Evo ovako, malo fizike, odnosno statike:
1. Standardna "postava", bez nekakvih okvira izgleda ovako (klikni za veću sliku):

Stiropor; filter
Žute strelice predstavljaju djelovanje sile na staklenu površinu dna akvarija pod težinom vodene mase + kamenje i ostalog. Kako u ovom slučaju postoji podloga na koju dno akvarija u potpunosti naliježe, pritiskom koje na dno akvarija s donje strane se javlja i druga sila koja djeluje na dno akvarija, koja je proporcionalna sili koja djeluje pod težinom vode, ali je suprotnog smjera (narančaste strelice). U ovom slučaju ove dvije sile međusobno su u ravnoteži i međusobno se poništavaju, tako da ne dolazi do naprezanja stakla.
2. Slučaj mojeg akvarija s oriđiđi okvirom:

Stiropor; filter
U ovom slučaju opet imamo silu koju stvara vodena masa, ali ona druga sila djeluje samo pri rubu dna akvarija, gdje dno akvarija naliježe na okvir, dok je nema na većini donje površine, jer nema podloge koja bi stvarala suprotnu silu i protutežu sili s gornje strane dna akvarija. Stoga imamo samo jednu silu, prema dolje, što dovodi do naprezanja materijala, jer akvarij visi u zraku. Nema ravnoteže sila i dno akvarija je konstantno pod pritiskom. Vjerujem da je proizvođeč dobro proračunao potrebnu debljinu stakla u normalnim uvjetima i da u tim uvjetima ne bi došlo do pucanja. Ali što ako se dogodi nešto izvan normalnih uvjeta? Recimo, prilikom preuređenja akvarija isklizne vam neki kamen i padne na dno (čak i u punom akvariju). Ne mora biti, ali i može, u tom trenutku, da udarac kamena dovoljno na djelić sekunde poveća djelovanje one sile o kojoj sam govorio, a nema podloge da pruži protutežu i da naprezanje u trenutku postane dovoljno da staklo jednostavno pukne.
Zato sam ja napravio slijedeće:

Stiropor; filter
Unutar okvira s donje strane umetnuo sam stiropor odgovarajućih dimenzija i sada mi dno akvarija punom površinom nasjeda na podlogu i sad imam ravnotežu sila i nema naprezanja materijala dna akvarija.
PS Ispričavam se tehničarima na možebitnim terminološkim pogreškama. Davno bilo kad sam išao u školu.