.. evo ovako.... vidio sam temu ali nikad da uhvatim 10 minuta, sorry.... kamenje se se slaže tako dugo dok sve ne sjedne na svoje mjesto i dok mi sami nismo zadovoljni izgledom. Ima više načina učvrčivanja kamenja. Još u počecima reef akvaristike kod nas, nečesto se je kamenje vezalo i flaksom. Danas imamo skoro pa pregršt opcija i načina.. uvijjek ima ljudi koji se sa nečim u nekim tehnikama ne slažu .. to je skroz normalno.. zar ne? .. nego da ne davim sa glupostima.. danas postoje dvo komponentni kitovi (ljepila), te kak ja velim beton isključivo za reef akvaristiku. Oni se stvrdnjavaju u slanoj vodi te ih se može nabaviti u više boja... ljubičasta, bijela siva... Ljubičasta boja meni osobno najbolje paše, jer je vrlo slična boja pravoj ljubičastoj koralina algi.. tako i ako se vidi negdje na spojevima, tada nije previše uočljiva boja kao npr. bijela.
... ja koristim i opciju sa PVC štangicama... sam promjer ovisi o veličini kamenja koje slažem... kaako to koristim? .. uzmem aqu bušilicu te na prije provjerenim mjestima izbušim rupe... u rupe stavim malo kita te u njih zabodem te štangice... nakon toga spojim kamenje i postavim u vodu... ne diram više ništa dok se ne stvrdne.
... što se pjeska tiće... isti postupak je i kod ciklida. Zašto

.. zbog same stabilnosti našeg kamenjara. Ribe, račići, kozice ..i ostali morski organizmi se podkopoavaju i ukapaju, stoga bi se boglo desiti da se cijeli kamenjar sruši, razbije šajbu .. a dalje je valjda jasno

.