Kolovoz 18, 2025, 20:48:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Totalni novajlija  (Posjeta: 4924 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Crunch

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Totalni novajlija
« u: Veljača 18, 2008, 07:56:00 prijepodne »

Pozdrav, ekipo.

Ko što reče naslov. Dobih akvarij na poklon. 54 l, sa grijačem i filterom i sve to. Vidio sam, piše fino tam u onom vodiču točno kaj i kak, al nekak mi je bolje ovak komunicirat s ljudima živima. Više se nauči. Na par foruma tak pišem i puno je bolje. Pa, ak vam je volja, pišite mi sve kaj bi mi moglo pomoć?

Za početak, imam ja par pitanja. Kolko sam skužil, prvo ide ona podloga u akvarij, pa na nju trave, pa šljunak. Budu onda te trave proklijale ili? Ili uopće ne treba trava, ima u toj podlozi, ili?? Drugo, zakaj mora biti stiropor ispod?? Radi ravnoće povriše ili propuštanja ili kaj? Treće, podlogu sam izrezal iz kutije, ok, štima. Još moram bočnu negdje nabavit jer mi je i bočna strana do zida, to budem isto moral nekak sredit. Budem sprintal s neta. No, uglavnom, ne da mi se lijepit podlogu jer je mislim mijenjat s vremena na vrijeme, pa sam uglavio je unutra u podolgu za akvarij. To je ok? ne bude staklo puklo?

Dobro, nakon kaj par tjedana odstoji to sve, koje i kakve ribice? Ne velike, da ih više stane. Živih boja, al kaj su čim manje osjetvljive i zahtjevne. I nemojte mi sad napisat porodicu neku, jer nemam pojma o ribama. Onak, točan naziv, to bi bilo super. Eto, tolko. Ak mi neko ima volje pomoć, raspišite se, narode.

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
Totalni novajlija
« Odgovori #1 u: Veljača 18, 2008, 10:24:00 prijepodne »

Dobrodošao,

Prvo ti ide supstrat na njega šljunak pa u šljunak pikaš biljke koje moraš kupiti ili nažicati od nekog, nema njih u supstratu. Stiropor ispod akvarija služi za amortizaciju, a možeš staviti i karton kako jesi ak sam dobro skužio.

A od ribica za početak uzmi eto gupije kad već hočeš nešto šareno i nezahtjevno.

Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Totalni novajlija
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2008, 10:48:00 prijepodne »

Dobro došao na forum! I, sretno s akvaristièkom (zaraznom, jako infektivnom) bolešæu !

podlogu si zrezal iz kutije - mislio si stvarno neš ispod akvarija, ili pozadinu???

za pozadinu ti preporuèam nešto jednobojno - tamno zeleno, plavo ili crno - puuuno bolje izgleda...a sitropor od 1 cm debljine ispod akvaèa, kak kažu kolege, radi amortizacije i jednakomjernog pritiska punog akvarija na podlogu, odnosno, ormariæ

a gupiji su za poèetnika zasta idealne ribice, ali moraš paziti na broj - naime, na jednog deèka bi trebalo iæi najmanje 2 - 3 ženkice, i kako se jako brzo množe, za poèetak ih nabavi najviše 10 do 15 komada - da vidiš veselja za koji mjesec...

uostalom, evo: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task =view&id=14&Itemid=54

uz njih svakako nabavi nekakve èistaèe, možda corydorase, jer su oni isto u pravilu maleni, ali bi trebao ih imati najmanje 2 ili 3....besmrtni tipovi...ili, ali tada jednog, ancistrusa (dva se bojim da bi bili malo preveliki kad odrastu...

sretno! i budi prije svega jaaaaaaaaaaaaaaaaaako strpljiv!

Edited by: babyboom

Offline skalar

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2008, 10:59:00 prijepodne »
kolege su ti lijepo sve objasnile

ja ti zelin samo strpljenje i naravno dobrodosao!

Riba Ribi grize rep

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2008, 11:00:00 prijepodne »
Hvala ljudi. Ne, nisam stavio podlogu, neg sam stavio ovu pozadinu. Na bočnu stranu akvarija, neko bilje bilo nacrtano. A dolje na dnu akvarija imam pravokutni okvir plastični u koji sjeda. E, tu je malo prostora bil između plastike i stakla, pa sam ga tu nagurao. Ispod, znači stiropor ili karton, ok. Will do. Nemam baš vremena, budem drugi tjedan to rješavao. Pišite još, kaj, kak, sve me zanima jer stvarno pojma nemam. Zauzvrat, ak neko ima neko pitanje o muzici (sviram) ili ekonomiji (plaće, porezi, povrat poreza...), pucajte. Hehe. Tu sam više domaći na tim poljima. Pišite bilo kaj mislite da bi moglo pomoć. Zahvalan bih vrlo bio. Ej, kak je s kornjačama? kornjače i ribe, da/ne?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Totalni novajlija
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2008, 11:04:00 prijepodne »

nemoj kornjače nikakoooooo!

one su kad su bebe slatke male, ali brzo narastu, i onda je frka - za njih, za početak i to vrlo kratko, trebaš najmanje 120 - 200 l akvarij...pa vidi...

lijepo ti "idi" na gupiće ili molije (oni su isto živorotke i preslatke su, ali imaš "samo" crne, bijele i zlatne)....i vidjet ćeš, zaljubit ćeš se u njih...

i pitaj. čovječe...pitaj...da vidiš odgovoraaaaaaaaa...

hvala za ponudu za savjete...pazi da te ne bi neko "iskoristio"

Offline robi2578

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Totalni novajlija
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2008, 12:34:00 poslijepodne »
evo care neznam sto da dodam nego slusaj ekipu kao svi mi prije pocni sa jednostavnim pa kaj ti se svidi svejedno dobro dosao

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
Totalni novajlija
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2008, 14:26:00 poslijepodne »

Dobro došao!

Samo da znaš, kod akvaristike jako apetiti rastu.

Ja sam prije dva mj. kupila 54l, sada mi stiže od 110 l.

Sretno i strpljivo!
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline Ignus

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2008, 14:54:00 poslijepodne »

Dobrodošao.

Stiropor se ne smije stavljati kod nekih akvarija ( Juwel npr. )
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #9 u: Veljača 19, 2008, 06:35:00 prijepodne »

Dobro, i tak nemam takav... Znači, za bilj, samo ih napikam u šljunak i trebalo bi rasti?? Čudno. Al dobro. Ovo za grijač i rasvjetu vjerojatno piše tam u uputstvima.... Hmmm, kaj još? Kupiti kapi neke, to sam pročital... Kak dugo mora voda odstajat prije neg ribe puknem? Piše tam tri tjedna, al to je vjerojatno previše, ili? Znam da se u takvim slučajevima ubacuje neka doza sigurnosti... I onda ubacim 2 gupija muška, 5 ženki i 2-3 corydorasa. Bar ste tak rekli.Mogu još kaj? Malo, nezahtjevno.

Već vidim da bude s ovm akvarijem pune ruke posla... Hehe, al siguran sam da se bude isplatilo.

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2008, 10:00:00 prijepodne »

No, da, vidim da skačem pred rudo. Danas budem biljke neke kupil. Kakve? Nekaj kaj nije zahtjevno/skupo. Kupih stan, pa mi je akvarij bio poklon. Totalno sam švorc, pa... I kolko čega? Čital sam onaj početnik, piše neka biljka na a, ne znam točno. Piše ekipa u forumima da je ok, i da je ribe baš ne jedu. Ok, to. Osim toga??

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Totalni novajlija
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2008, 11:28:00 prijepodne »
pozdrav, i dobrodošao na forum!

biljka na "a" pretpostavljam da je anubias barteri "nana", a od ostalog bilja preporučam hygrophila polysperma, hygrophila corymbosa(limun), egeria densa, tvrdi rogolist-c. demersum, bacopa moneri, razne vrste criptocorina, valisneriju, itd.
to su ti sve nezahtjevne, relativno brzorastuče biljke, s kojima češ za početak sigurno biti zadovoljan.
uza sve to dodaš još koji manji panj, i to je to.

Offline Ignus

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2008, 11:31:00 prijepodne »

Na dno prvo stavi hranjivu podlogu ( tetraplant complete supstrat ili vilcanit ) pa šljunak fine granulacije oko 2mmpreko nje. Onda sadiš biljke.

Koliko svjetla imaš? To je jako bitan faktor za biljke.

