Srpanj 18, 2025, 16:56:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ventilator s senzorom  (Posjeta: 8295 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline morino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
ventilator s senzorom
« u: Ožujak 20, 2008, 21:29:00 poslijepodne »

http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=010057

naletio na netu na ovo sta mislite za diy primjenu.

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
ventilator s senzorom
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2008, 21:44:00 poslijepodne »
mislim da bi bilo ok za poklopac
Split

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
ventilator s senzorom
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2008, 22:07:00 poslijepodne »
imao je brada to pa ga pitaj za iskustva

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
ventilator s senzorom
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2008, 17:59:00 poslijepodne »
  Brada kakova su ti iskustva sa istim ...  
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
Odg: ventilator s senzorom
« Odgovori #4 u: Travanj 09, 2008, 10:04:32 prijepodne »
Po mome iskustvu di sam u poklopcu imao tri obične prigušnice koje su se zagrijavala do zla boga i nikad nisam imao nikakvih problema to ti je nepotrebna stvar i samo si kompliciraš...
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #5 u: Travanj 09, 2008, 11:49:25 prijepodne »
Po mome iskustvu di sam u poklopcu imao tri obične prigušnice koje su se zagrijavala do zla boga i nikad nisam imao nikakvih problema to ti je nepotrebna stvar i samo si kompliciraš...

.. ne bih se složio sa time! Ja iznad akvarija imam 6 komada T5 lampi i bez ventilatora mi 200l mora diže preko 36°C ..
Tu mi se možete javiti

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Travanj 09, 2008, 14:37:44 poslijepodne »
Pa za 66 kuna isplati se pokusirati. No kad sam pročitao specifikaciju čini mi se da je negdje u kućište ventilatora ubačena LED dioda - a po slici bi se moglo zaključitida je plave boje - i odmah mi je sinula DIY ideja da se LED dioda upotrijebi kao moonlight iliti noćna rasvjeta. Ne bi se trebalo bušiti poklopac za ugradnju LEDica u tu svrhu, samo bi se trebalo spojiti LEDice ili na neki senzor osvjetljenja ili prekidač dako da se LED-ice ne pale kad radi ventilator već kad vlasnik akvarije to želi.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #7 u: Travanj 09, 2008, 14:46:59 poslijepodne »
Pa za 66 kuna isplati se pokusirati. No kad sam pročitao specifikaciju čini mi se da je negdje u kućište ventilatora ubačena LED dioda - a po slici bi se moglo zaključitida je plave boje - i odmah mi je sinula DIY ideja da se LED dioda upotrijebi kao moonlight iliti noćna rasvjeta. Ne bi se trebalo bušiti poklopac za ugradnju LEDica u tu svrhu, samo bi se trebalo spojiti LEDice ili na neki senzor osvjetljenja ili prekidač dako da se LED-ice ne pale kad radi ventilator već kad vlasnik akvarije to želi.
Varaždin...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Travanj 09, 2008, 15:05:19 poslijepodne »
..kaj se mjesećine tiće.. najisplatljivije je otići u neki dučan sa auto opremom i uzeti ... kak da to velim...   diode koje se ljepe po autima da budu frajerski :D .. uglavnom izgleda kao mali boćni žmigavac na blatobranu u sebi ima 3-4 diode i radi na 12V, košta cirka 30-40 kn i upaketu su dva takva. Jednu takvu lampicu imam ugrađenu u reef rasvjetu i jako dobro svijetli, nisu potrebne obje.

.. što se ovog gore ventilatora tiće.. da li on to ima sondu koja pokazuje temperaturu ili se pali i gasi na zadanu vrijednost... to mi nije jasno... ujedno postoje controleri koji su termo i vlago osjetljivi (malo skuplji cca 70-80€) koji rade bez prijekorno. Znaći pale ventilatre kada se povisi vlaga ili tempreatura i obratno :)
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2008, 15:07:28 poslijepodne od skorpac »
Tu mi se možete javiti

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 09, 2008, 15:12:57 poslijepodne »
..kaj se mjesećine tiće.. najisplatljivije je otići u neki dučan sa auto opremom i uzeti ... kak da to velim...   diode koje se ljepe po autima da budu frajerski :D .. uglavnom izgleda kao mali boćni žmigavac na blatobranu u sebi ima 3-4 diode i radi na 12V, košta cirka 30-40 kn i upaketu su dva takva. Jednu takvu lampicu imam ugrađenu u reef rasvjetu i jako dobro svijetli, nisu potrebne obje.

