Kolovoz 08, 2025, 06:36:53 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skalar - prvo fleka pa sad vec rupa na tijelu  (Posjeta: 2215 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dd64

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Skalar - prvo fleka pa sad vec rupa na tijelu
« u: Travanj 16, 2008, 22:53:14 poslijepodne »
Dajte pliz pogledajte ovu sliku i recite jel znate sta se skalaru desava... pred nekih mjesec dana pojavila se fleka koja se pretvorila u rupu. Lik iz pet shopa nije znao sta je pa mi je dao malachite green. To mi je djelovalo prerigorozno obzirom da su ostale ribe OK, a ova bolesna je bila zivahna i jela je normalno do pred dan, dva. Cak je izgledalo da ce rana zacijeliti. Sad se rana povecala, riba se povukla, umirila i ne jede tako da ce uskoro bit gotova. Sta mi je cinit?

thx

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: Skalar - prvo fleka pa sad vec rupa na tijelu
« Odgovori #1 u: Travanj 17, 2008, 05:13:26 prijepodne »
u gadna slika!!
 :( :(
Varaždin...

Offline elov

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 17, 2008, 18:21:01 poslijepodne »
gadno :'(
volim hobi

Offline dd64

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 17, 2008, 19:51:22 poslijepodne »
ma kuži li ko šta je to? paraziti?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Travanj 17, 2008, 22:01:11 poslijepodne »
da, paraziti - i trebao si ga odmah odvojiti u karantenu i liječiti...bojim se da je sada kasno....ne znam....probaj ga liječiti nekim lijekom protiv parazita, ali...držim mu fige da opstane... :(

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #5 u: Travanj 18, 2008, 08:17:36 prijepodne »
Ovo je već prešlo i bakterijsku bolest,trebao si odmah staviti malahit-green,a sad ti to neće pomoći,probaj antibiotik(u karanteni naravno)

Offline dd64

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 18, 2008, 23:32:25 poslijepodne »
thk.. da li da tretiram i cijeli akvarij? da se pociste paraziti koji su tu negdje?

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2008, 09:30:30 prijepodne »
Da.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2008, 14:25:24 poslijepodne »
uh :(

kakav mu je izmet?jer ako je bijeli končasti, onako sluzav onda može bit hexamita.tak je meni kod trichogastera počelo. ak je, trči u ljekarnu i moli ih za medazol, reci da je za ribice pa će ti dat i bez recepta. samo to nemoj stavljati u veliki akvarij, nego ribicu stavi u kupku na 6 do 12 sati, 7 mg po litri. bilo bi bolje izravno joj u hranu stavit, al budući da ne jede... :(
veliki akvarij sam tretirala spirohexolom, nijedna ribica nije bolesna.
ne znam hoće li ti ovo pomoći, ali za svaki slučaj...držim fige ;)
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Travanj 21, 2008, 14:27:01 poslijepodne »
ima li što novoga? kako je maleni?

Offline dd64

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 25, 2008, 00:07:21 prijepodne »
ah .. hvala ekipa na pomoci .. trauma nam je totalna, pa vas sada opet trebam:
odma sam iso uzet karantenski akvarij, veliki akvarij poceo tretirati sa malahitnim zelenilom, skalara prebacio u karantenu i njemu jos dao antibiotik.
.. izdrzao je do veceri i onda riknuo, al da stvar bude gora riknuo mi jos jedan u velikom akvariju iz cista mira .. bio je skroz ok i sta mu se desilo ostala mi enigma.
sada smo 6 dana na malahitnom i dijeti za ribce koji su u depri totalka, em gladni em im tesko pada malahitna zelenjava koja, izgleda, nije uopce trivijalna stvar .. sad gledam kako ce mi od toga riknut plechostomus koji je do pocetka tretmana bio fakat zmaj a sad mi se cini da ce krepat svaki cas ...
dalje me muci sta ne kuzim uputsva na bocici malahitne zelenjave: kaze da 1. 3. i 6. dan dajem full dozu uz prethodnu izmjenu 50% vode. To sam jos danas obavio, s tim da sam zbog toga sta ribice tesko podnose tretman smanjio sa 100ml u 2. rundi na 80 a sada u 3. na 70 ml. Dalje kaze da 9. dan dam 50% doze bez izmjene vode, da ribce ne hranim tijekom citava tretmana, a da po zavrsetku tretmana ocistim filter i promijenim 50% vode (???)... kada je to kraj tretmana? do kada da ih jadne izgladnjujem ... i sta znaci ocistiti filter? ... mijenjam spuzve redovito (Compact filter od Lida 120) ...

