Možda ti moje iskustvo donekle pomogne. Naime, vec gotovo šest mjeseci «eksperimentiram» u akvariju od 40 litara (uz biljke u njemu su samo eetiri «japanska radnika» tj. kozice – Cardinia japonica), a u startu sam ga namjerno zarazio rogolikom («staghorn») algom
Compsopogon sp. Unutrašnji filter je samogradnja, a kako je motorna crpka malo prejaka (eak i kad se gotovo zatvori onaj regulator protoka u vidu poklopeiaa) to je i strujanje vode bilo prejako pa su se razbahatile neke zelene nitaste alge ali i dijatomeje... Protok sam smanjio kupnjom ( u jednom zooshopu) nekakvog plastienog nastavka (nemam pojma eemu služi!) na kojem se može namjestiti velieina rešetke (vidi fotografiju)

a s njom i protok vode (strelice pokazuju usmjerenost vodenog toka) ... i nitaste alge su, nakon otprilike dva tjedna, nekuda otputovale...; zatim sam kroz raspršivaa sedam dana puštao zrak («kisik») i alge su se poeele pojavljivati od niotkuda. Prekinuo sam s dovo?enjem zraka i eekaooooo.

Nakon nekog vremena alge su ponovno «otputovale», izuzev onih sa stakla; odavno više nemam ni onog «strašnog» staghorna. Bez algocida, bez zamraeivanja! Od samog poeetka koristim dvije neonske cijevi (u onom poklopcu od styropora) – GroLux i Daylight (zajedno 30W); Grolica svijetli 11 sati (od 8 do 19), a Daylight 4,5 sati (11,30 do 15); parametri vode su optimalni, a CO
2 izme?u 7 i 11 mjehuriaa na minutu. Uskoro au za naš forum o svemu napisati nešto više i detaljnije

Ne oeekujem da vjerujete ali staklo još nisam eistio