Jedna me ideja proganja od 2000 -te i Artis ZOO-a u Amsterdamu... Među hrpom akvarija, koje sam doslovno gutao satima, jer mi je to bio prvi takav susret s javnim akvarijima, vidio sam i ovaj prizor (slika posuđena s neta , jer moj idiot fotić nije to mogao uslikati u ta davna preddigitalna vremena)

tada naravno nisam još razmišljao o morskome, jer osim što ničeg živog nije bilo za nabavit u Hr, još sam i debelo bio u botanici i biljni akvariji su me držali opako ( čak sam i jednu biljku švercao iz Amsa , a da nije marica bila

)
E, pa sad smo stariji i ozbiljniji ( kao) i vrijeme je da neke stare ideje i fantazije i ostvarimo... a to bi bilo- poseban akvarij za banggajce, par ježeva i pokušaj uzgoja... znam da je Sipolovac uzgajao neko vrijeme, pa i Blu mislim, pa ako ima nekih iskustava, dobro došla su..
za sad bi se skoncentrirao na hardware koji mi je dostupan u sljedećih par mjeseci, kada pokrenem 450 L reef i kamenje i koralje iz trenutna 2 manja prebacim u njega...
150 Litara , hang on skimmer, protočne pumpe...
Upitno mi je kako se banggajci odvajaju u parove, te koliko je rizično imati nezaštićene protočne pumpe, u biti, koliki je protok u slučaju malaca optimalan, a opet da ne naruši filtraciju smanjenjem istog
koralji u ovom akvariju ne bi bili ništa posebno, štoviše, mislim da teško da bi išta stavljao osim zoantusa i bijelih xenia koje bi dodatno trošile otpadne pizdarije
hranjenje? artemija? cyclop ease?
druge ribe - tu mislim na čistaće... da li išta ili ništa, tj. da li da cleaning crew bude u obliku puževa i račića za ostatke hrane crvi će isto pokupit svoje sigurno), ali eventiualne alge bi mogle biti problem...u biti kakvi su čistaći diademe ježevi?
kad smo kod njih, koliko i čime ih se treba hraniti sa strane, ako će jest alge, njih opet neće biti dovoljno da ih prehranjuje akvarij tih dimenzija pretpostavljam...
hmmm....mislim da ću se u sljedećih par tjedana baciti na ozbiljno istraživanje...
a do onda, slobodno komentirajte