Srpanj 18, 2025, 21:41:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nepovratni ventil  (Posjeta: 3538 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Nepovratni ventil
« u: Travanj 14, 2008, 16:47:12 poslijepodne »
Čitam o DIY CO2 sistemima, evo sad pravim jedan sebi. Pa kažu ljudi da je dobro staviti nepovratni ventil, kako se ne bi dogodilo da voda iz akvarija ne bi krenula kroz crijevo u CO2 sustav.

Nemam pojma koliko to košta, niti gdje takav ventil uopće kupiti. Pa kad već pravim DIY sustav, mislim si - nek bude kompletno DIY. I napravio sam si jedan takav homemade nepovratni ventil:

1. gumena brtva
2. odgovarajuće izrezan "čep" od komada mekše plastike (ja izrezao od ambalaže USB stick-a)
3. mjesto na kojem su silikonom spojeni brtva i "čep" "Čep" treba biti malo većeg promjera od otvora na brtvi, a malo manjeg promjera od cijele brtve.

Kad se silikon dobro osušio, sve to sam umetnuo u jednu plastičnu cjevčicu, te na strani na kojoj je brtva (ne tamo gdje je "čep") učvrstio silikonom uz unutarnju stjenku cjevčice. Nakon toga obje strane cjevčice se zatvore, uz to da se na neki način ostavi mogućnost spajanja crijeva za protok CO2:

Princip rada je jednostavan: CO2 teče u smjeru zelene strelice, pod čijim pritiskom se "čep" odvaja od brtve i dopušta protok plina. Ukoliko bi se dogodilo da voda iz akvarija krene u suprotnom smjeru (smjer crvene strelice), voda će pritisnuti "čep" uz brtvu i ventil na taj način ne dopušta da voda prođe.

Eto.
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2008, 16:49:49 poslijepodne od Timi »
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Nepovratni ventil
« Odgovori #1 u: Travanj 14, 2008, 17:10:50 poslijepodne »
Ako mene pitaš- ne isplati se komplicirati i raditi tako nešto ako se može kupiti za nekoliko kuna ;)
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 14, 2008, 17:20:27 poslijepodne »
Heh, ja sam ga već napravio. A da li mi se isplati...teže mi je ići na drugi kraj grada samo radi jednog ventila. Ja sam ovo napravio za pola sata. Plus mi je veći gušt, jer je vlastitih ruku (i moždanih vijuga) djelo.  ;)
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 14, 2008, 17:26:18 poslijepodne »
ja diy koristim prvenstveno iz imovinske koristi, ima tu i gušta naravno, ali ako ak je nešto jeftino onda sam ljenčina za mozgati....  :nerv:

inače, svaka čast za ventil  :) imaš možda fotku?
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 14, 2008, 17:30:11 poslijepodne »
Ako drži i ako te čini sretnim super. Ja bih ipak radije sjeo u auto i otišao čak i na drugi kraj grada po njega. :D Ionako je ispod 10 kn.

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 14, 2008, 17:40:22 poslijepodne »
Blago onome tko ima auto.  :D

Ventil, naravno, radi. Isprobano puhanjem s jedne i s druge strane.

Evo fotka (naravno, u ovom slučaju estetika mi je bila zadnje na pameti, bilo mi je bitno da radi).

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 14, 2008, 18:01:30 poslijepodne »
Upravo sam dobio ideju napraviti CO2 ljestve. Javim se kad napravim. Odoh na posao.  :)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Travanj 14, 2008, 21:58:31 poslijepodne »
... svaka čast na inovaciji, ja isto volim eksperimentirati, na kraju ipak uzem original, ali ipak si prije svega zadovoljim svoje potrebe i idem na DIY... :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 15, 2008, 06:41:45 prijepodne »
Sve ovo napravljeno je zapravo od otpada. Jedino što sam kupio, za cijeli CO2 sistem jesu crijevo i spojnice za crijevo.

Brtve uvijek imam doma za slučaj da zatreba, cijev koja mi je poslužila kao kućište ventila je od konstrukcije stare dječje kućice za igranje, a ljestve (na pola su gotove) pravim od plastične ambalaže hladnjaka za računalo. Imam običaj (žena to naziva manom) da nikad ništa ne bacam, sve skupljam kao hrčak jer "nikad ne znaš za što će moći poslužiti".

Lako za ventil, to je bilo jednostavno. Ali kad završim ljestve, stavit ću sliku ovdje, pa očekujem komentare, kritike i prijedloge za poboljšanja. Kako nikad do sad takvo nešto nisam imao, zapravo ne znam kako će to uopće funkcionirati. :D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #9 u: Travanj 15, 2008, 08:09:27 prijepodne »
.. ma lako za izgled bitno je da je funkcionalno...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #10 u: Travanj 15, 2008, 16:09:57 poslijepodne »
dobra ideja, ja imam iskustva s tim proljevanjem, kad sam bio u početku co2 zaboravio sam zatvoriti crijevo a iščupao sam bocu,, i preko noći mi je ostalo kapati. kad sam se probudio ujutro vidio sam da mi fali 5 cm vode u akvariju! a pod je bio sav mokar!
i još do dan danas nisam složio taj nepovratni ventil!
Varaždin...