Konačno, nakon tjedan dana u sandučiću sam našao ovo:

TRIOPSI!!!!
Već sam ih imao, prije kojih 2 godine, ali kako mi je bilo dosano, naručio sam si ih opet.
Triopsi, najstariji živući organizam, 200 milijuna godina je nepromijenjen u svom obliku. Vrlo slični artemijama (ili njihovim rođacima, slatkovodnim fairy shrimpovima). To su mali slatkovodni račići, oko 3 cm dugi, koji žive u "vernal pool-ovima". Žive mjesec do max 3 mjeseca. U to vrijeme se izlegnu iz jajašaca, odrastu, polože jajašca (hermafroditi su) te umru. U prirodi se "lokva" isuši i jajašca čekaju slijedeću kišnu sezonu, kada se mladi izlegnu. Jajašca mogu biti u suhom stanju i više desetljeće, i kada padne kiša, evo malih

Jedu sve, pa čak i jedni druge.
Izlegnu se kao i artemija: u destiliranu vodu ne ubace jajašca i iznad vode jaaaako svijetlo. Za 24-48 sati imamo nauplije koji ubrzano rastu.
Držat ću ih u onom malom 12 litarskom kinezu (jer mi se baš oslobodio). Ali dok ne poodrastu će biti u 5 litarskom.
Evo slike(nisu moji naravno):

Nisu baš lijepi ali su fascinantni.
Evo jedne novo otkrivene vrste, gigantska je za triopse.
http://mytriops.com/articles/images/Triops_numidicus.jpgDanas ću počistiti akvarij, sutra ubacit malce i kada budu za slikanje ću dat slike. U međuvremenu ću davat izvještaj o njihovom razvoju.
Kada umru, samo se osuši pijesak i ponovo zalije s vodom, te imamo nove malce. Istina, prošli put mi to nije uspjelo ali šta je tu je. (možda sam trebao pijesak stavit u frižider- da se simulira zima).
PS. Kako sam imao viška novaca, uzeo sam i fosilne zube morskih pasa, raža... 50-80 milijuna godina stari: