Kolovoz 09, 2025, 20:05:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Anubias - početnička pitanja  (Posjeta: 1796 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Anubias - početnička pitanja
« u: Ožujak 11, 2008, 22:35:00 poslijepodne »
Dočepao sam se par komada Anubiasa mislim da je Anubias nana i imam pitanja oko sadnje. Koliko znam mogu ga 'posaditi' na panjeve i kamenje, dakle rizom zavežem za nešto glavno da nije zatrpan. E sad da li mu trebam omogućiti da korijenje spusti do podloge ili će mu biti jednako dobro ako korijenje ostane iznad podloge? I koliko zapravo sporo raste ta spororastuća biljka? Znam da to ovisi o uvjetima pa da pokušam preformulitati pitanje ovako: za vrijeme koje treba novoj mladici Valisnerie da izraste do površine (40cm kod mene) koliko bi izrastao Anubias koji je u istom aq.? Da znam da ovaj moj baš i neće puno rasti uvis mislim koliko bi novih listića mogao pustiti odnosno koliko % se povećati okvirno naravno.

Offline Black Tiger

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2008, 22:53:00 poslijepodne »

Bitna stvar je kao što si isam rekao da rizom ne bude zatrpan, možeš ga zavezati ili učvrstiti za kamen ili drvo u akvariju, a možeš ga i saditi s tim da pripaziš na rizom.

Biljka uistinu sporo raste, to opet ovisi i o tome da li dodaješ gnojiva i CO2, ali to ti i nije presudno za tu biljku jer će opet rasti sporije od svih ostalih. Kod mene je to najzastupljenija biljka u akvariju i meni cca. baca po jedan list svakih 2 tjedna(otprilike), ali uzmi u obzir da ja ne dodajem apsolutno nikakva gnojiva i možda bi mi trebala i još jedna lampa od 18w, ako bih to sredio, možda bi bacao listove svakih 8-10 dana, ali to samo nagađam.

Neznam što više reći, meni najbolja biljka, jer gotovo nikada ne trune, izdržljiva je, dugotrajna, zapravo pravi korov. Jedina zamjerka je to što stare listove znaju prekriti točkaste alge, ali samo zato što su dugo vremena u akvariju, ali ako ga posadiš u sjenoviti dio i to možeš smanjiti.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2008, 03:31:00 prijepodne »
Imam raznih anubijasa i svaki se ponasa po svom nahodjenju.

Istini za volju najcesce izbacuju listic u 15-ak dana, ali sam imala jedan koji
je stagnirao cca 4-5 mjeseci (dok su drugi rasli)... Dakle, ima utjecaja i
njegov "predhodni zivot", pa dok prodje period aklimatizacije, a onda on
izmisli neka svoja pravila i fura po njima...

Svakako ga zasadi u sjenu... Svi moji koji su imali bilo kakav kontakt sa
svjetlom su prije ili kasnije dobili tockice...

Od tad "hladovina" i mir s njima...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2008, 08:31:00 prijepodne »
Meni najdraža biljka. Ako je mali, raste zbilja sporo, veći primjerci (gušći)mogu izbacivati više listića odjednom, pa to onda nekak ide. Jako je osjetljiv na obrastanje algama, pa ti preporučam da ga nikak ne stavljaš pod direktno svjetlo. Čital sam da brže raste izvan vode, pa bi to trebalo probati.
Zabok

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2008, 09:47:00 prijepodne »

Istina, brže raste izvan vode, ali mora imati visok stupanj vlažnosti zraka, pa da budemo realni gotovo sve biljke koje imamo u akvarijima, jedan dio godine žive van nje, barem gornji dijelovi, te utom periodu obično cvijetaju i razmnožavaju se.

Istina je da neki rastu sporije a neki brže, ovisi o vrsti, a evo i iz tuđih iskustva se vidi da znaju i stagnirati. Anubias nana raste nešto brže od većih srodnika, obično veće sorte sporije rastu.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2008, 09:59:00 prijepodne »
Kad smo već kod anubiasa, tko zna je li bi se pojavile alge po lišću, ako bi biljka rasla van vode? Je li uopće rastu alge po listovima koje biljka pusti van vode?
Zabok

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2008, 10:01:00 prijepodne »
Sve što raste van vode nema algi
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2008, 10:19:00 prijepodne »

Citat: Vorka
Sve što raste van vode nema algi

Hmmm...
Zabok

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2008, 12:14:00 poslijepodne »
A to posađivanje u sjenu, o tome sam čitao i jasno mi je da se to preporuča zbog algi samo mi je zbog konkretnog rasporeda u mom aq. teško za izvesti. Imam vojsku sijamskih algoždera koji su već napravili jako dobar posao čisteći moje brzorastuće bilje, mogu li računati na to da će i ove anubiase održavati bez algi?
I dobio sam još jednu ideju za 'sadnju': da ga nekako pričvrstim za pozadinu relativno blizu površine. Imam Juwel 'strukturalnu' pozadinu sa imitacijom kore drveta zalijepljenu u aq. sa unutarnje strane to je u biti nekakva plastika prilično porozne strukture alge uglavnom nemaju problema da se uhvate za to. Da li je netko već probao nešto slično i kako da anubias držim pričvršćen za to dok se ne uhvati?

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2008, 22:45:00 poslijepodne »
probaj stavit dosta plutajućeg bilja... napravit će nekakvu hladovinu
ribar