Srpanj 14, 2025, 20:49:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Životni vijek Echinodorusa  (Posjeta: 1354 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran_2711

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Životni vijek Echinodorusa
« u: Veljača 25, 2008, 12:53:00 poslijepodne »
Pozdrav.
Da li netko zna koliko otprilike žive Echinodorusi? Znam da ih ima jako puno vrsta, varijacija i hibrida i da sigurno ne žive svi jednako dugo, ali možda nekakakav prosijek ili vaša iskustva.
Naime, veliki sam obožavatelj Echinodorusa. Imam jedan predivan primjerak (hibrid za koji nikako nemogu odrediti koji je) od početka mog bavljenja biljnom akvaristikom, tj. oko godinu i pol. Naravno, to mi je najdraža biljka u aq i nikako nebi želio ostati bez te vrste.
Razlog za moju zabrinutost je u tome što je moja biljkica u ovo vrijeme, prošle godine, cvala ko blentava. Imal je i po tri stapke s cvijetovima i mladim biljćicama. Ove godine procvala je, ali nekako mršavo. Ima samo dvije mlade biljćice, dok je prošle godine, samo na jednoj stapci znala imati i po 7, 8 komada. Osim toga sve je ok. I dalje izbacuje nove listove i vrlo je bujnog rasta, te zdravog izgleda.
Da li bi slabo cvijetanje mogao biti znak da je biljka pri kraju svog životnog vijeka?
Nebi mi bio problem sada ostavti jednu ili čak obadvije mlade biljkice, samo da imam veči aq, ovako ih nemam gdje stviti, jer kad se to ukorijeni nema više presđivanja, jer kod čupanja se isčupa pola aqa s njom. S druge strane opet, neznam da li će matična biljka doživjeti sljedeću sezonu cvjetanja i da li će uopće više cvijetat, a ova sezona je pri karaju i mislim da više neće izbacivat nove stapke s cvijetovima.
Molim vaš razmišljanja, savijet i iskustva.

Edited by: goran_2711

Offline Marsel

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Veljača 25, 2008, 17:44:00 poslijepodne »
Pa neznam baš da biljke imaju neki životni vjek ali ako želiš osigurati mladice lijepo odreži dno prozirne plastićne flaše i unutra zasadi mladice tak ti onda neće biti korijenje po cijelon tanku i lako se može premjestiti i onda tu posudicu samo ustisneš u šljunak i malo prigrneš da se ne vidi

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
« Odgovori #2 u: Veljača 26, 2008, 19:53:00 poslijepodne »
potpisujem

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2008, 00:38:00 prijepodne »
Gorane malo bi nam pomoglo da nam kazes u kakvoj podlozi zivi ta tvoja biljcica i cime je uopce gnojis? Kakavi su ti parametri vode?

Inace i ja isto mislim da akvarijske biljke nisu bas tako kratkotrajne...

Citam da neke biljke za dobar rast i razvoj u tijeku svog zivota imaju mokre i suhe faze. Tj, faze kada rastu u vodi ili izvan nje. Osim toga, postoje i sezonske biljke (najcesce one koje rastu iz lukovica). No, o ovome treba porazmisliti tek akda biljka pocne propadati.

Kod smanjene reprodukcije ja bih pomislila samo na prihranu...

Nadam se da ce te tvoja biljcica uveseljavati jos dugo, dugo vremena...

I da, kad je vec tako posebna, mozda da nam stavis sliku tu, da joj se i mi divimo...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 29, 2008, 13:09:00 poslijepodne »
Hranjiva podloga u aq je bogata, barem debljinom. Kupljena je u pet shopu. Sad se više ne sjećam dal je bilo 5kg ili 5L i to sam sve stavio u aq ćije su dimenzoje poda 60x30.
Istina podloga je sad već godinu i pol u aq, al je ima puno.
U tih godinu i pol 2 puta sam presađivao Echinodorusa. Prvi put jer mi je teta u pet shopu rekla da je odličan za manje aquove i da ne raste više od 15cm, pa sam ga posadio previše naprijed. U to vrijeme je bacao toliko duge listove da su neki stršali van vode (aq je visok 40cm) i tako mi zaklanjao pogeld na gotovo pola aqua. Štoviše u to vrijeme biljka je cvala ko blentava i uopće joj nije smetalo presađivanje u stražnji dio akvarija.
No nakon nekog vremena počela je puštati kraće lisove, par cm ispod površine vode. Valjda se uplašio da će letit van iz aqua ako nastavi nekontrolirano rast. Sada mi je bila preniska u tom kutu i uopće mi se nje isticala. Druga velika seoba biljaka u mom aqu je bila prije nekih pola godine. Sada sam vrlo zadovaoljan set upom i neću ga tak skoro mijenjat.
Gnojenje u mom aqu je prića za sebe. Iz poćetka sam dodavao nutrafinove mikro elemente i DIY CO2. Divljala mi točkasta alga. Nedostatak fosfata zbog snaže rasvjete, pa sam poćeo dodavat nutafinov NPK. Em skupo ko vrag, em fosfata nikad dosta, a nitrata previše. Smanjio broj riba na minimum, al ništa. Već sam kosu poćeo čupat. Dok nisam skužio da mi voda zg pipovača koju mijenjam 10-20% tjedno(u početku i više) ima 25-50mg/L nitrata. Prešao na DIY makro gnojiva.
Nakon prvih godinu dana napravio veće presađivanje, postepeno poćeo mijenjat lampe i prešao na serinu florenu (mikro elemente). Cijeano baktreija podivljala. Sljedi 6 mj duge i teške borbe. Izgubio sam cabombu, pistiu i slviniu sam morao izbaciti jer su ih bakterije obožavale.... Već sam mislio posegnut za zadnjim oružjem. Ko ameri, nuklearku (čitaj antibiotik) i kabum. Al, došli božični praznici pa sam to odlučio odogodit za kasnije. Tri tjedna nisam ništao radio po aq, ni gnojio, nit šta čistio, nit vodu mijenjao. Sam tu i tamo nahrani ribe. Kad tamo ciano stagnira. Počistim ja nju i promjenim mali dio vode i tako ostavim jedno tjedan dana. Nema naznaka CB-u. Bilje vrišti od gladi, nitrati, fosftai, željezo sve na nuli. Dodam mikro elemente, a ciano bum. Tu si reko.
Sad već mjesec i pol ne koristim florenu i već dva tjedna koristim easy carbo i profito i za za sad sve ok. Bilje(Alternanthera, L. aromatica, Elocharis) se oporavlja( poćelo se oporavljat odmah nakon nestanka CB), alge se povlaće. Uskoro mislim poćet s dodavanjem DIY makro elemenata.
Cijelo ovo vrijeme Echinodorus je rastao konstantno, bez stagnacije i njega CB nije baš napadala. Vjerojatno je vukao hranjive tvari iz podloge.
Moguće je da su mu i crypte, koje gusto rastu ispod njega, pomogle popapat hranjive tvari. Već sam ranije razmišljao o dodvanju nećeg u podlogu, al dobra stara kaže ne popravlja ako nije strgano. Bilje(crypte, echinodorus) ljepo raste, pa nisam ništa htio prčkat po tome.
U al sam se raspisao. Nego što mi savjetujet, dodavat nešto i što u podlogu il ne?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Veljača 29, 2008, 15:15:00 poslijepodne »
Da nisi imao sto napisati, ne bi se ni raspisao... Ne se brinuti ima nas jos takvih... Savjet: malo vise koristi enter...

Ti substrati iz pet shopa kazu imaju vijek od oko godinu do godinu i pol...
Tako da si tu na granici...

Ja bih to laicki ovako prevela. Neke biljke su osjetljivije (ove koje ti se tek sad oporavljaju), neke manje osjetljive (tvoj problematicni echinodorus i crypte). Svi su oni patili zbog cijano, samo zbog stupnja osjetljivosti, osjetljivije su svoje neslaganje sa cijano pokazale dramaticnije, a echic tek smanjenim cvjetanjem...

Sigurno da i blizina crypti, kao i iscrpljenost podloge imaju utjecaja.

Ako nemas na umu kompletno presalagnje tanka u skorije vrijeme mozda bi mu mogao pomoci stavljanjem hranjivih tabletica uz korijen. Ja koristim tetrine i OK su mi osim cijene, ali za svoje biljkice cinim i gore stvari od trosenja novca...

Svakako ces poceti dodavati makro elemente, pa mislim da bi to trebalo biti OK.

Tuzlanka u Sarajevu

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 29, 2008, 17:19:00 poslijepodne »
Da, post je stvarno gadan. Lupao sam enter, ali samo jednom, a nema proreda između odlomaka.

Do sad sam vidio samo nutrafinove kuglice i serine tablete (ni u ludlu ih nebi stavio u aq).

Gdje si nabavila tetrine i koliko su koštale? (može i na pp da nas ne ukore za reklamiranje )

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #7 u: Ožujak 01, 2008, 01:18:00 prijepodne »
Obzirom da sam u drugoj drzavi ta ti info nece nista znaciti... Osim mozda cijene koja ja cca 35kn... A unutra 10 tabletica, koje potrosim na manje od dva puta (hrpa cripti, ko mi je kriv )...

Mislim da mi je netko hvalio te nutrafinove, ali ne drzi me za rijec...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2008, 19:55:00 poslijepodne »
Gle stvarno. Zaboravio sam da je Akvarij net internacionalna stranica.

Nego koliko često stavljaš te tabletice u podlgu?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Ožujak 01, 2008, 23:14:00 poslijepodne »
Jednom do dva puta mjesecno... I preventivno kod svakog sadjenja bilja sa jacim korijenom...
Tuzlanka u Sarajevu