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #13 u: Veljača 19, 2008, 14:51:00 poslijepodne »

Nemam pojma. Imam neki akvarij na e, sa jednom žaruljom. 54 l. Preporučite. Ipak ste vi experti. Moje expertize su navedene gore...plus, da, mogu puno popit, hehe.Bio danas u pet shopu. Biljaka tip nema. Budem probal u još jednom. (samo dva su u gradu).Kaj se tiče ribica, prema vašim preporukama i ono kaj mi je on rekel i ono kaj sam pročital u vodiču tu; uzel bi jedno 4 gupija, jednog muškog, tri ženke. Nek se veseli čovjek, i ja bih tako...Bez ljutnje, cure. Uzel bi par molija il kak se zovu? Tu isto ima kakav omjer cure/dečki? Uzel bi par neonki, to ide s time, ne? Kojih 6-7. Dva neka ona corydasa, kaj čiste dno. To ste mi preporučili. I par onih nekih kaj čiste staklo. To mi je tip tam preporučil. Mali, tamni neki. To bi išlo? Koji 15-20 ribica. To bi bilo ok za 54 litre?? Ej, i za trave... Morete točno napisat kolko čega i kaj bi najbolje bilo? Cijenil bih.

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Totalni novajlija
« Odgovori #14 u: Veljača 19, 2008, 16:54:00 poslijepodne »
Dobrodošao
Trogir Dalmacija

Offline kosuta

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2008, 21:29:00 poslijepodne »
taj aq kojeg ti imaš, s njim sam i ja započeo. to je mali Eheim komplet 54 l, sa eheim unutarnjim filterom, jager grijačem 50w, i neonka od 15 w, sylvania daylight, ako se ne varam.

u njega komotno možeš staviti sve biljke koje sam ti gore napisao. one če ti bez beda rasti pod tom neonkom.

Offline kosuta

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #16 u: Veljača 19, 2008, 21:30:00 poslijepodne »
crunch, od kud si???

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #17 u: Veljača 20, 2008, 06:43:00 prijepodne »
Međimurje, kolega.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Totalni novajlija
« Odgovori #18 u: Veljača 20, 2008, 08:45:00 prijepodne »
Crunch, pozz. Možda se znamo.

Offline Ignus

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #19 u: Veljača 20, 2008, 16:12:00 poslijepodne »

Citat: kosuta
taj aq kojeg ti imaš, s njim sam i ja započeo. to je mali Eheim komplet 54 l, sa eheim unutarnjim filterom, jager grijačem 50w, i neonka od 15 w, sylvania daylight, ako se ne varam.

u njega komotno možeš staviti sve biljke koje sam ti gore napisao. one če ti bez beda rasti pod tom neonkom.

Onda jel pod taj eheim ide stiropor ili ne?

Offline postar_000

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Totalni novajlija
« Odgovori #20 u: Veljača 20, 2008, 16:34:00 poslijepodne »
ide...
Zagreb-Trnje

Offline DANNY

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #21 u: Veljača 20, 2008, 19:11:00 poslijepodne »
Kad budeš kupovao čistače za staklo-"mali,tamni,neki...",nemoj da ti uvale plehiće,tako su meni prodali maaalog čistačića,pa mi je za tri mjeseca narastao veeeeliki-skoro 20cm,a to ti je katastrofa u 54l,dobro se raspitaj!
DANNY

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
Totalni novajlija
« Odgovori #22 u: Veljača 20, 2008, 22:21:00 poslijepodne »

< =text/>_popupControl();
Pozdrav svima!

Ancitrusi su ok. Simpa su i narastu do 14 cm. Samo su plehići veliki (za u rernu). Meni su rekli da čistaća nikad dosta i da oni ne zauzimaju prostor u akvariju. Tako i je.
I love ribeki

Offline kosuta

• Punopravni član
Totalni novajlija
« Odgovori #23 u: Veljača 20, 2008, 23:05:00 poslijepodne »
u taj aq možeš bez problema stavit ancistrusa, ili čak 2, pa možda jednog dana bude i bebaća.

ipak, iako bi ancistrusi bili ok, radije bih ti preporučio ottocincluse(ottocinclus affinis) koji narastu do 5 cm(ja ih imam u tom aq) ili kozice(red cherry shrimps ili c. japonice), ukoliko če ostale ribe biti mirne, a koliko sam skužio po kombinaciji, hoče!

na dno 4 coridorasa, i to bi bilo dovoljno za ekipu komunalaca!

kako su več kolege odgovorili, stiropor ide ispod

Offline Crunch

• Novi član
  • *
Totalni novajlija
« Odgovori #24 u: Veljača 21, 2008, 12:59:00 poslijepodne »
OK!! U subotu budem probal to posložiti sve. Znači, još jedan dan je otvoren za savjetovanje. Hehe. Pa budemo vidli. Javim se kak je zišlo to sve skupa.