Kolovoz 19, 2025, 08:29:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Crna alga  (Posjeta: 6295 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Manuela

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
  • Plavušica
Crna alga
« u: Travanj 12, 2008, 18:36:13 poslijepodne »
Prije par dana u akvariju mi se pojavila neka čudna crna alga. Zahvatila je listove i listovi izgledaju ko da su "podlakavili", fakat je odvratna, neke listove sam morala rezati jer im nije bilo spasa.
Akvarij je 127 litara, prije 10 dana sam stavila nove dvije lampe, ne znam točno kak se zovu jer na njima niš ne piše, uglavnom su od po 20 w, u dućanu su mi rekli da je jedna za bilje, druga za ribe. Vodu mijenjam jednom tjedno i stavljam aquasafe, cyrcle i plant gro.

Kaj da radim?!  :-\

Manuela

Offline Nemo

• Punopravni član
  • **
Odg: Crna alga
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2008, 21:16:24 poslijepodne »
Hej...

Ono kaj sam ja cula / naucila / procitala je da zapravo alge uopce nisu tako losa stvar i da ne mogu naskoditi ribicama....e sad...dal to vrijedi za svaku algu!? Cak sam negdje na netu vidjela da se alge i uzgajaju...iskreno, jos ne znam u koju svrhu.  :-\
Takoder mislim da nije potrebno mijenjati vodu tako cesto. Obicno ljudi kazu, sto veci akvarij, manje brige. Ja imam puno manji akvarij i ne mjenjam vodu oko cca 2 mj. ( a i kad mijenjam, ne mijenjam cijelu vodu), a cula sam od ljudi koji imaju tak velike akvarije, da ne mijenjaju vodu cca 6 mj.
« Zadnja izmjena: Travanj 12, 2008, 21:20:52 poslijepodne od Nemo »

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2008, 21:32:05 poslijepodne »
Nabavi Crossocheilus siamensis (sijamski algojed) samo gledaj da bude što mlađi, on bi to trebao rješiti
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2008, 21:53:42 poslijepodne »
ma ta končasta je napala i moj biljni isto ne stignem čupati kolko raste!
Varaždin...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2008, 22:58:15 poslijepodne »
I ja mislim da bi to sijamac riješio, ili još bolje dva tri. Alge ne štete ribicama, ali mogu zagušiti biljke, a i večinu ih je gadno za vidjeti. Voda se mijenja ovisno o potrebama. Kod malih akvarija to je češče jer je u njima puno teže uspostaviti biološku ravnotežu nego u velikima. Za dobro uhodanih 127l mislim da nebi trebalo mijenjati češče od 20% svakih tri tjedna. Koliko vode mijenjaš i koliko ti je star akvarij?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 12, 2008, 23:11:08 poslijepodne »
Sad vidim da si imala velikih problema s ich-om. Jel to taj akvarij? Nemoj unutra stavljati druge ribe neko vrijeme dok ne budeš 100% sigurna da je akvarij izliječen. Ribe pri premještanju dožive stres i imunitet im slabi te su podložnije bolestima. Ako je slučajno ostalo još parazita velika je šansa da češ opet imati problema. Zato OPREZ!

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Travanj 13, 2008, 11:57:35 prijepodne »
kakve si prije imala lampe i koliko su dugo radile (mjeseci)??? i koliko ti dnevno rade sati??? usisavaš li podlogu kad mjenjaš vodu??? kolko često hraniš ribice??? možda ih malo previše hraniš, pa ima previše fosfata....

svakako si nabavi sijamske algojede, kao što su ti savjetovali... na tu litražu možeš imati dva bez problema po mom iskustvu.... oni su svkako bolji od bilo kakve kemije za održavanje akvarija....... ali prvo odstrani zaražene djelove biljaka..... odnosno sve listove koji su jače zaraženi......
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2008, 12:00:01 poslijepodne od Boby »

