpanj 19, 2025, 17:06:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: hladjenje  (Posjeta: 10868 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline deus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
hladjenje
« u: Travanj 24, 2008, 00:17:52 prijepodne »
jel netko ima ideju za hladjenje akv.? osim ventilatora, to cu napraviti ovih dana...ali, palo mi je na pamet sljedece. imam u akvariju powerhead, jel bi moglo upaliti da provedem crijevo za dovod kisika do, recimo skrinje, pa da od tamo vuce hladni zrak i pumpa ga u akv? ili a neki drugi nacin hladim crijevo pa da ovaj upumpava hladniji zrak od onoga sobne temperature?

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: hladjenje
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2008, 06:52:49 prijepodne »
Meni palo na pamet uzeti stari vikend-hladnjak (to je onaj za izlete), koji ima vrećice ili one konzerve s posebnom tekućinom koje se ohladi u škrinji pa se stavi u ovaj vikend hladnjak i onda drži satima. Pa onda jedno poduže crijevo, od kojeg najveći dio smotaš i staviš unutra (10 m ili više). Onda jednu vodenu pumpu, koja će tjerati vodu iz akvarija, kroz to crijevo i hladnjak, pa ohlađenu vodu natrag u akvarij.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2008, 16:52:47 poslijepodne »
Bilo je starih tema s ovom tematikom. Na kraju se se manje-vise svelo na to da ventilatori odrade prilicno dobar posao.

Ova ideja je vec bila, no iskreno ne sjecam se kako je zavrsilo. Ako najdes gdje to, voljela bih znati kraj.

Mislim da je ideja dobra, no postoji opasnost od pothladjivanja, pa onda opet treba praviti neku automatizaciju koja bi palila i gasila pumpu u odnosu na temp vode, a tu onda ispada skuplja pita od tepsije...

Jedino ako si non stop tu, pa mozes rucno paziti na to.

Uglavnom jedva cekam nastavak teme...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2008, 18:55:36 poslijepodne »
Ja isprobao prije dvije godine i funkcionira,ali potrebno je svaki dan mjenjati uloške ili zaleđene flaše da bi se održala temperatura.Kod mene u najvećoj vručini temperatura vode ne prelazi 31 stupanj bez hlađenja,jedino što biljke uspore sa rastom radi gašenja rasvjete koja znatno utjeće.Probao sam i sa flašama direktno u akvarij,ali nema baš nekog velikog smisla pošto ne može  ohladiti nekih 240 litara.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2008, 22:04:59 poslijepodne »
Trenutno imam jednu ideju i mislim da ću to pokušati napraviti. Imam gomilu karnistara 5 L od destilirane vode. Na njemu probušiti 2 rupe i u karnistar nekako nagurati što više namotaja crijeva (imam onaj za filtere, 4 mm) i ostaviti van kroz rupe krajeve crijeva (to zasilikonizirati). Na te krajeve crijeva montirati spojnice preko kojih će se spajati crijevo iz pumpe i akvarija.
Onda lijepo napuniti karnistar vodom i gurnuti ga u zamrzivač da se dobro ohladi. Kad se ohladi, na spojnice se spoji crijevo iz pumpe koja bi vukla vodu iz akvarija, te crijevo kojim se voda vraća ohlađena u akvarij. Ne bi bilo loše i napraviti nekakvo kućište od stiropora za karnistar, da ne bi skupljao toplinu iz okoline.

Sav materijal, dakle, imam. Samo treba malo vještine, i jedino ću morati kupiti vodenu pumpu. Mogao bih napraviti 2 takva. Pa dok je jedan u uporabi, drugi je na hlađenju.

A daljnja stvar je pronaći odgovarajući termostat i sondu, koji bi uključivali i isključivali pumpu po potrebi.
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2008, 18:24:41 poslijepodne »
Evo moje privremeno rješenje. Budući da su topli dani već počeli. Vidjet ćemo kako će biti dalje, preko ljeta (imam klimu, pa ne bi trebalo biti problema. Danas napravio i montirao. Sad testiram, u proteklih sat vremena skinulo mi temperaturu vode za 1 stupanj. Obećavajuće. Dalje u planu imam i jedan veći ventilator, kojeg mislim montirati da puše u staklo s bočne strane. Ovome je prvobitna namjena hladiti površinu vode i neutralizirati grijanje uzrokovano rasvjetom.

1.
Tu sam se malo mučio žicama. Napajanje je preko ispravljača, dodao prekidač za uključivanje/isključivanje, te kontrolu broja okretaja ventilatora.
2. Prekidač sam smjestio sa stražnje strane poklopca, uz zid, da se ne vidi.
3. Kontrola ventilatora preko potenciometra, smješteno s bočne strane poklopca akvarija
4. i 5. Ovaj otvor na poklopcu nikako nisam skužio čemu služi, pa sam taj prostor iskoristio za smještaj ventilatora. Kad se poklopac spusti, ventilator se ne vidi (kad nije u uporabi).

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2008, 18:33:50 poslijepodne »
Meni palo na pamet uzeti stari vikend-hladnjak (to je onaj za izlete), koji ima vrećice ili one konzerve s posebnom tekućinom koje se ohladi u škrinji pa se stavi u ovaj vikend hladnjak i onda drži satima. Pa onda jedno poduže crijevo, od kojeg najveći dio smotaš i staviš unutra (10 m ili više). Onda jednu vodenu pumpu, koja će tjerati vodu iz akvarija, kroz to crijevo i hladnjak, pa ohlađenu vodu natrag u akvarij.

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=5247.0
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 25, 2008, 21:23:48 poslijepodne »
A vidiš, netko je bio pametan prije mene.  :klap:

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Travanj 27, 2008, 22:47:55 poslijepodne »

3. Kontrola ventilatora preko potenciometra, smješteno s bočne strane poklopca akvarija

Čuj, to si potenciometar skinuo sa podne lampe ili je neki kupovni (220V ili ...)?
I ja sam si složio ventilator (20w) i dobro vuče van toplinu lampi ali ga mislim staviti na timer (sa lampama).
Možda ovo sa potenciometrom da se smanji broj okretaja bi mi olakšalo stvar.
An aquarium is just interactive television for cats.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #9 u: Travanj 27, 2008, 23:48:25 poslijepodne »
to sve vec bilo... www.akvaristika.tk pod uradi sam.... imas opis mojih davnih zacetaka... dobio nagradu za to.. pa jednostavnije nemoze bit... sve je to bezveze.,..Sta te brine zagrijavanj vode.. samo budi siguranda u vodi ne nestane kisika i to je to.. ribicama nista nece bit.. promjene ionako nisu nagle...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2008, 07:02:26 prijepodne »

Čuj, to si potenciometar skinuo sa podne lampe ili je neki kupovni (220V ili ...)?
I ja sam si složio ventilator (20w) i dobro vuče van toplinu lampi ali ga mislim staviti na timer (sa lampama).
Možda ovo sa potenciometrom da se smanji broj okretaja bi mi olakšalo stvar.

To je ovo: http://www.pc-shop.hr/addprod.asp?src=1&Kat=A07&ID=A0702054. Ventilator je također onaj za računala. Sve radi na 12V.

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Svibanj 14, 2008, 08:57:26 prijepodne »
Evo, baš gledam jučer, moj grijač je narihtan na 24°C a temperatura u akvariju je 28°C!  :o
Dodaval sam lampe i mislim da bi mogel imati problema s pregrijavanjem.

Timi, to je ventilator iz računala? A kakva je ono zelena cjevčica pokraj njega? Koliko se smanji temperatura kad radi ventilator? On u biti isisava topli zrak ispod poklopca, ne? Ovaj manji poklopac mora biti otvoren dok radi ventilator? Čemu potenciometar? Ventilator previše hladi?  :-[
Zabok

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 14, 2008, 11:07:27 prijepodne »
Je, to je od računala. A ona cjevčica je crijevo za akvarijski filter. Budući da žice idu ispod poklopca, mislio sam da je dobro da ih zaštitim od vlage, pa sam ih provukao kroz to crijevo.  :)

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 14, 2008, 12:41:30 poslijepodne »
Malo sam probauljal po starim 'Uradi sam postovima' i čini mi se da je to najoptimalnije rješenje za hladjenje, samo nigdje nisam pročital kak se taj ventilator ponaša u odnosu na kondenzaciju vode?
Zabok

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #14 u: Svibanj 14, 2008, 14:55:14 poslijepodne »
.... ja ipak mislim da ovako nešto najbolje drži određenu temperaturu vode ili mora...

https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 14, 2008, 15:04:49 poslijepodne »
Vjerujem da je najbolje, ali je li najoptimalnije, uzimajući u obzir i cijenu?  :-[
Zabok

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #16 u: Svibanj 14, 2008, 15:18:14 poslijepodne »
.. pa da .. a gle ako u akvariju držiš gupije.. onda vjerojatno ne budeš išao na tu opciju, ali ako imaš kakav koraljni greben.... vjerojatno češ ići na chiller opciju...
Tu mi se možete javiti

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 14, 2008, 16:23:05 poslijepodne »
mislim da se to isplati samo za morske akvarije, jer je investicija stvarno poprilična.

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #18 u: Svibanj 14, 2008, 16:52:04 poslijepodne »
Kad pričamo o investiciji - o kojem redu veličine govorimo?
Ajde Škropac daj info gdje i koliko para.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 14, 2008, 19:28:09 poslijepodne »
Malo sam probauljal po starim 'Uradi sam postovima' i čini mi se da je to najoptimalnije rješenje za hladjenje, samo nigdje nisam pročital kak se taj ventilator ponaša u odnosu na kondenzaciju vode?
Pa ja do sad nisam imao nikakvih problema. Imaj u vidu da se radi o najobičnijem elektromotoru, koji ima namotaje bakrene žice koja je lakirana, dakle ipak je izolirana. A napon je do 12V max, dakle opasnost od proboja je praktično zanemariva.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #20 u: Svibanj 14, 2008, 21:45:24 poslijepodne »

Nisam Škorpac nego skorpac!

... ovisi o samoj litraži ... može se nabaviti na http://minishop.t-com.hr/elegancereef/FeaturedProducts.asp
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2008, 21:47:03 poslijepodne od skorpac »
Tu mi se možete javiti

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 15, 2008, 07:47:39 prijepodne »
Ajde Škropac

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

E, nemoj zameriti, ali pukel sam od smijeha, Gemišt...

Timi  :up:. Idem danas u eksperiment. Temperature rastu. 
Zabok

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #22 u: Svibanj 15, 2008, 10:14:12 prijepodne »

Nisam Škorpac nego skorpac!

... ovisi o samoj litraži ... može se nabaviti na http://minishop.t-com.hr/elegancereef/FeaturedProducts.asp

Sorry min bastrad, nije bilo namjerno, nadam se da se ne ljutiš. Ja sam prije tri godine bio registriran kao "Krčo", no kako je forum prije dvije godine prvi puta bio redizajniran, nastupili su problemi sa našim znakovima u login/psswd pa sam na kraju ispao "Krco", pa pomislih da se i tebi desilo slično.. :D

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 15, 2008, 12:35:56 poslijepodne »
kao što rekoh, poprilična investicija, nekih 1900 kn, a za sigurno hleđenje ja bih trebao 2, znači 1900 + 1900= 3800 Kn, a toliko ipak nedam za svoj biljni. Da je morski itekako bih razmislio, ali ovako će ventilatori + klima biti dovoljni.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #24 u: Svibanj 15, 2008, 20:12:18 poslijepodne »
.. ne srdim se :)
... nego to stoji .. no ventilatori i klima bi trebalo držati temperaturu ok .. meni jedan osrednji sobni ventolator montiran na sump i klima drže temperaturu između 24 i 25°C.. za sad zadovoljavajuće  :)
Tu mi se možete javiti