e sad .. secer na kraju .. tu na sajtu (neznam kako mi promaklo a citao sam par puta prije) ... mi se cini da mi je skalara zadesila patogene protoza uzrokovana sa COSTIA NECATRIXom, i malahitna zelenjava se tu ne spominje ko lijek. Trebam stvarno da mi neko procijeni na temelju slike jel to to ili su ipak bili paraziti. Usput, dok je bio friski akvarij (prve sam ribce ubacio za prosli badnjak) ichiji su se pojavili na jednom skalaru na perajicama, ali kad je stres prosao nestade ichija. Daklem, paraziti su tu, pa valjda tretman nije zauludu, sad ga necu prekidat sve da je i kostija bila razlogom ... a ako neko misli da je...sta sad da radim? oce li se opet nesreca vratit?

aj hvala svima ...

pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2008, 08:30:49 prijepodne »
zaista ne znam reći sa potpunom sigurnošću što se to dešava s tvojim akvarijem....
no, kod liječenja se treba strogo pridržavati uputa za doziranje lijeka, mijenjanje vode i ostaloga...s time, ako ti ribice ne podnose dobro tretman prestani s liječenjem ili daj dozu punu samo za onaj dio vode koji si zamijenio(zapravo se nikad ne liječe zdrave ribe već se može im, ako se jako bojiš bolesti dati samo 1/3 doza 1 dan lijeka, prevencije radi)...a kad si gotov, dakle, promijenio si zadnji dan liječenja tih 50 % vode, kako kaže uputa, onda lijepo stavi u filter aktivni ugljen i drži ga tamo 3 - 4 dana i onda baci a nutra stavi zreli filter materijal (ili novi, ali ga svakako pokapaj s par kapi dobrih bakterijica)....
da ti još nešto napomenem  - nije nužno mijenjati filter materijal često već ga pereš u vodi koju si izvadio iz akvarija prilikom redovitog održavanja....time čuvaš dobre bakterijice koje su se nutra naselile, a čistiš samo drekece i ostali otpad....prilikom mijenjanja filter materijala, to radiš postupno - ovaj tjedan dio, slijedeći tjedan drugi dio, baš da bi dao dobrim bakterijicama da se namnože....
da, a gotovo svi paraziti i bakterije se normalno nalaze u našim akvarijima, i u daleko najvećem broju slučajeva ne utječu na razboljevanje naših ribica....no, kad dođe iz nekih razloga do neravnoteže u akvariju (pojačani dušični spojevi, recimo, poremećaj u kiselosti itd.) onda imunitet ribica padne, patogeni se razviju i nastane sranje....
dakle, kad god ti se ribica razboli, prvi ti je korak promijeniti barem 30 % vode u akvariju, izdvojiti je u karantenu i liječiti....a u glavnom akvariju uspostaviti onu ravnotežu koju si imao prije...
da, zaboravih - kod costie je odličan lijek serin costapur, no sad nastavi s ovim lijekom i nemoj mućkati dva...no, meni se ne čini baš da je to u pitanju....
još nešto - plehića izvadi i stavi u karantenu (ako ti je sad prazna kad je maleni uginuo! - neka se tu oporavi jer oni nisu oduševljeni s kojekakvim liječenjima...i svim ribicama daj pojačano vitamine!
« Zadnja izmjena: Travanj 25, 2008, 08:32:55 prijepodne od babyboom »