Hranjiva podloga u aq je bogata, barem debljinom. Kupljena je u pet shopu. Sad se više ne sjećam dal je bilo 5kg ili 5L i to sam sve stavio u aq ćije su dimenzoje poda 60x30.
Istina podloga je sad već godinu i pol u aq, al je ima puno.
U tih godinu i pol 2 puta sam presađivao Echinodorusa. Prvi put jer mi je teta u pet shopu rekla da je odličan za manje aquove i da ne raste više od 15cm, pa sam ga posadio previše naprijed. U to vrijeme je bacao toliko duge listove da su neki stršali van vode (aq je visok 40cm) i tako mi zaklanjao pogeld na gotovo pola aqua. Štoviše u to vrijeme biljka je cvala ko blentava i uopće joj nije smetalo presađivanje u stražnji dio akvarija.
No nakon nekog vremena počela je puštati kraće lisove, par cm ispod površine vode. Valjda se uplašio da će letit van iz aqua ako nastavi nekontrolirano rast

. Sada mi je bila preniska u tom kutu i uopće mi se nje isticala. Druga velika seoba biljaka u mom aqu je bila prije nekih pola godine. Sada sam vrlo zadovaoljan set upom i neću ga tak skoro mijenjat.
Gnojenje u mom aqu je prića za sebe. Iz poćetka sam dodavao nutrafinove mikro elemente i DIY CO2. Divljala mi točkasta alga. Nedostatak fosfata zbog snaže rasvjete, pa sam poćeo dodavat nutafinov NPK. Em skupo ko vrag, em fosfata nikad dosta, a nitrata previše. Smanjio broj riba na minimum, al ništa. Već sam kosu poćeo čupat. Dok nisam skužio da mi voda zg pipovača koju mijenjam 10-20% tjedno(u početku i više) ima 25-50mg/L nitrata. Prešao na DIY makro gnojiva.
Nakon prvih godinu dana napravio veće presađivanje, postepeno poćeo mijenjat lampe i prešao na serinu florenu (mikro elemente). Cijeano baktreija podivljala. Sljedi 6 mj duge i teške borbe. Izgubio sam cabombu, pistiu i slviniu sam morao izbaciti jer su ih bakterije obožavale.... Već sam mislio posegnut za zadnjim oružjem. Ko ameri, nuklearku (čitaj antibiotik) i kabum. Al, došli božični praznici pa sam to odlučio odogodit za kasnije. Tri tjedna nisam ništao radio po aq, ni gnojio, nit šta čistio, nit vodu mijenjao. Sam tu i tamo nahrani ribe. Kad tamo ciano stagnira. Počistim ja nju i promjenim mali dio vode i tako ostavim jedno tjedan dana. Nema naznaka CB-u. Bilje vrišti od gladi, nitrati, fosftai, željezo sve na nuli. Dodam mikro elemente, a ciano bum. Tu si reko.
Sad već mjesec i pol ne koristim florenu i već dva tjedna koristim easy carbo i profito i za za sad sve ok. Bilje(Alternanthera, L. aromatica, Elocharis) se oporavlja( poćelo se oporavljat odmah nakon nestanka CB), alge se povlaće. Uskoro mislim poćet s dodavanjem DIY makro elemenata.
Cijelo ovo vrijeme Echinodorus je rastao konstantno, bez stagnacije i njega CB nije baš napadala. Vjerojatno je vukao hranjive tvari iz podloge.
Moguće je da su mu i crypte, koje gusto rastu ispod njega, pomogle popapat hranjive tvari. Već sam ranije razmišljao o dodvanju nećeg u podlogu, al dobra stara kaže ne popravlja ako nije strgano. Bilje(crypte, echinodorus) ljepo raste, pa nisam ništa htio prčkat po tome.
U al sam se raspisao. Nego što mi savjetujet, dodavat nešto i što u podlogu il ne?