Srpanj 21, 2025, 10:11:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zdravlje pet shopova  (Posjeta: 1321 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zivac

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
    • http://www.md-zivac.blogspot.com
Zdravlje pet shopova
« u: Veljača 28, 2008, 20:00:00 poslijepodne »
Kao i obicno kad idem u grad sa svojim bratom svratim do lokalnog pet shopa. To nije nista strasno samo po sebi. Pa zasto onda to spominjem? Rijec je o onome sto sam tamo zatekao. Naime udjem ti ja unutra i kao i svaki put otidjem do akvarija. Dodjem ti ja tamo i imam sa vidjeti. Od dvadesetak akvarija 70% je imalo prljavu vodu,me lazem prljava voda je cistija od te vode. Zatim mrtve ribe neke plutaju neke zaglavljene izmedju filtera. Napola pojedeni lesevi riba po pijesku itd. Ribe vidno i slijepcu da su bolesne zajedno u istim akvarijima sa ¨zdravim¨. Jedna zena koja se ocigledno ne razumije u akvaristiku pita prodavacicu zasto jedna riba lezi na pijesku? Spretna prodavacica joj odgovara da si je ta riba nasla mjesto i da odmara. Koliko ja znam ribe bi se trebale kretati da bi mogle dobivati kisik zar ne? Nakon sto sam vidio ovaj kriminal krenuo sam van pazi sad. Dolazi jedam bracni par – stariji sa krletkom u ruci. Dosli su kupiti papige. Ponovno nista cudno osim sto je prodavacica stajala sa strane dok je kupac lovio ptice po krletki. Mozda ja grijesim pa se varam kad kazem da postoji zakon koji zabranjuje takve postupke.

Mislim da bi ljudi koje placamo mi svi trebali odraditi svoj posao i stati na kraj ovakvim radnjama vi ne?

nisam cudan nago sam neshvacen

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Zdravlje pet shopova
« Odgovori #1 u: Veljača 29, 2008, 08:28:00 prijepodne »
A čuj, toga uvijek ima, najjeftinija radna snaga je ona koja ništa ne zna. Osobe koja se dobro razumije u akvaristiku, teraristiku i orintologiju i ostale životinjama zna da joj to znanje nije palo s neba i zna si postaviti cijenu.... A to vlasnici pet-shopova nisu spremni plaćati jer inako nije neka luda zarada u tom poslu...

Citat: zivac
Mislim da bi ljudi koje placamo mi svi trebali odraditi svoj posao i stati na kraj ovakvim radnjama vi ne?
naravno da bi trebali odraditi svoj posao, pogotovo jer njihov nerad, neznanje ili nešto treće ide izravno na štetu životinja....
A s druge strane ne plaćamo ih "mi svi" jer nisu na proračunu i ne uzimaju nam iz đepova porez (), već ih plaćaju oni koji kupuju u takvim trgovinama. Jedino riješenje je bojkot kupovine u dotičnoj trgovini koji u krajnjoj liniji može voditi ka zatvaranju te te iste..... ili što ti kažeš zakon o dobrobiti životinja (koji se SIGURNO kod nas ne provodi):

Vidi izvod iz Zakon o zaštiti životinja koji se tiče trgovina kućnih ljubimaca, obrati pažnju na 2. točku zbog koje i dolazi do svih problema u pet shopovima...
12. Zaštita životinja u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca
Članak 59.
(1) Prodaja životinja u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca dopuštena je ako
su ispunjeni posebni uvjeti.

(2) U trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca djelatnici moraju biti osposobljeni
za brigu o životinjama i moraju izdavati pisane upute o odgovarajućem načinu
držanja životinja koje prodaju.

(3) Zabranjeno je prodavati pse i mačke u trgovinama za prodaju kućnih
ljubimaca.

(4) Životinje za prodaju moraju potjecati iz registriranih objekata.

(5) Trgovina za prodaju kućnih ljubimaca ne može započeti obavljati djelatnost
bez rješenja o udovoljavanju uvjetima koje donosi nadležno tijelo.

(6) Nadležno tijelo vodi upisnik trgovina iz stavka 1. ovoga članka.

(7) Posebne uvjete iz stavka 1. ovoga članka te uvjete za osposobljenost osoblja
i način propisivanja uputa iz stavka 2. ovoga članka propisuje ministar uz
suglasnost ministra nadležnog za zaštitu prirode.

Nadležna tijela

Članak 60.

(1) Upravni nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih
na temelju njega obavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva.
(2) Inspekcijski nadzor u provođenju ovoga Zakona i propisa
donesenih na temelju njega provode veterinarski odnosno stočarski inspektori
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u skladu s
ovlastima određenim propisima o veterinarstvu odnosno stočarstvu.

Inspekcijski nadzor

Članak 61.
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Zdravlje pet shopova
« Odgovori #2 u: Veljača 29, 2008, 10:27:00 prijepodne »

trebalo bi diči hajku, pa da nadležne institucije  naprave raciju u shopovima pa se stvari malo, ma barem malo poprave!  

jedini problem je u tome što bi, ako bi sve bilo po zakonu, puno ljudi dobilo otkaz, i shopovi bi bili zatvoreni dok se ne ispune neki osnovni sanitarni i ini uvijeti!Edited by: kosuta

Offline zivac

• Novi član
  • *
    • http://www.md-zivac.blogspot.com
Zdravlje pet shopova
« Odgovori #3 u: Veljača 29, 2008, 19:10:00 poslijepodne »
prvo bi ispravio netocan navod kad sam rekao da svi mi placamo zeznuo sam stvar. dobro da ima ljudi koji citaju sa razumijevanjem pa mogu to i ukazati. hvala gospon maxim. evo samo da se malo osvrnem na to da bi trebalo dici hajku pa mozda i bi ali problem je u tome sto ima toliko tih tzv. strucnjaka da bi trebala cijela garda inspektora. jedino sto bi mi kao takvi mogli uciniti jest bojkot kao sto kosuta kaze medjutim kako se zastititi od gnjevnih vlasnika tih shopova? eto toliko za sad o tome svim tim kre...... treba jednapozdrav pis
nisam cudan nago sam neshvacen

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Zdravlje pet shopova
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2008, 00:33:50 prijepodne »
to sam baš u Zagrebu doživljavao u pet centrima,od onda,samo hranu kupujem....
pe meni je ne jasno kako mogu držat bolesne ribe sa zdravima,,,kako ne mogu izbaciti mrtve ribe?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst