Studeni 01, 2024, 01:30:50 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Problemi s ribicama i akvarijem  (Posjeta: 10705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brankamalnar

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Problemi s ribicama i akvarijem
« Odgovori #50 u: Svibanj 14, 2008, 16:15:52 poslijepodne »
Ribač,super si,hvala ti...to je vjerojatno neka vodena biljka...moram pronaći gdje je ima...ja nikad čula do sada. :up:Baš mi je stalo da joj pomognem...jela je grašak maloprije...malo je pljuckala ali je svejedno pojela dvije cijele bobe.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #51 u: Svibanj 14, 2008, 16:18:50 poslijepodne »
Mislim da se kod nas zove sočica, a na eng. duckweed. :)

Sam da joj bude bolje. :heart:

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #52 u: Svibanj 14, 2008, 16:25:33 poslijepodne »
Nadam se da će joj bar nešto pomoći....
Prije nisam mislila da joj je nešto posebno loše jer se ipak često okretala na trbuh ali sad već tjedan dana uopće ne ili samo malo dok pliva i odmah se iza toga okrene.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Svibanj 14, 2008, 16:30:27 poslijepodne »
Samo treba biti uporan! :)

Bit će slatkici bolje! ;)

Usput, kak se zove?

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #54 u: Svibanj 14, 2008, 17:43:21 poslijepodne »
TIKI, pa bilo muško ili žensko...to ne znam.
dobila sam dvije a jedna je isti dan "otišla", donijeli su mi drugu u zamjenu i ta je "otišla" kroz par dana....naglo.i sad Tiki živi sam-a već tri godine jer su mi savjetovali da ne uzimam drugu jer da je možda čak one prethodne uništila.Dolazim u napast da joj nabavim društvo..ako je izliječim ima velike šanse dobiti podstanara u novi veći akvarij.Vidjet ćemo.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Svibanj 14, 2008, 18:03:53 poslijepodne »
Nije ih sigurno uništila Tiki!

Valjda su bile bolesne ili im je, prije, bilo premalo prostora. Zlatne jako zagađuju vodu, ispuštaju puno otpadnih tvari, a kad se njihova razina digne preko neke granice, to ne mogu podnjeti i ribica ugine.
Baš zato im je filter neophodan.

Bilo bi super da dobije društvo jer su po prirodi jaaaako društvene ribice, pa je sigurno usamljena. ( naravno s većim akvarijem, minimum za jednu zlatnu je nekih 25l)

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #56 u: Svibanj 14, 2008, 18:27:27 poslijepodne »
Stvarno bi htjela lijep akvarij....pokušat ću.Moja susjeda ima predivan veliki akvarij na ormariću,kakvi kod nas koštaju 6.ooo,oo kn a u Italiji su kupili za 150Eura,obzirom da je prijevoznik možda se uspijem dogovoriti s njim.No morat ću naučiti puno više o akvaristici da se u to mogu upustiti.Sada mi je tako žao što nisam i prije reagirala kad je Tiki počela sa problemima....mislili smo da se glupira...možeš zamisliti naive i neupućenosti.
Oprosti što te gnjavim, zaista si se potrudila da mi pomogneš,hvala.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #57 u: Svibanj 14, 2008, 19:32:12 poslijepodne »
Lemna minor, sočivica, odnosno vodena leća. Ako ti treba javi se pa ti mogu malo dati. Stavi ju u neku posudu pod svjetlo i stalno češ je imati jer raste ko luda.

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #58 u: Svibanj 14, 2008, 19:35:02 poslijepodne »
Dante, to bi bilo super,javim se ako ne pronađem sutra.hvala

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Svibanj 14, 2008, 19:45:09 poslijepodne »
Sačuvaj malo i za mene. Čisto preventive radi. ;)

Baš mi je drago da ćeš joj pružiti bolji dom. :D

A što se gnjavljenja tiče samo pitaj što god te zanima. Mislim da ćemo ti svi rado pomoći! :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #60 u: Svibanj 14, 2008, 20:49:55 poslijepodne »
daj joj samo i dalje papati grašak....dok god se ne prestane tako okretati i ubuduće, svaki puta kad primjetiš, odmah grašak kao prvu pomoć...
inače, uvedi praksu da jede grašak najmanje jednom do dva puta tjedno i bit će sve OK
vodena leća je isto fenomenalna stvar, ali kako veli dante - morat ćeš je uzgajati u tegli pokraj akvarija jer inače će malena sve utamaniti (dante - imaš viška? :-[)...
a sutra ti točno javim u koju "kategoriju" ljepotica spada, sad su slike puno bolje! :heart:

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #61 u: Svibanj 14, 2008, 21:21:59 poslijepodne »
Eto sada je još na leđima ali ne na površini nego na dnu....izgleda da više nije napuhnuta...ako to išta dobro znači.Jela je grašak pa ne znam jel je to od njega ili se dešava još nešto gore nego prije.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #62 u: Svibanj 14, 2008, 22:03:14 poslijepodne »
ako se inače normalno ponaša, ako je večerala, reagira na tvoje prisustvo, onda bi trebalo biti malo, malo, malo, poboljšanje....ali svakako joj prati kakicu....to je izuzetno bitan simptom zdravlja, koliko god se mi smijali oko toga!....
inače, problemi s mjehurom ako se prekasno reagira, na žalost budu fatalni...i zapravo ih nikad ne izliječimo, ali davanjem graška (što im pomogne da se isprazne od viška zraka) im pomažemo da se s time dobro nose!
javljaj dalje stanje!

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Svibanj 14, 2008, 22:47:45 poslijepodne »
I moja ženka šubunkina naginje problemu s mjehurom, ali kak joj često dajem grašak, samo povremeno ima problema s ravnotežom, nije završila u toj fazi. Bi li možda pomoglo da se ova ribica ne hrani uopće dan-dva, a tek onda grašak? Ili bi je to previše oslabilo? Malo sam pogledala po internetu, "post" se u više navrata spominje kao opcija -?.

Inače, sad ste me zainteresirali za tu vodenu leću, gdje bih je mogla nabaviti?
FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Svibanj 15, 2008, 11:06:43 prijepodne »
Možda bi post i pomogao, ali ja ju ne bi stavila postiti...

Kod Dantea? :D Naravno ak je više ima, kad smo svi postali tak grabežljivi na nju! :D

Dante, nemoj se ljutit, to se mi tak brinemo za svoje ribice. :-[

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Svibanj 15, 2008, 11:36:41 prijepodne »
 :D :D :D

Pa, kad već svi žicaju... Dante, baš su mi ribice jutros prišapnule da bi htjele neku finu biljčicu iz domaćeg uzgoja :)!

Offline brankamalnar

• Novi član
  • *
« Odgovori #66 u: Svibanj 15, 2008, 16:34:20 poslijepodne »
Tužna sam.Nema više moje ribice.....Noćas je uginula.Prerano sam se poveselila kad počela plivati niže od površine i čak jedno vrijeme normalno.Jela je grašak...ali valjda je sve bilo prekasno...da sam bar ranije znala za vas dobre duše.Svima hvala što su se trudili pomoći još bi molila babyboom ako mi može saznati koja je vrsta bila.....mislim da ću nabaviti novu jer je ova bila divna....ušla mi je pod kožu.Moja mala društvena ribica Tiki.Koliko me puta dočekala veselo brčkajući vodu da je primjetim i pokucam po akvariju...a onda bi fakinski plivala pokazujući da joj je drago....ma imali smo lijepo druženje....što god tko kaže da su to samo ukrasi nije točno...to su mali dragi prijatelji.
Tužna sam ali i sretna što mi je bila dio života...i tu vrstu sam upoznala s druge strane...tople..Imam dva psa već dugo i poštujem ih jer imaju dušu a i moja Tiki je imala dušu.
Sorry što ovako patetično pišem ali tako se osjećam.
Nadam se sa svima vama uvijek prema prilici izmijeniti pokoju poruku i još jednom hvala.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Svibanj 15, 2008, 17:12:01 poslijepodne »
Jako mi je žao...Baš sam mislila da će se izvući... :'( :'( :'( :'( :'(

