Kolovoz 19, 2025, 09:45:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: tetra aquasafe  (Posjeta: 13715 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
tetra aquasafe
« u: Travanj 10, 2008, 16:18:21 poslijepodne »
e,upravo sam išao mjenjat dio vode iz akvarija...oko 2/3 a sad u novu vodu iz špine sam ulio tetra aquasafe
i sad se ja i cura svađamo koliko to mora stat u vodi da je mogu ulit nazad?
koliko voda mora stat sa aquasfe prije no što je mogu ulit u akvarij? :)
uru vremena? ili manje?
ako je više da mi rečete da se ne zezem sa njom nego da izvadim iz gusterne odstojanu (što me ipak više strah nego ove iz špine,ne znam zašto) :(

AquaSafe
"- Works in seconds to neutralize chlorine, chloramines, and heavy metals present in tap water that can be harmful to fish."
ali ja ne vjerujem pa bolje da vas pitam :)
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2008, 16:20:44 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline friski

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Odg: tetra aquasafe
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2008, 16:47:15 poslijepodne »
Ja ostavljam vodu 24 sata da odstoji prije nego je stavljem u akvarij, naravno tretiram ju sa sličnim sredstvom.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Agfre

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
    • Presnimavanje
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2008, 16:51:52 poslijepodne »
24h

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2008, 17:02:50 poslijepodne »
24 sata ja ostavljam kad nemam nikakva sredstva.. :o

niš odo po bunarsku ko i prošli puta
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2008, 17:05:55 poslijepodne »
Ja u akv. stavljam vodu direkt iz pipe pa tek onda stavim nešto protiv klora....nekad....a nekad i bez toga :-[ ali ribe se ne bune....ma nemaš straha,kad tretiraš vodu može odmah u akvarij.A ako je već ostavljaš da odstoji 24 sata onda ti i nema potrebe za sredstvom protiv klora.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2008, 17:08:01 poslijepodne »
I kad tretiram vodu ostavljam 24 sata. Nije stvar u dodavanju sredstava, već u kemijskoj reakciji kojom sredstvo neutralizira klor i ostalo. A da bi kemijska reakcija odradila do kraja, potrebno je vrijeme. Sad ne znam koliko dugo, ali ja ostavim 24 sata.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2008, 17:11:52 poslijepodne »
Ja u akv. stavljam vodu direkt iz pipe pa tek onda stavim nešto protiv klora....nekad....a nekad i bez toga :-[ ali ribe se ne bune....ma nemaš straha,kad tretiraš vodu može odmah u akvarij.A ako je već ostavljaš da odstoji 24 sata onda ti i nema potrebe za sredstvom protiv klora.
Nije samo klor u pitanju, već i teški metali kojih u vodi ima i ostala gamad.
Ne znači da će ribice poumirati ako staviš direktno iz pipe, ali im svakako neće biti ugodno.
Ni ja ne krepam u javnom toaletu koji se ne održava, ali da mi je ugodno - nije. Radije bih da ga se počisti i prozrači prije nego uđem.  :D
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2008, 17:14:12 poslijepodne »
Nije samo klor u pitanju, već i teški metali kojih u vodi ima i ostala gamad.
Ne znači da će ribice poumirati ako staviš direktno iz pipe, ali im svakako neće biti ugodno.
Ni ja ne krepam u javnom toaletu koji se ne održava, ali da mi je ugodno - nije. Radije bih da ga se počisti i prozrači prije nego uđem.  :D
Ma to je OK,samo neznam kolko će mu aquasafe pomoči u poboljšanju kvalitete vode...,zavisi na što su ribe navikle.A i pipovača je čista voda nemožeš je uspoređivati s javnim wc-om.
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2008, 17:17:19 poslijepodne od Frida »

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2008, 17:20:43 poslijepodne »
Na sredstvu koje ja koristim piše da, između ostalog, pomaže očuvanju sluzokože u riba i preventivno djeluje na neke druge stvari (ne znam sad na pamet). Dakle, ne radi se o kvaliteti vode, već o uklanjanju štetnih sastojaka i prevenciji. A kako smo zagadili sve oko sebe, pitanje je koliko je i bunarska voda doista čista.

