Kolovoz 17, 2025, 19:30:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pluto. Da li boji vodu u žuto?  (Posjeta: 4075 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline klippan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Pluto. Da li boji vodu u žuto?
« u: Ožujak 05, 2008, 14:20:00 poslijepodne »

Eto još se cikliram i malo sam sramežljiv oko postanja slika.. još maloi biti će u galeriji.

Dakle u naslovu je pitanje. Imam dosta teško kamenje i ispod svega sam stavio pluto. Negdje čak i par slojeva da malo "podignem" kamenje. No voda mi je blago žućkasta. Znam da se još cikliram (18 dan.). Znam da drvo ispušta tanine (imam dva velika komada mangrovine) ali me čisto zanima da li i to pluto ispod šljunka (8 cm) ispušta nešto u vodu?

An aquarium is just interactive television for cats.

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2008, 14:50:00 poslijepodne »

Ispušta 100% ja sam stavio i puštao je žućkastu boju, moje mišljenje na 8 cm podloge ne moraš stavljati pluto, nego ispod aq. obavezno 1 cm stiropora. Što se tiče drva pogledaj si na početku foruma imaš super priručnik za početnike pa pročitaj. Znam da neke vrste drveta treba kuhati, neke namakati par dana pa tjekom namakanja ispuštaju tanin i upiju vodu tako da lakše potonu na dno. Ja sam imao mani aq. u kojem je na početku bila kornjača tako da sam vodu odmah zamijenio. U ovom slučaju ne znam točno ali aj mislim da to nije dobro(mislim na žućkastu boju. Sigurno će se javiti neko iskusniji i demantirati me ali znam da pušta boju i meni se to nikako ne sviđa, a ribice su vrlo osjetljive. Nemoj se obeshrabriti za sve ima rešenje "Forumaši" su ti super i uvijek nađu neko rješenje.

Puno sreće !

Križevci

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2008, 14:51:00 poslijepodne »
Uz dva velika komada drva, i da ispušta, neznatno je. ALi ne znam odgovor.
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2008, 15:31:00 poslijepodne »
Ne znam odgovor, ali da budem ja taj "iskusni" koji će demantirati kolegu Branimira77...   Većini, ako ne i svim tropskim ribama koje mi imamo u akvarijima zapravo odovara to žućkasto obojenje. Tanini blago zakiseljuju vodu, a to ribama paše. Naravno, pritom ne mislim na neke ciklide, kojima odgovara tvđa voda. Ali, ako ti ne smeta, to je super.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2008, 15:50:00 poslijepodne »

Citat: wickerman999
Ne znam odgovor, ali da budem ja taj "iskusni" koji će demantirati kolegu Branimira77... Većini, ako ne i svim tropskim ribama koje mi imamo u akvarijima zapravo odovara to žućkasto obojenje. Tanini blago zakiseljuju vodu, a to ribama paše. Naravno, pritom ne mislim na neke ciklide, kojima odgovara tvđa voda. Ali, ako ti ne smeta, to je super.

Možda i blago otpuštanje tanina i korisi, ali vidim da je vrijeme cikliranja ,a s obzirom da se pluto radi od kore hrastovine , a hrastovina ima poprilično tanina ne znam da će to baš koristiti, još prethodno ako nije kuhano ili namakano u hipermaganu...bojim se da do bistre vode ne će doći tako brzo to je samo moje mišljenje nemoj krivo shvatiti .

Pozdrav!

Križevci

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 05, 2008, 16:59:00 poslijepodne »

Citat: wickerman999
Ne znam odgovor, ali da budem ja taj "iskusni" koji će demantirati kolegu Branimira77... Većini, ako ne i svim tropskim ribama koje mi imamo u akvarijima zapravo odovara to žućkasto obojenje. Tanini blago zakiseljuju vodu, a to ribama paše. Naravno, pritom ne mislim na neke ciklide, kojima odgovara tvđa voda. Ali, ako ti ne smeta, to je super.

Ma slažem se. Nije to neko žutilo.. ne go više onako jedan ton od prozirne. No vidljiv je kad se upali svjetlo u drugoj prostoriji a pošto ja akvarij dvostrani.. vidi se to malo žutila kroz vodu.

Sad kad bolje razmislim možda halogenke u kuhinji osvjetljavaju prostoriju sa tim tonom.

Ma kad stavim fotke, budete vidjeli. Sad mi se više ne vadi pluto van kad je sve zasađeno.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2008, 19:40:00 poslijepodne »
pušta i nije fora

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2008, 22:19:00 poslijepodne »

Ja i dalje smatram da to ne izgleda baš najbolje. Izmjeri pH a ondavidi kako stvari stoje. Po meni nakon 18 dana voda mora biti sve bistrija, a ne žućkasta. Da sam na tvom mjestu izvadio bi pluto ( imao sam ga i svakim danom sve je bilo bolje smeđe) ni sam imao ribice sva sreća. Izvadi pluto i za dva dana voda će se vratiti u prvobitno stanje, izmjeni 1/3 vode iprati pH . Koliko got se čini da je sada teško zamisli nabaviš ribice, a ono jedan dan super drugi se smire treći dan ne jedu i itd. Dogoditi će se veliko razočarenje.

Probe su skupe!

Ne moj se obeshrabriti pitaj sve što te zanima mislim da će se kolege još javiti i možda me demantirati.

Kao što poštovani kolega Jurupari kaže: " pušta i nije fora"

Križevci

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 06, 2008, 09:48:00 prijepodne »
Citat: Branimir77

Probe su skupe!

Ne moj se obeshrabriti pitaj sve što te zanima mislim da će se kolege još javiti i možda me demantirati.

Kao što poštovani kolega Jurupari kaže: " pušta i nije fora"

Dobro. Što se tiče pH, misliš da ga spušta ili podiže? Meni je 7,8 trenutno. Štoje više nego 7, hm.

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 06, 2008, 12:16:00 poslijepodne »
Podiže:

Ovisno o vrsti akvarija (vrste riba i bilja) akvarijska voda mora biti alkalnija ili kiselija. Za većinu riba pH bi se trebao kretati između 6 i 7 (neutralna vrijednost je 7, sada ovisi koje ribe ćeš imati, malko je viša, ali to se da riješiti možeš zamijeniti do 1/3 vode (možeš dodati destilirane)pa izmjeriti, možeš dodati CO2 (pogledaj pod uradi sam), možeš kupiti "sera" pH minus. i držati se uputstva. Ne znam dali imaš što od riba u akvariju ali uvijek imaj na umu da ribe ne vole nagle promjene u svem pa i u pH zato veliki oprez i polako.

Pozdrav!

Križevci

Offline klippan

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2008, 14:26:00 poslijepodne »
Citat: Branimir77

Podiže:

Ovisno o vrsti akvarija (vrste riba i bilja) akvarijska voda mora biti alkalnija ili kiselija. Za većinu riba pH bi se trebao kretati između 6 i 7 (neutralna vrijednost je 7, sada ovisi koje ribe ćeš imati, malko je viša, ali to se da riješiti možeš zamijeniti do 1/3 vode (možeš dodati destilirane)pa izmjeriti, možeš dodati CO2 (pogledaj pod uradi sam), možeš kupiti "sera" pH minus. i držati se uputstva. Ne znam dali imaš što od riba u akvariju ali uvijek imaj na umu da ribe ne vole nagle promjene u svem pa i u pH zato veliki oprez i polako.

Pozdrav!

Ok. To znam. Imam Co2 (Ferplastov) sa DYI smjesom. Dodajem Easy Carbo. Ph minus sam prokužio, nije trajno rješenje.

Sve u svemu izvadio sam jučer pluto.. Sunce mu njegovo žuto

Ribe tek dolaze. Čistaču sutra. Ostalo slijedeći tjedan (skalari i gouramiji).Baš sam postavio jednopitanje na slatkovodnim ribama.

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 07, 2008, 18:02:00 poslijepodne »
Pa koliko sam ja tebe razumiju najveći problem je i bio u tom plutu. ( takozvanoj žutoj boji ). Super je to što si izvadio pluto nemoj se sekirati voda će se izbistriti. Prati si pH imaš onaj za snižavanje pH ako treba dodaj i uživaj. Vidio sam na drugoj temi da si odlučio o one dvije vrste Malo razmisli pa odluči.
Križevci