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Svibanj 15, 2008, 19:56:19 poslijepodne »
I meni je žao :'( :'( :'(, ribica je bila preslatka.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #69 u: Svibanj 15, 2008, 20:53:47 poslijepodne »
užasno mi je žao malene jer je zaista bila preslatka... :'( :'( :'(
ali, sad iskoristi ovo tuuuužno iskustvo i pokušaj prišparati za barem 50 - 60 litarski akvarij i filterić i kad sve lijepo pripremiš, nabavi dvije male ljepotice i da vidiš veselja!
a, malena je bila, kako mi se čini ili tzv. eggfish, iliti ribica-jaje, iako mi se čini da nije imala tako jako veliki repiš kakav bi trebala imati, a druga varijanta je tosakin, japanski varijetet jako lijepe i dražesne ribice....
treća je opcija da je malena bila mješanka između pajčolanke i lavlje glave (vrlo vjerojatno s obzirom na dostupnost ove prve dvije kod nas), no evo slikica ovih prvih, pa ti procijeni:

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Lipanj 15, 2008, 18:35:09 poslijepodne »
Sami problemi s tim ribicama :( :( :(...

Da se nadovežem na staru temu, pošto je opet riječ o istoj ribici - uglavnom, onih crvenih podljeva na tijelu više nema, izgleda da sam zaista pretjerivala s promjenama vode. Ali, danas u neko doba skužila sam da se toj ribici nešto prikrpalo na rep (na dnu repa, kao neki kružić, vidi se na slikama), pretpostavljam da je riječ o parazitu? Ako je, imam doma costapur, mogu joj odmah dati, jedino što nemam karantenu, tako da ću tretirati cijeli akvarij. Što mislite, što bi to moglo biti, prvi puta vidim tako nešto?

Ovo je najbolje što sam uspjela fotkati:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #71 u: Lipanj 15, 2008, 20:22:06 poslijepodne »
moglo bi biti parazit, ali meni to više nalikuje na fizičku ozljedu...pokušaj to nekako prstima popipati...i ukloniti, ako je parazit, dat će se,a ako je ozljeda, skužit ćeš već
ne bih nikako liječila cijeli akvarij....uzmi radije neku veliku posudu, stavi u nju vode iz akvarija i pumpicu za zrak i tak oliječi ribicu, ako već nemaš mogućnosti nabaviti karantenu...
ali, ipak ovo promatraj, ako ne možeš popipati, i tek ak primjetiš da se nešto miče, onda liječi costapurom, a ako ne, onda joj dan prvi dan bactopur, drugi dan ništa i treći dan opet bactopur...i mislim da bi moglo biti OK...
u stvari, javi što si usjpela detektirati...

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Lipanj 15, 2008, 20:31:43 poslijepodne »
Čisto sumnjam da ću išta uspjeti popipati, jer se moje ribice ne daju uhvatiti u ruku (iako ih svaki puta kad čistim akvarij pokušavam naviknuti, baš zbog ovakvih i sličnih situacija), a ovaj pogotovo neće, nema šansi :(. Ozljeda? Moguće, čini mi se da se ništa ne miče. Na parazite sam posumnjala jer sam ih sve tri u zadnje vrijeme vidjela da se češu o staklo i šljunak. U biti, ionako sam im planirala ubaciti lijek. Nisam skužila - bactopur je dobar za ozljede?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #73 u: Lipanj 15, 2008, 20:45:16 poslijepodne »
ak se češu, onda je vjerojatno parazit, no, češanje može biti i igra i blesavljenje....dakle, nikad nemoj s lijekom prenagliti...
bactopur je odličan za ozljede u kombinaciji s malo (naglašavam malo!) soli jer potencira zarastanje i štiti od infekcije...
no, promatraj ih sve i gledaj jel se jako češu, naime, kad imaju parazite onda stvarno se vuku po šljunku i okolo uz opremu u akvariju, zamisli kako bi tebe svrbilo...e, onda ide neki protuparazitski lijek iako je često kod slabijih infekcija dovoljna sol u kombinaciji s povećanom temperaturom (kod zlatnih je to do 28, najviše 29 stupnjeva) kroz 7 do 10 dana (to je u  pravilu životni ciklus parazita)...
al, probaj ih sutra još promatrati, pa ćemo navečer vidjeti...do tada stavi samo sol (pola žličice čajne na 10 l vode) u akvarij....i svakako prije toga provjeri vodu!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Lipanj 15, 2008, 20:47:04 poslijepodne »
Bactopur za ozljede, costapur za parazite.

Evo slika nekih vanjskih parazita: