Svibanj 04, 2025, 21:52:21 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kornjače- hibernacija  (Posjeta: 2175 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Striček Matija

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kornjače- hibernacija
« u: Veljača 26, 2008, 08:50:00 prijepodne »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #1 u: Veljača 26, 2008, 14:25:00 poslijepodne »
Cool bakica.

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #2 u: Veljača 26, 2008, 17:39:00 poslijepodne »
pozdrav

ova hibernacije mi je full zanimljiva...
mene zanima kaj se smije samo tak' kornjača frknuti u frižider bez nekakave kutije sa pijeskom ili nečim što bi eventualno moglo služiti ko' zaštita od smrzavanja..

recimo čak i u frižiderima (pogotovu u blizini rashladne ploće kondenzira se voda i smrzava pa me zanima kak' točno funkcionira organizam gmaza . . . . .

- dal' mu kuca srce?

- dali uopće ima kakve cirkulacije sokova i enzima ?
(na koncu moramo paziti da se gušteri ne po'pljesnive budući da ostaju u frižideru puno duže nego neke "živežne" namjernice)

- isto me zanima i razina vlage budući da spuštanjem temp' gmazovi gube vlagu pa niti ne smiju pre naglo na toplo....

od kad sam se počeo baviti gušterima hibernacija mi je ono...sveti gral.
((da se tak izrazim))

pozdrav icek

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2008, 09:49:00 prijepodne »

Citat: icek
pozdrav

ova hibernacije mi je full zanimljiva...
mene zanima kaj se smije samo tak' kornjača frknuti u frižider bez nekakave kutije sa pijeskom ili nečim što bi eventualno moglo služiti ko' zaštita od smrzavanja..

Piše u tekstu:

"The 75 tortoises were given three weeks without food, allowed to complete their toilet needs (tortoises must empty their digestive system before hibernating), then bathed, weighed, wrapped and put to bed.The towels were removed for these photographs, which gave Mrs Neely an opportunity to check all was well.

Citat: icek

- dal' mu kuca srce?

- dali uopće ima kakve cirkulacije sokova i enzima ?
(na koncu moramo paziti da se gušteri ne po'pljesnive budući da ostaju u frižideru puno duže nego neke "živežne" namjernice)

- isto me zanima i razina vlage budući da spuštanjem temp' gmazovi gube vlagu pa niti ne smiju pre naglo na toplo....

Svi organi funkcioniraju, samo jako usporeno. Razina vlage ovisi o vrsti/podrijetlu životinje. Po mom iskustvu, u uvjetima kontrolirane hibernacije u zarobljeništvu bolje je težiti manjoj relativnoj vlazi, što ne škodi životinjama jer ih u pravilu hiberniramo 2-3 mjeseca, dok u prirodi to može trajati i preko 6 mj.

Pri vađenju iz hibernakuluma poželjno je životinje postepeno zagrijavati (isto kako smo ih postepeno hladili) kroz period od barem tjedan dana. U tom periodu životinje treba temeljito rehidrirati - svakodnevno im nuditi čistu, svježu vodu, a kornjače je poželjno i okupati u mlakoj vodi.

Offline BMX_DB

• Punopravni član
  • **
    • www.akvarij.net
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2008, 10:13:00 prijepodne »
Ja to nebi probavao.Jel baš neophodno da kornjača hibernira?Moja crvenouha nikad nije.Ima li neki drugi način za hibernaciju?

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2008, 13:44:00 poslijepodne »
pozdrav

HVALA Nino ....

ovo mi je promaklo;
The towels were removed for these photographs, which gave Mrs Neely an opportunity to check all was well.
uvijek sam mislio ako u hibernaciji neki dio "visi" da može doći do nekroze tog tkiva ili smrzavanja...
no dobro Hvala još' jednom...

pozdrav icek

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Kornjače- hibernacija
« Odgovori #6 u: Veljača 27, 2008, 15:25:00 poslijepodne »
ne kuzim zasto su micali rucnike.... bas bi bila fora slika kornjaca u rucnicima u fridgu!