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2008, 15:01:59 poslijepodne »
Malo bi trbalo pročačkat po starim postovima što se tiče sijamaca.Iz nekog razloga,neznam kojeg,nije ih preporučljivo imat 2. Imao sam ja tako dva,pa je jedan narastao veliki lijepi a ovaj drugi ostao mršav i na kraju uginuo :'( Jel to zbog toga što nesmiju bit dva ili što je bio možda bolestan,neznam,ali je bolje provjerit.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Travanj 13, 2008, 15:45:22 poslijepodne »
Malo bi trbalo pročačkat po starim postovima što se tiče sijamaca.Iz nekog razloga,neznam kojeg,nije ih preporučljivo imat 2. Imao sam ja tako dva,pa je jedan narastao veliki lijepi a ovaj drugi ostao mršav i na kraju uginuo :'( Jel to zbog toga što nesmiju bit dva ili što je bio možda bolestan,neznam,ali je bolje provjerit.
Čitao sam da treba biti ili jedan ili tri. Ako su dva, onda se stalno tučeju tko je gazda. Možda ti je zato jedan uspio (koji se nametnuo), a ovaj drugi skončao.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #9 u: Travanj 13, 2008, 16:47:17 poslijepodne »
Da, da, dobro si pročitao imala sam problema s ich-om i to dva puta tako da uvođenje novih riba u akvarij uopće ne dolazi u obzir bar dva, tri mjeseca.. Lampe koje sam imala ne znam koliko su bile stare pošto sam ih dobila zajedno s akvarijem na poklon (by the way, bile su za kornjače....) i čim sam skužila riješila sam ih se. Ribe hranim jednom dnevno, ponekad čak svaki drugi dan, a svjetlo im gori po 12-13 sati. Akvarij je u pogonu od sredine 12. mjeseca prošle godine i nikak da No3 dovedem u normalu, stalno je 50, voda mi je u totalnoj komi i to je razlog zašto mijenjam svaki tjedan 1/3 vode. Stavim 20 l odstajale pipovače i 5 l destilirane. Imam one testere 5 u 1 makar sam pročitala na forumu da nisu baš pouzdani i začudo svaki tjedan pokazuju iste rezultate...  ??? A nisu baš ni jeftini...

Kad mijenjam vodu dobro usišem cijelu podlogu!
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2008, 16:57:27 poslijepodne od Manuela »
Manuela

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 13, 2008, 16:56:35 poslijepodne »
koliko znam ti testovi baš i nisu točni..... barem sam tako pročitao na forumu........ koliko znam najbolji su pojedinačni testovi..... barem su meni tako savjetovali iskusniji od mene...... dovoljno ti je da svjetlo radi 11-12 sati...... ne više od 12 h..... dobro je da si promjenila lampe....... sada još sijamski algojedi i mislim da problema ne bi trebalo biti......

ja sam imao 2 sijamska algojeda u 120 l i nisam imao problema...... oboje su podjednako narasli....... sada su u 180 l, a pridružila su im se i još 2 malena....... svi se zajedno dobro slažu.....

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #11 u: Travanj 13, 2008, 17:24:02 poslijepodne »
Bacila sam pogled na početnoj o sijamcima, ali nisam uspjela vidjeti koliki narastu?!  :(
Manuela

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Travanj 13, 2008, 17:25:40 poslijepodne »
sijamski algojedi mogu narasti i do 15cm.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 13, 2008, 17:27:36 poslijepodne »
kažu da u akvarijima narastu do 15 cm........ a da li isto toliko u prirodi to ne znam....... moji veći su trenutno možda nešto malo manji od 10 cm......

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #14 u: Travanj 13, 2008, 17:41:18 poslijepodne »
Našla!! Uf, malo veliki narastu... Koliko vremena im treba da tak narastu?!  :-\

Nisam ljubitelj velikih riba...  :-[

Manuela

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 13, 2008, 18:09:06 poslijepodne »
Nikad nemoj usisavati cijelu podlogu. Uvijek ostavi 1/3 površine neusisano. Ne narastu sijamci baš odmah. Samo čuo sam da kad narastu znaju prestati jesti alge. Meni su dragi otocinclusi, ali oni su izrazito osjetljivi na kvalitetu vode tako da to kod tebe ne dolazi u obzir, barem dok se stvari ne srede.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #16 u: Travanj 13, 2008, 20:15:30 poslijepodne »
Koliko vremena im treba da tak narastu?
ja moje imam nekih godinu i pol, i imaju 9-10cm a kupljeni su kad su imali oko 4...

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2008, 21:06:34 poslijepodne »
Jel postoji još neka alternativa osim sijamca?  :-\

Ako ne postoji, kaj mi preporučate za koliko vremena da ga stavim u akvarij obzirom na situaciju?!

I kaj mislite o izvorskoj vodi za akvarij?
Manuela

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 13, 2008, 21:43:21 poslijepodne »
koliko sam shvatio ti imaš nekih problema s liječenjem ribica??? pa kad to riješiš..... onda pričekaš desetak dana, preventive radi..... a onda ubaciš sijamske algojede....... ja ti stvarno savjetujem da uzmeš njih...... vjeruj mi nećeš se razočarati...... osim što će ti održavati akvarij, svakodnevno će te zabavljati svojim vratolomijama...... a ako ti jednog dana budu preveliki netko će ih sigurno udomiti....... mada ćeš ih teška srca dati...... vidjet ćeš.....

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #19 u: Travanj 13, 2008, 21:50:35 poslijepodne »
Imala sam problema s boleštinama, ali kak sad stvari stoje sve je ok, liječila sam im medimorom, završeno prije tri tjedna ali neću trčati pred rudo pošto mi je to bio drugi pomor ribica u tri mjeseca (stavila biljku a da je nisam oprala hipermaganom... :sick:) i skoro sam odustala od svega..
A i voda mi je stvarno loša pa sad razmišljam da stavim izvorsku, ima tu blizu mene neki provjereni izvor pa sam mislila probati za ribe!!  ;)
Manuela

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 13, 2008, 22:02:23 poslijepodne »
ja se nadam da će ti sada sve biti ok........ mada ja mislim da ti najčešće bolesti dolaze s novim ribicama....... pa ako nemaš karantenu, svakako je nabavi..... pa kad dođu nove ribice prvo u karantenu na 2 tjedna  ;)

za izvorsku vodu ne znam, mada sam vidio da su neki pisali o tome........ već će se naći netko tko ima iskustva s tim..... ili otvori temu pod kemija..... možda brže izreagiraju

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #21 u: Travanj 14, 2008, 08:26:05 prijepodne »
Protiv crne cupave ubacuj co2 i posadi više bilja, i cekaj. Kad se bilje razraste, odstrani zaražene listove. Drugog rješenja nema. Sijamci ublaže problem, ali ga ne riješe. Alga je i meni bila problem kod novoformiranog akvarija, sad je pod kontrolom, ali nije nestala. :( Kad staviš brzorastuće bilje, alga stagnira...
Zabok

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 14, 2008, 13:20:53 poslijepodne »
sve je dobro dok se ne pojavi zelena končasta alga :angel:
ribar

Offline Manuela

• Punopravni član
  • Plavušica
« Odgovori #23 u: Travanj 14, 2008, 14:45:32 poslijepodne »
Bilja fakat imam, tak da više nemam mjesta posaditi još ali ću kupiti co2 pa da vidimo. To kupim u shopu, pretpostavljam da je u tekućem obliku, nešto slično aquasafe-u?  :-\
Manuela

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 14, 2008, 16:17:24 poslijepodne »
za CO2 bi morala imati jaču rasvjetu.......... na 127 l bi trebala imati 60 W minimalno..... tako da biljke mogu iskoristiti taj CO2........ a ti imaš 40 W...... tako da bi trebala dodati još jednu neonku......

na početnoj stranici imaš korisnih članaka, pa malo prouči.....

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=46

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=83
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2008, 16:19:15 poslijepodne od Boby »