Svibanj 13, 2025, 09:14:33 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: DYI Sump - savijet molim  (Posjeta: 6393 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« u: Ožujak 04, 2008, 20:51:00 poslijepodne »
Bok, slažem novi malo veći reef, 80x40x45... a staru kocku 40x40x45 budem iskoristio kao sump.. napravio sam malu šemicu pa me zanima da li je to ok zamišljeno.

... znaći, voda ulazi u visoku komoru gdje se nalazi sump, od tamo se preljeva kroz češalj... u sljedeću malu komoru .. možda ostane prazna, a možda stavim pijesak i pokoji manji živi kamen. Dalje voda prolazi kroz tri uske pregrade, i dolazi do komore gdje bih stavio živi pijesak i makro alge, od tamo bi opet preko tri pregrade, ali ovaj puta postavljene dvije gore jedna do dna... pa do pumpe koja će vračati more u akvarij. Ta povrat pumpa će biti 1000l/h. Na ulazu i izlazu iz sumpa biti će postavljeni PVC ventili za regulaciju.....

.. jel to ok ili bi trebao nešto mijenjati?Edited by: skorpac
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #1 u: Ožujak 04, 2008, 23:43:00 poslijepodne »

Mislim da košaricu možeš ostaviti i bez pijeska (jer ako je mala, nema nikakve koristi od ŽP). Bolje je povečati refugium, a između refugiuma i povratne pumpe omogućiti kemijsku filtraciju (ako zatreba). Inaće izgleda OK ideja
BTW, labirinti jako usporavaju protok, pa se može dogoditi da ti pumpa ostane bez vode. Još jedna stvar! Koliko vode može primiti sump pri nestanku struje (a da ne izbaci sve iz refugiuma) jer će ti alge i detritus iz refugiuma začepiti povratnu pumpu.
Preporuka s moje strane:
Pojednostavi osnovni prostor sumpa na skimmer (skimmer uglavnom zahtjeva stalni nivo zbog podešavanja), komoru za taloženje (koja može biti i kemijski filtar), a refugium napravi iznad sumpa (može biti plitki). Dovod vode u refugium možeš izvesti direktno iz preljeva (sa smanjenim protokom), a izlaz vode iz refugiuma slobodnim padom (kroz češalj).
Na taj način si napravio prostor za prihvat vode u sump koji neće bitno poremetiti stanje do dolaska struje.Edited by: Brada
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2008, 08:02:00 prijepodne »

Meni se ideja čini OK. Samo pazi na nivo vode. Kako ćeš raditi povrat, kao kod mene ili nešto drugo.

Evo ovdje imaš dosta SUMP-ova KLIK
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2008, 09:18:00 prijepodne »
koji skimmer je u igri?

moja ideja bi bila ovakva:

• 2 cijevi povrata(ako je 2L) se sljevaju u malu komoru koja je 5-10cm niža od sumpa.
    • iz te komorice se sljeva voda slobodnim padom u drugu veću komoru u kojoj je skimmer.
    • skimmer čistu vodu baca u refugium
    • povratna pumpa stoji na pijesku u refugiumu ili napraviš zasebnu komoru za nju.
    Ono na što trebaš obratit pozornost:
      • trebaš spriječiti maximalno izlazak balončića iz skimmera
      • komora u kojoj je skimmer je vjerojatno prihvatna komora za vodu kad nestane struje, pa mora biti velika.
      • OBAVEZNO instalirati top off sistem(400kn DIY ili 100€ origigi) sa plovkom U skimmer komori.
      • povratna pumpa kadkad hoće bit bučna, zato sam i mislio da stoji u refugiumu na pijesku(tamo je protok minimalan pa nema dizanja pijeska, a male copepode će bacat u glavni akvarij kao hranilica) - inače neznam nedostatke te ideje, to je samo razmišljanje!
      • netreba ti 1001 komora.
      hope it helps

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2008, 09:51:00 prijepodne »
Dečeci .. ja sad ne znam kaj da delam... ovak ste vidjeli dimenzije budučeg sumpa? 40x40x45 .. 45 je visina.

Imam onak poprilično visoki skimmer Weipro SA-2012. ima spužvu na izlazu pa ne bu balončića....Kako je  doista visok.. to sad nemrem reći jer nisam doma...

... kaj da onda zdelam... potegnem pregradu po pola za skimmer,  a drugu stranu ostavim za refugium sa ma jednostrulim labirintom u koji bi stavio neki materijal da mi pumpu ne zaštopa.... ili kaj... me znam nisam nikad delal sump pa pitam :)

.. kaj se tiće top offa... idem sada  pogledati o tome... Stina ak imaš daj stavi kakv link..

TNX
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #5 u: Ožujak 05, 2008, 10:57:00 prijepodne »
..aha .. dobro.. top off budem složio,  ali to mi trenutno nije prioritet... sad mi je panika sump ...   ,malo razmišljam i nemam puno mjesta za prihvat vode ako nestane struje... no to su sad sve samo nagađanja jer u kocka je još uvijek puna... čekam kintu da uzmem sol, pa da prebacim to u veće staklo... pa da mogu pregrade u kocki napraviti..

Ajde molim vas ak vam nije teretana, da mi velite kak bi vi tu kockicu pregradili... imam opet nekoliko opcija u glavi..  bum nacrtal pa stavim..
Tu mi se možete javiti

Offline ZGoda

• Punopravni član
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2008, 13:42:00 poslijepodne »
Kolika ce ti biti visina stalka? moze bit nezgodno za stavljat i vadit skimer...

ovo ti je moja ideja:

uske pregrade ti ne trebaju. Ja ih nemam i ne primjecujem baloncice, odnosno daleko su od povratne pumpe. Ovo crveno su preljevi... U prijem smjestis pumpu i povrat od skimera, a tijelo u komoru za povrat. Tako ces imati stalnu razinu vode za pumpu od skimera...

Hlapljenje vode ce se najvise primjetiti u komori gdje je povratna pumpa, pa je dobro da je ta komora veca ili da napravis top off...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2008, 14:57:00 poslijepodne »
.. visina je 45cm ... ma biti će mjesta za skimmer jer neće biti ispod akvarija nego sa strane lijevo na podu.....akvarij će biti na ormariću visine oko 30 - 40cm..

.. sjetih se da skimmer ima mogučnost kačenja na staklo... njegova pumpa malo je veća.... kaj se mjehurića tiće... tu nema problema jer sam skimmer ima spužvu na izlazu..

... evo to je taj skimmer ..

...fotka skinuta sa  item.rakuten.co.jp

Na ovu spiganu cijev ide pumpa...

.. pa ono budem vidio da li skimer moža visiti negdje sa satrane.. onda sve to nije problem.. moram samo njegovu pumpu smjestiti unutra..

.. ovo gore je dobra ideja..
Tu mi se možete javiti

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2008, 15:48:00 poslijepodne »

uzmi rađe neki polovni skimer taj ne valja mislim da ga je gab imao bar skimera polovnih kod nas

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2008, 16:05:00 poslijepodne »
a zašto ne valja ?
Split

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2008, 17:34:00 poslijepodne »
po meni ne skima dobro

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #11 u: Ožujak 05, 2008, 20:16:00 poslijepodne »

ja ga koristim dva mijeseca i činimi se da nije loš ono nije sad neka prva liga

al za te pare sasvim solidan samo treba jača pumpa na njega

Split

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #12 u: Ožujak 06, 2008, 10:35:00 prijepodne »
.. ne mislim nabavljati drugi skimmer!
Tu mi se možete javiti

Offline Mario_B

• Punopravni član
  • Dob: 54 Lokacija: South of Heaven
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #13 u: Ožujak 06, 2008, 20:41:00 poslijepodne »

jedno oftopic pitanje:

slažem novi malo veći reef, 80x40x45... a staru kocku 40x40x45 budem iskoristio kao sump

čemu tako mali upgade? Kad složiš taj akvarijić vidjet ćeš ubrzo da će ti bit jednako sputan kao i ovaj manji što planiraš pretvoriti u sump, i prije no što ti se isciklira želječeš veći.... praktičniji.. Brijem da ak već ideš na upgrade u startu odradi rad i napravi si akvarij s kojim ćeš bit zadovoljan par godina..

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #14 u: Ožujak 06, 2008, 20:50:00 poslijepodne »
Iskreno Sale, jako mi je to teško vizalizirat...

Evo najbolji savjet kaj ti mogu dat je da pripremiš sump za skimmer i povratnu pumpu - te naravno prihvat viška vode, a ostatak ostavi za taj mizerni refugium... velim mizerni jer to je zbilja to...
I ja sam imao tak nekaj sitno i to je po meni bzvz.

Bolje ostavit veći prostor u sumpu, pa da imaš jednog dana opciju da si staviš kalc reaktor mini, ili zeo reaktor ili nekaj treće.

Ali od takvog refugiuma, ukoliko imaš pijeska i gore u akvariju, nema neke PREvelike svrhe.

Znam da ćeš ti na kraju napravit kak ti misliš da valja, ali volio bi da vidiš moj sump i moj akvarij.

Jedno vrijeme su se ljudi fakat čudili, skimmer i povratna pumpa, a gore ipak nečeg konkretnog ima... ne velim sad da mi je akvarij wow wow, ali ipak se ima kaj za vidit, što kod nekih drugih se ne vidi.

Skimmer ako si se već odlučio za taj, neka bude unutra, nikad neznaš kad će se zblesirat i napravit poplavu... to me Porfo danas fino podsjetio...

povratna pumpa što dalje od njega... meni na turboflotoru baš ne pomaže ta spužvica...

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #15 u: Ožujak 06, 2008, 20:55:00 poslijepodne »
mario, mislim da saša ima problem sa prostorom... jedino kaj bi na takav akvarij mogao stavit veći sump i prestat štedit pare na glupostima tipa "iskoristit ću ovo staklo"
Zbilja su to minorne uštede... a jedan top off koji kažeš ti nije prioritet - bi ti BAŠ trebao bit prioritet na tako malom akvarij.
I možda nebi imao prek ljeta gubitaka kakvih si imao, čak i sa temperaturom 30°C, iako ti je to teško za vjerovat... ali stabilan salinitet će dosta učinit dobrog tvom akvariju.
Ja se osobno nebi NIKAD vratio na sistem bez automatskog doljevanja... ljudi ni ne kuže koje beneficije imaju od tog.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #16 u: Ožujak 07, 2008, 10:17:00 prijepodne »
.. dec rajt... da imam mjesta i da bi statika mog podkrovlja starog 60 godina izdržala više.. ja bih odavno imao akvarij 5m dug.. to sam brijao napraviti o kad sam počeo podkrovlje preuređivari... ali eto sad pažljivo moram rapodjeliti težinu .. a ujedno i sad imam problema  sa tih mizernih 40cm dužim staklom ..

.... Kaj se sumpa tiće .. stina tak sam si i sam mislio ... samo skimer i povrat+ jedna mala stop buble prepona.... mada bi ubacio i nekoliko manjih živih kamenčića..... a kaj se nadoljevanja tiće... to budem obavezno napravio... samo ne sad.. za jedno mjesec dva... kad mi ludnica sa rođendanima prođe :)....

.. mada sam ja još oko sumpa mislio napraviti sigurnosnu kadicu.... koja bi imala odvod van..... nije mi to problem napraviti jer sa svake strane imam mjesta po dva tri centimetra.. pa ako dođe do neželjenog preljevanja iz sumpa.. lijepo se preljeva u kadicu, a iz kadice preko cijeviide van ...  znam da ovo zvući ludo.. ali sada nema vremena objašnjavati ... bum kasnije.. by
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
DYI Sump - savijet molim
« Odgovori #17 u: Ožujak 16, 2008, 21:06:00 poslijepodne »
... da ne postam ponovo iste fotke... evo LINK da se vidi kako je samp na kraju ispao...

Tu mi se možete javiti