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2008, 17:24:48 poslijepodne »
A čuj događalo se često da je i bunarska i izvorska voda sadržavala raznorazne otrove,parazite,bakterije itd.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2008, 18:11:36 poslijepodne »
Koliko god ti stavio nekog sredstva ili ne voda bi trebala odstajati 24h. Vodu iz pipe u vodovodu tretiraju sa različitim sredstvima koja mogu biti pogubna za ribe i ne postoji način da se to trenutno otkloni. Stoga se preporuča da voda odstoji barem 24h, a po mogučnosti i dulje. Sve ovisi i od vodocrpilišta jer ne stavljaju svugdje iste stvari. Kišnica iz gusterne je super ako je čista i nezagađena.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2008, 19:10:34 poslijepodne »
A čuj događalo se često da je i bunarska i izvorska voda sadržavala raznorazne otrove,parazite,bakterije itd.
imam ja gusternu sa kišnicom i ogroman filter hahah!ali svejedno,ima nekog trunja...

voda treba odstojat 24 sata ako je iz pipe...ne tretirana!
a..ako ju tretiram ne treba toliko...  ;) ali me ipak zanimalo koliko vi ostavljate aquasafe

pa kojom tehnikom da ja ostavim vodu na 24 sata ako imam 60tak litara i sad izvadim jedan dio ajmo reć 40 litara,pa čovječe to bih trebao onda 48 sati držat vodu jer 24 sata u jednu posudu koja ima samo 20 litara(nemam niš veće)i onda nadolijem i onda opet 24 sata....
jednostavno nemam vremena,niti sam doma jer imam posla...
niti vjerujem da će škodit ako ostoji samo par sati sa aquasafeom....
e!

a ako se što dogodi ja vam javim  ;)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2008, 19:45:04 poslijepodne »
Nebu se niš dogodilo! ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2008, 19:55:08 poslijepodne »
Meni se dogodilo i zato tvrdim da je bolje ostaviti 24h, ali ne znači da je voda kod vas ista kao ovdje. Druga stvar je da ne valja mijenjati 2/3 vode nego 20-30%. Veče izmjene rade se samo u ekstremnim uvjetima. Kod tolikog akvarija vodu bi trebao mijenjati 15-tak litara svakih tjedan dva, ovisno o potrebi.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2008, 19:57:37 poslijepodne »
jednostavno zbog posla i svega,nemam mogućnost mjenjat vodu često..svaki tjedan? previše....
jedino što ljeti moram doljevat vodu lol :D

ali kako sam rekao,nisam baš neka picajzla niti su moje ribe ali ipak me zanimalo koliko ekipica forumaša ostavlja aqua safe u vodi...
pa koja je onda korist aua safea????
nakon 24 sata i prije,klor jednostavno ishlapi.....
u Zagrebu kod djevojke sam i kuhao vodu...i ostavljao i stavljao aqua safe (tako sam radio i davno prije u OSijeku kad sam živio... jer jednom sam se zeznio dok sam mjenjao vodu baš kao i ti...

ali ovdje u DU ne radim,ili je mješam sa bunarskom kišnicom ili samo iz pipe koristim vodu ali sa aqua safeom(propucat ću se ako budem morao još jednom napisat AQUASAFE :D

Nebu se niš dogodilo! ;)
:D ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2008, 20:00:41 poslijepodne od Faber »
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2008, 20:17:07 poslijepodne »
Velikim izmjenama ne možeš nadoknaditi zanemarivanje akvarija. U 60l puno je teže uspostaviti biološku ravnotežu nego u velikim akvarijima pa su stoga potrebne i češče izmjene. Ne znam koje ribe imaš, ali to ne znači da im ne trebaju dobri uvjeti nego da mogu duže trpiti. Izmjena 15l vode uz pomoč crijeva i kante, s čiščenjem filtera traje 10-tak minuta tako da ti vrijeme ne može biti izlika osim pred samim sobom. Aquasafe je dobar zbog stresa i sluzi, a i pomaže u otklanjanju teških metala i klora.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #16 u: Travanj 10, 2008, 21:18:59 poslijepodne »
da za to ti ne treba puuno vremnea i nemoj mjenjat toliko vec jedno 10L moze i 15 svako 10ak dana,aquasafe neutralizira teske metale koji su stetniji,pogotovo za zivc sustav,ali i ostalo,neutralizira i klor ali on svakako ispari,sto se tice posuda ne treba ti jedna cisterna od 20 l nego uzmi one boce od vode za pice 5l.i svakako ostavi 24h da odstoji.ja cesto ostavim amo 24h bez aquasafea.nema nekih velikih mudrolija,glavno pravilo umjereno a ne pola litraze kvarija svaki put mjenjat
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Travanj 10, 2008, 21:55:21 poslijepodne »
ja stavljam direkt iz pipe, i nakon toga dodajem sredstvo za pripremu vode...