.. što se ovog gore ventilatora tiće.. da li on to ima sondu koja pokazuje temperaturu ili se pali i gasi na zadanu vrijednost... to mi nije jasno... ujedno postoje controleri koji su termo i vlago osjetljivi (malo skuplji cca 70-80€) koji rade bez prijekorno. Znaći pale ventilatre kada se povisi vlaga ili tempreatura i obratno :)

DAj malo to potkrijepi linkovima i fotografijama. Gdje se mogu nabavit, tehnički podaci i sl.

Ovdje je mislim dobra fora što za 66 kuna dobiješ i termoregulaciski uklop ventilatora i moonlight s potrebom instaliranja dodatnog prekidača za 66 kuna + trošak prekidača i DIY petljanja. Kad se to usporedi s spomenutih 70 - 80 € + spomenutih 40 kuna za frajersko osvjetljenje podvozja automobila dolazimo do matematički utvrđene razlike u cijeni od nekih 700% uz nedostatak da nema paljenja ventilatora zbog vlage (jer nema niti senzora koji bi vršio uklop ventilatora zbog tog uzroka) što i nije zanemarivo..  8)
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2008, 15:15:42 poslijepodne od krco »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #10 u: Travanj 09, 2008, 20:03:31 poslijepodne »
... nemam linkove ... uglavnom se više toga može naći kada hodaš po dučanima... :), nego kada klikaš po linkovima...  ;D ...

.. Si ziher da je to sa termo regulatorom?
Tu mi se možete javiti

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2008, 10:20:08 prijepodne »
HGspot opis:
Naziv Cooler for case THERMALTAKE Smart LED A2018, 120 mm, 17-46 dB + kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu, plavi 
Jamstvo 12 
HGspot pokušava biti što preciziniji u opisu proizvoda, ali ipak ne može garantirati da je opis ovog proizvoda točan, kompletan, pouzdan i bez grešaka.
Opis
 Hladnjak za kučište DImenzije: 120x120x25 mm Brzina: 1300±20% RPM at 20°C~ 2800±10% RPM at 55°C Protok zraka: 38.6 ~93.7CFM Buka: 17dBA at 1300 RPM~ 46.5dBA at 2800 RPM Konektor: 3 pin Težina: 126 g kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu Hladnjak za kučište DImenzije: 120x120x25 mm Brzina: 1300±20% RPM at 20°C~ 2800±10% RPM at 55°C Protok zraka: 38.6 ~93.7CFM Buka: 17dBA at 1300 RPM~ 46.5dBA at 2800 RPM Konektor: 3 pin Težina: 126 g kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu 

ha sudeći prema tekstu kojeg su u HGspotu napisali ova stvarčica ima senzor bza temperaturu, no nije jasno dal se temperatura može regulirati - onako prema fotografiji vidi se da postoji neki potenciometar - e sad to je vjerojatno regulator brzine okretaja, a pitanje je na kojoj temperaturi se ventilator pali -?

U svakom slučaju mislim da se za 66 kunića isplati pokusirati. Šteta samo što moj bazen nije u pogonu, pa ja nemam gdje probati. No, željno očekujem rezultate testa ukoliko se netko odvaži sprovesti ga. ;)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2008, 10:51:46 prijepodne »
 :D  .. pa ti ti ja i govorim  :D  .. pa ono kaj vrijedi i košta, zar ne?  :)
Tu mi se možete javiti

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2008, 20:12:26 poslijepodne »
HGspot opis:
Naziv Cooler for case THERMALTAKE Smart LED A2018, 120 mm, 17-46 dB + kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu, plavi 
Jamstvo 12 
HGspot pokušava biti što preciziniji u opisu proizvoda, ali ipak ne može garantirati da je opis ovog proizvoda točan, kompletan, pouzdan i bez grešaka.
Opis
 Hladnjak za kučište DImenzije: 120x120x25 mm Brzina: 1300±20% RPM at 20°C~ 2800±10% RPM at 55°C Protok zraka: 38.6 ~93.7CFM Buka: 17dBA at 1300 RPM~ 46.5dBA at 2800 RPM Konektor: 3 pin Težina: 126 g kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu Hladnjak za kučište DImenzije: 120x120x25 mm Brzina: 1300±20% RPM at 20°C~ 2800±10% RPM at 55°C Protok zraka: 38.6 ~93.7CFM Buka: 17dBA at 1300 RPM~ 46.5dBA at 2800 RPM Konektor: 3 pin Težina: 126 g kontroler brzine okretaja + senzor za temperaturu 

ha sudeći prema tekstu kojeg su u HGspotu napisali ova stvarčica ima senzor bza temperaturu, no nije jasno dal se temperatura može regulirati - onako prema fotografiji vidi se da postoji neki potenciometar - e sad to je vjerojatno regulator brzine okretaja, a pitanje je na kojoj temperaturi se ventilator pali -?

U svakom slučaju mislim da se za 66 kunića isplati pokusirati. Šteta samo što moj bazen nije u pogonu, pa ja nemam gdje probati. No, željno očekujem rezultate testa ukoliko se netko odvaži sprovesti ga. ;)

Ima jedan problem glede senzora. A to je da bi senzor reagira na temperaturu okoline, odnosno trebao biti uronjen u vodu, ako želimo da reagira na temperaturu vode. U protivnom, reagirat će na temperaturu zraka.
Sistem rada je vjerojatno taj da, budući da je vjerojatno riječ o termistoru, što je temperatura okoline veća, to on pušta više struje, što na kraju rezultira većim brojem okretaja ventilatora i obrnuto.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline nemo_st

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 11, 2008, 20:55:09 poslijepodne »
triba stavit veci ovaj je mali

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 11, 2008, 21:21:52 poslijepodne »
triba stavit veci ovaj je mali
Slažem se. Bolje veći, ali s manjim brojem okretaja. Svrha mu je da stvara strujanje zraka nad vodom i tako ju hladi. A ne da puše toliko da pol vode izbaci iz akvarija.  :D

Ako se netko želi s time zabaviti (i ja planiram, jer gledam danas mi u akvariju 24°C, a hladnovodni je u pitanju  :( ) preporučam ovo: http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=200 (lako se montira pomoću 4 priložena gumena ...hm, pričvrščivača, ne znam kako bih to nazvao. Potrebno je samo na poklopcu izbušiti 4 odgovarajuće rupe)

plus ovo:
http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=206 (ovaj kontroler ima na sebi samoljepljivu traku kojoj se lako pričvrsti bilo gdje na akvarij).

Zašto baš Zalman, pa iz vlastitog višegodišnjeg iskustva s njihovim proizvodima. Kvalitetni, tihi i relativno jeftini.

Jedino što je neophodno za ovakve ventilatore je izvor napajanja 12V.
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2008, 09:31:20 prijepodne »
.. ne znam, ja sam skužio da se isplati investirati u neke stvari... Lucifer, ajde pliese napiši koji ti kontroler imaš? ...
Tu mi se možete javiti

