Srpanj 10, 2025, 00:25:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Lepe bilke bez truda  (Posjeta: 4605 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lepi zoca

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Lepe bilke bez truda
« u: Ožujak 28, 2008, 15:50:12 poslijepodne »
Pozdrav svima.
Novi sam u ovom lepim hobiju,te su mi iskustva i saveti iskusnih akvarista vise nego potrebni.Inace sajt je super i puno se da iz njega nauciti. interesuje me nekoliko stvari u vezi uzgoja akvarijumskog bilja. Kao prvo drzao bih neke manje zahtevne biljne vrste tipa nane,hrasta, limuna i sl.(ne zamerite sto ne dajem i latinske nazive biljaka ,ne znam ih)u kombinaciji sa po kojom ribicom. Da li je moguce te i slicne biljke uzgajati u podlozi koja se sastoji samo od sitnog sljunka i po koje tabletice uz koren biljke bez treseta, substrata, zemlje za cvece, dodavanja CO2 i ko zna cega jos sve ne? Mnogo su mi komplikovani ti sistemi, a opet, sa druge strane, ne mogu oci da odvojim od onih predivnih biljnih akvarijuma koje vidjam na ovom i na drugim sajtovima. Da se razumemo ne ocekujem ja neke spektakularne rezultate, ali ne zelim da mi se biljke pate. Ukratko da li je takav uzgoj moguc i ako jeste, molio bih nazive par biljaka koje bih mogao da sadim.
Pozdrav i unapred hvala. 

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: Lepe bilke bez truda
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2008, 17:34:44 poslijepodne »
Prije svega dobrodošao  :)

Bilo bi dobro da si napisao i neke podatke o akvariju, kao npr. lampe, dimenzije i tome slično........, ali pošto taržiš neke nezahtjevne biljke možeš si uzeti: vrste iz rodova Anubias i Hygrophila (npr. H. polysperma i H. corymbosa), Vallisneria, Microsorum pteropus (paprat), Ceratophyllum demersum i neke od nezahtjevnih vrsta iz roda Cryptocoryne.....

ja koristim JBL Ferotabs i zadovoljan sam........

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2008, 17:39:52 poslijepodne »
nisam dobro pročitao pitanje... >:(

možeš uzgajati biljke bez podloge i CO2, samo će ti rezultai biti daleko slabiji......

ja imam jedan akvarij u kojem nema apsolutno nikakvih gnojiva i tome slično, samo što biljke puno sporije napreduju u odnosu na drugi gdje radim ono šta treba i ne treba samo da biljke imaju što bolje uvjete za rast i razvoj......

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 28, 2008, 18:58:48 poslijepodne »
Ok hvala ti na odgovoru. Znaci moze ali nece biti sve bas hi. A reci mi ako znas da li postavljanje hranjive podloge povlaci za sobom obavezno uvodjenje CO2 ili stvar sljaka i bez nje?

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 28, 2008, 19:27:09 poslijepodne »
za CO2 ti je jako bitno da imaš dobru rasvjetu, po mom mišljenju 0.5 W/l minimalno, tako da biljke u procesu fotosinteze mogu iskoristiti  taj CO2........ 

hranjivu podlogu možeš imati i bez CO2......

Koje su dimenzije tvog akvarija??? svjetlo???? ribice????

« Zadnja izmjena: Ožujak 28, 2008, 20:11:42 poslijepodne od Boby »

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 28, 2008, 20:17:47 poslijepodne »
Akvarijum je dimenzija 40*30*35, osvetljenje je dve neonke od po 10 W jedna je, ako dobro pamtim sun light,a druga je red i jos nesto. Naime taj akvarijum je tek u izradi posto mi je prethodni procureo pa sam ga morao rasformirati. filter ce verovatno biti hang on, tu je i grejac, termometar bice i mangro panjic. Poklopac pravim takodje od stakla pa cu ga oblepiti crnom mat folijom a iznutra cu staviti reflektujucu foliju. Sta znam, mislim da bi ovo noglo da funkcionise. Ina li  kakvih sugestija ili primedaba. Zivim u gradicu u kome izbor akvaristicke opreme i znanje vlasnika i radnika u akvaristickim radnjama ispod svakog kriterijuma pa je do kvalitetnih informacija jako tesko doci. Postavku prethodnog akvarijuma sam imao oko tri godine, a da bi uspostavio ravnotezu u akvarijumu sprecio razvoj algi, imao bistru i cistu vodu trebalo mi je mesec ipo dana i jedno pet kompletnih praznjenja aq. i pranja, otkuvavanja, lickanaj svih specija koje idu u njega. Muka. Zato sada i hocu da probam laksim putem i svaki mi je savet dobrodosao. Hvala na spremnosti da mi pomognete.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 28, 2008, 20:38:53 poslijepodne »
što se tiče rasvjete to će biti dobro...... kad se malo ufuraš stavit ćeš ti i neki Co2.......

veselimo se nekim fotkicama..... ;)

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 28, 2008, 20:46:43 poslijepodne »
Bobi puno hvala na podrsci, Aq. mi stize u ponedeljak pa krecem sa formiranjem a kad bude gotov bice valjda i fotki.
Lep pozdrav i jops jednom hvala.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 28, 2008, 20:49:32 poslijepodne »
drago mi je da sam ti pomogao...... ako ti trebaju neke biljke, slobodno se javi na p.m. :) ;)

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #9 u: Travanj 09, 2008, 10:14:39 prijepodne »
Nema lijepih biljaka bez truda.  :nerd:
Zabok

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2008, 21:52:11 poslijepodne »
Ok. Slazem se nema lepih biljaka bez truda. Konacno sam slozio aq. osadio bilje pod svaki korencic uglavio tableticu, i pocelo je biljke su krenule OK. U zadnjem planu su dve amazonke ( i dalje sam u zavadi sa latinskim nazivima,par limunova, i grupica hrastova ka sredini. Napred na mangro panju mi se nalazi nana. Sada me muce biljke za prvi plan. Imam plan da nabavim jos koju nanu i da njima premosrim taj prazan prostor izmedju biljaka zadnjeg plana i prednjeg stakla, ali to ce jos malo pricekati. U medjuvremenu mi se desio jedan problemcic. Pojavile su mi se na vrhovima biljaka pri povrsini (doduse tek u povoju) cupave smedje alge. Lutajuci po forumu skontao sam da bi problem mogao resiti dodavanjem Easy Carbo-a, ali ga ne mogu nabaviti ovde gde zivim pa me interesuje da li ga ima gde u Zagrebu posto imama tu rodbine pa bi mi ga mogli dobaviti. Zna li ko sta o tome? Dajte ljudi javite mi gde vrlo mi je bitno. :nerd: Uskoro ce biti i koja fotka ovog mog pocetnickog aq. Kada mi dodje frend haker pa mi pokaze kako se salju fotke na forum. A dotle pozdrav. :roll:         

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 24, 2008, 21:58:52 poslijepodne »
E da zaboravio sam i par ribica je porinuto u aq. Algojedi su dobili cast da ga otvore (tri komada), a juce sam ubacio i plave neonke trinaest komada tek toko da ne bude maler. Izgleda mi skroz cool, no o tome kada dodju fotke.  ;D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Travanj 24, 2008, 22:22:59 poslijepodne »
Koje algojede imaš? Možda da ubaciš koju kozicu! One više manje tamane sve što im dođe pod ruku. Nisam siguran za Easy carbo. Mislim da se samo može naručiti preko neta, a ako ga ima u Zagrebu onda najprije u Viliju. Nemam ga još ni ja, makar razmišljam da ga nabavim.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 24, 2008, 22:52:29 poslijepodne »
smeđe alge se znaju pojavljivati u novoformiranim akvarijima....... tako da se nemoj za početak brinuti oko toga...... kad se akvarij dobro zaciklira, odnosno kad se uspostavi dobra ekološka i biološka ravnoteža to će nestati.......

za prednji plan si uzmi Sagittariu subulatu..... ona ti nije zahtjevna......

koje si algojede nabavio???? možda sijamske???? ako jesi to ti je za njih stvarno premali akvarij...... oni ti narastu dosta veliki (15 cm), ali nije samo stvar u veličini, nego njima treba dosta prostora za plivanje........

mogao bi si uzeti neke kozice ili puževe za tu veličinu akvarija ........

moj osobni savjet je da alge za početak ne pokušavaš suzbijati s kemijom........ što manje kemije to bolje......  ;D

a ako i imaš sijamske algojede....... mada ti opet napominjem da ih ja nikad ne bi stavio u tako mali akvarij.... oni će ti vrlo vjerojatno riješiti taj problem s algama....

čekamo neke fotkice akvarija......  :)

možda ne bi bilo loše da fotkaš tu algu, pa da vidimo o čemu je riječ.... nadam se da nemaš crnu čupavu......

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Travanj 25, 2008, 05:46:29 prijepodne »
E da algojedi koje sam uneo u aq. sugyrinochelius aymonieri, kineski algojedi. I ove alge ih definitivno ne zanimaju. Njih sam imao i ranije i bio sam vrlo zadovoljan njima, cok su mi se i mrestili :up:. Da akvarijum je novoformiran tako da ravnoteza verovatno nije jos u potpunosti uspostavljena te je mozda i to uzrok ovoj pojavi. Ponovo napominjem nije to sad neka bujanje algi vec na vrhu dve biljcice se tek malo pojavilo. Sta znam, sacekacu jos malo, poslusacu te, sa unosenjem EC, mada, s obzirom na to da ne unosim CO2 mozda bi EC bio dobro resenje za moj aq. sa tog stanovista? A za fotke moramo jos da sacekamo. Frend haker (koji bi trebao da mi pomogne u tome) je u frci s vremenom. Ali, bice fotki.
Pozdrav.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Travanj 25, 2008, 06:29:35 prijepodne »
To ti je puno premali akvarij za kineze, i još tri kom. Oni narastu 15cm bez problema. Za toliki akvarij najbolje su kozice. Nemam dosad iskustva s EC, ali mislim da če ti za ove biljke u principu biti dosta malo tekučeg gnojiva i koja tabletica.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 25, 2008, 09:15:56 prijepodne »
kineski algojedi su ti isto preveliki za tako maleni akvarij  :(...... aymonieri ti u prirodi narastu i do 30 cm....... a inače žive u brzim rijekama, tako da im odgovra jače strujanje vode...... da ne pišem nešto šta tu lijepo piše, pa si pročitaj..... evo link......

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=53

ja sam na svom početku imao istu grešku..... prije malo više od 1 i pol godinu....... imao sam aymoniera u akvariju od 26 l......  rekli su mi da može ići u tu litražu u pet centru........ svašta oni kažu....... a onda kad sam došao na forum...... godinu poslije....... i saznao kakva je to riba, poklonio sam ga.......

tako da ne bi bilo loše da i ti takvo nešto napraviš......  ;)

nisam još čuo da ih je netko uspio mrijestiti?????  -?
« Zadnja izmjena: Travanj 25, 2008, 09:19:17 prijepodne od Boby »

Offline lepi zoca

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 25, 2008, 20:58:07 poslijepodne »
Ma da ti su mi se algojedi izmrestili u jednoj skoljci. A sto se tice algojeda kojeg mi predlazes za mojih 40 L? Ovi kinezi su mi prelepi. E da maloprije sam skontao da mi pored dve neonke od 10W ona obicna minjonka ima 40W. 8) Mora da je onda prejako svetlo razlog za ove moje nesretne alge. Nego je li moguce u ovako malom aq. imati amazonke, limune i vodeni hrast a da ne bude totalno zatravljen? 

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 26, 2008, 11:47:38 prijepodne »
što se tiče čistača tu imaš jedan dobar članak..... pa kad pročitaš pitaj dalje......

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=246&Itemid=63