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #18 u: Travanj 10, 2008, 23:15:46 poslijepodne »
ja također ubacim vodu u aq iz pipe(pazeći da temp. bude približno ista) i onda dodam FFM u vodu!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #19 u: Travanj 11, 2008, 00:25:01 prijepodne »
ok al di su vam onda ribe???? negdje dalje ili u akvariju?
jer mi sad nije jasno...ja ostavim u jednoj velikoj plastičnoj posudi i dolijem "AS" i ona pričekam par sati vremena i tek onda dolijem to ribicama u akvarij
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 11, 2008, 07:51:04 prijepodne »
Ribe su u akvariju cijelo vrijeme ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 11, 2008, 15:18:30 poslijepodne »
Ma najbolje ti je uzeti tri kanistra za vodu po 5l ko što kaže kolega. Pripremiš kantu i crijevo, malo povučeš i pustiš da se napuni kanta. U toj vodi opereš filter pa pretočiš vodu iz kanistera u akvarij, najbolje opet crijevom. Samo moraš držati kanister iznad akvarija, imaju onu ručicu pa nije neki problem. Napuniš odmah kanistere i imaš spremno za drugi put. 10-tak minuta posla, kažem ti!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #22 u: Travanj 11, 2008, 15:44:00 poslijepodne »
Ma najbolje ti je uzeti tri kanistra za vodu po 5l ko što kaže kolega. Pripremiš kantu i crijevo, malo povučeš i pustiš da se napuni kanta. U toj vodi opereš filter pa pretočiš vodu iz kanistera u akvarij, najbolje opet crijevom. Samo moraš držati kanister iznad akvarija, imaju onu ručicu pa nije neki problem. Napuniš odmah kanistere i imaš spremno za drugi put. 10-tak minuta posla, kažem ti!
pa da znaš,nije ni to loša ideja i puno mi je jednostavnije tako...

i nikad ništa?

hm....
e a sad još jednom da ponovim,ja uzmem veliki "škaf" za vodu oko 20 litara,natočim iz pipe(špine)i ulijem koliko treba ASa i odstoji mi jedno vrijeme...ali ne i 24 sata,jer koja je onda korist  ostavljat vodu 24 sata ako ima i AS unutra?
mislim....inače ako nemam te tekučineAS  :D  onda napunim i ostavim 24 sata...dakle tek tada ostavljam vodu da ostoji inalče ne vidim razlog čemu onda kupovat nešto što neutralizira klor i teške metale...

eto vibice su mi superiška,mali isto,voda je fenomenalno bistra,botijice špiciraju,zebrice luduju,gupiji se hmm.,.. neonke su ponovno u jatu :D
nikakvih problema.....

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #23 u: Travanj 11, 2008, 16:29:06 poslijepodne »
i nikad ništa?
nikad nista, sve u najboljem redu...

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 11, 2008, 17:37:34 poslijepodne »
e a sad još jednom da ponovim,ja uzmem veliki "škaf" za vodu oko 20 litara,natočim iz pipe(špine)i ulijem koliko treba ASa i odstoji mi jedno vrijeme...ali ne i 24 sata,jer koja je onda korist  ostavljat vodu 24 sata ako ima i AS unutra?
mislim....inače ako nemam te tekučineAS  :D  onda napunim i ostavim 24 sata...dakle tek tada ostavljam vodu da ostoji inalče ne vidim razlog čemu onda kupovat nešto što neutralizira klor i teške metale...
Prijatelju, nije klor jedino štetno u vodi. Ako ostaviš vodu da odstoji, klor će ispariti, ali teški metali, koji su štetni neće. Njih treba neutralizirati, a to se postiže sredstvima poput AS. Dakle, nije klor jedini problem u pipovači. Pipovača jest biološki ispravna, pri tome govorimo o učinku na ljude, a to se postiže upravo dodavanjem klora, koji ubija bakterije i druge organizme. No, po svom kemijskom sastavu pipovača je upitna, a i bunarska itd (zbog možebitnih zagađenja koja se svako malo kod nas događaju). I dok ti metali i ostala sranja za čovjeka nisu škodljivi (a i to je upitno na duži period), za akvarijske organizme mogu biti itekako škodljivi, pa i smronosni.
Zbog toga AS, neovisno o tome je li voda odstojala ili ne.