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2008, 11:35:45 prijepodne »
Pa kako ja čitam ove njihove specifikacije:
"1300±20% RPM at 20°C~ 2800±10% RPM at 55°C Protok zraka: 38.6 ~93.7CFM Buka: 17dBA at 1300 RPM~ 46.5dBA at 2800 RPM Konektor: 3 pin"
brzina vrtnje se automatski regulira zavisno o temperaturi i tu se nema što namještati. Ako piše da je 2800±10% RPM na 55 stupnjeva onda mi se čini logično da se ne može namjestiti da se vrti maximalno već na 35°C. Pretpostavljam naravno da želite izmajstorirati da vam temperatura vode ne prelazi kojih 35°C ne? I veliko je pitanje da li se senzor dade odvojiti (da bi ga se stavilo u vodu ili gdje već treba) ili je zacementiran u ventilator znajući kako se danas radi jeftina elektronika mislim da je ovo drugo.
Naravno sve je ovo 'teoretiziranje' trebao bi neko otići u dućan da to vidi i možda čak kupi  ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 14, 2008, 07:33:33 prijepodne »
U pravu si Saleme. To su ventilatori namjenjeni računalima i baždareni su na prilično više temperature od onog što nama treba za akvarije. 35°C je u računalnom svijetu više nego prihvatljiva temperatura i na njoj će raditi na minimum okretaja, a nama bi trebao puni pogon. Ponavljam, bolje je rješenje Zalman s ručnom regulacijom, gdje si možeš podesiti prema potrebi. Pogledaš termomerat u akvariju i pojačaš ili smanjiš i gotovo.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #19 u: Travanj 14, 2008, 08:14:40 prijepodne »
.. pa gle fora je u tome da ne moraš ti čačkati po ventilatorima... bit je u tome da na kontroleru podesiš na koliko se pale a na koliko se gase... i dalje nemaš kaj dirati... zbog toga dobar kontroler i košta puno... po ovome kaj si napisao u postu iznad, tako ja radim sa običnim sobnim ventilatorom koji je montiran iznad sumpa. :), kad je na gornjim granicama tada ja uključim ventilator... i obratno  :)
Tu mi se možete javiti

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 14, 2008, 12:33:32 poslijepodne »
Ma nije to toliko skupo. Treba samo odgovarajući termistor, malo znanja iz elektronike i malo vještine.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #21 u: Travanj 14, 2008, 14:34:19 poslijepodne »
Ma nije to toliko skupo. Treba samo odgovarajući termistor, malo znanja iz elektronike i malo vještine.

.. baš tak .. imaš kakvu šemu spajanja?
Tu mi se možete javiti

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 14, 2008, 16:16:00 poslijepodne »
Nemam, ali kad budem pravio sebi onda ću stavit objašnjenja ovdje. U principu potrebno je samo nabaviti odgovarajući termistor, koji se onda spoji serijski između izvora napajanja i samog ventilatora. Termistor je zapravo poluvodič osjetljiv na temperaturu. Radi tako da što je temperatura niža, to termistor propušta manje struje (ili ne propušta uopće, pa ventilator ne radi)), odnosno što je temperatura viša, termistor propušta više struje, pa ventilator radi brže.

Čim budem imao shemu, stavljam ju ovdje.  ;)

Offline nemo_st

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 17, 2008, 20:51:55 poslijepodne »
veci cisto sta lipse izgleda

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 17, 2008, 21:53:26 poslijepodne »
veci cisto sta lipse izgleda
Istina. A i učinkovitiji je. Samo je pitanje ima li ga se mjesta negdje umontirati.
Inače, mislim da te stvari oko automatske regulacije su zapravo beskorisne i neučinkovite. Ovi ventilatori su namijenjeni računalnim sustavima. Svrha im je ohladiti neki dio računala, a taj je dio obično malih dimenzija i napravljen od metala koji imaju dobru termičku vodljivost i brzo i naglo se griju, a isto tako i hlade. U takvim situacijama, ukoliko temperatura takvog dijela poraste, pojačani rad ventilatora će ga brzo ohladiti.
No, ovdje imamo posve drugu situaciju. Imamo više manje velike količine vode, koje se ne mogu tek tako ohladiti povremenim naglim ubrzanjem rada ventilatora. Naprotiv, takav ventilator na velikom broju okretaja može stvoriti takav potisak da vam jednostavno izbacuje vodu iz akvarija, a da vodu, osim manjeg površinskog dijela, uopće ne hladi.
Po meni, bolje bi bilo imati ventilator koji će raditi na konstantnom manjem broju okretaja i tako stvarati konstantno lagano strujanje zraka nad površinom vode i tako stalno hladiti površinski sloj, dok će filter ili vodena pumpa odrađivati posao miješanja vode. Jer veće količine vode ne mogu se tek tako i na brzinu niti ugrijati, niti ohladiti. Za jedan akvarij prosječne litraže potrebno je prilično vremena (čak i preko sat vremena) da voda promijeni temperaturu za samo jedan stupanj.

Ukratko, bolje je imati jedan lijepi osvježavajući maestral nad akvarijem, nego napraviti buru.  ;D
« Zadnja izmjena: Travanj 17, 2008, 21:59:56 poslijepodne od Timi »