Srpanj 19, 2025, 19:03:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Aktivni ugljen  (Posjeta: 1519 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sarac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Aktivni ugljen
« u: Kolovoz 18, 2004, 19:48:00 poslijepodne »

Jos jedno pocetnicko pitanje...

Imam manjiakvarij (20l)safilterom pogonjenim zracnom pumpom, pa samu filtermislio stavit, izmedju ostalog, i sloj aktivnog ugljena. Gdje ga mogu kupit i koliko para?

btw, trebam i podlogu od kamencica 3-5 mm. Gdje to mogu jeftino nabaviti? Sto se tice krupnijeg kamenja, jesu li dobri oblutci, npr. s jaruna? Thanx
Zagrabiensis dotepenikus

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Aktivni ugljen
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2004, 20:54:00 poslijepodne »
Kamenje možeš ispitati tako da kapneš malo ph minusa ili solne kiseline na njega i ako se pjeni onda nije dobro,jer znaei da ima vapnenca i automatski ae ti povisivati ph jer ae se otapati.Mislim da ti aktivni ugljen nije potreban za tako mali akvarij.Jer te mogu zamoliti da prije stavljanja riba malo prosurfaš i informiraš se o akvaristici i uvijek pitaj prije nego kreneš u akciju vidim da si u dobrom smjeru krenuo.Kameneiae ti je najbolje kupiti u pet shopovima jer ti je to najsigurnije.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Sarac

• Punopravni član
  • **
Aktivni ugljen
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2004, 22:59:00 poslijepodne »

hmmmm, pa gdje sad da nabavim solnu kiselinu. Jel ima kakvo prirucno sredstvo za provjeru?

Ne brini, vec sam dosta toga procitao na forumu i na linkovima. Spojio sam pumpu za zrak na filter i imam jos jedan odvojak prema zracnom kamenu.Na crijevima sam umetnuo i ventile da mogu ustimatkolicinu protokazraka. Jos trebam podlogu i neke biljcice, a u filter cu onda stavit sloj keramiekih valjaka i spuzve (tako mi rekose).
Zagrabiensis dotepenikus

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Aktivni ugljen
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2004, 23:03:00 poslijepodne »
Sarac, imaš za kupit od Sere ph minus, nekih 20kn, pa s njim možeš provjeriti kamen (umijesto solne kiseline)
Zagreb / Hrvatska

Offline ZGoda

• Punopravni član
Aktivni ugljen
« Odgovori #4 u: Kolovoz 19, 2004, 08:19:00 prijepodne »
Možeš koristiti i sredstva za otapanje kamenca (cilit ili nešto slieno) koja se koriste u kuai za eišaenje kupaonice.
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Aktivni ugljen
« Odgovori #5 u: Kolovoz 19, 2004, 08:57:00 prijepodne »

Sarac, nemoj kupovat aktivni ugljen... ta siaa unutra traje max 10dana, totalno nebitno... pretpostavljam da ti je filter onaj mali box kutni...

na dno malo krupnijih kameneiaa, sredina spužva ako imaš i na vrh perlon vata koja se lako mjenja kad se zaštopa

Offline Dally

• Punopravni član
    • bit ce jednog dana...
Aktivni ugljen
« Odgovori #6 u: Kolovoz 19, 2004, 09:00:00 prijepodne »
Ili u bilo kojem ducanu kupit solnu kiselinu za 10kn ili manje..
\"What I have to say is far more important then how long my eyelashes are\"
~Alanis Morissette~

Offline Sarac

• Punopravni član
  • **
Aktivni ugljen
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2004, 22:45:00 poslijepodne »
Citat: Stina

Sarac, nemoj kupovat aktivni ugljen... ta siaa unutra traje max 10dana, totalno nebitno... pretpostavljam da ti je filter onaj mali box kutni...

na dno malo krupnijih kameneiaa, sredina spužva ako imaš i na vrh perlon vata koja se lako mjenja kad se zaštopa

....hvala na savjetu, tako sam nesto i sam mislio, no vidjeh na www.akvaristika.orgupute za punjenje filtera s aktivnim ugljenom pa pomislih da je to kao bolje. Da to je taj filter i stavit cu tako kako si rekao....

Sutra cu kupit neku podlogu od kamencica (rekose mi 3-5 mm). Vidio sam u baumaxu imaju neke u kricavim bojama (crvena, tirkizna) ali ja bi nesto prirodnije ilibijele. Kad to slozim pustit cu da dan-dva s pumpom u funkciji, a onda moram nabavit neke ribice. Guppije obavezno.E sad htio bi neku ribicu "cistaca" algi, koju da uzmem? I kako bi se tu uklopile molly i neonkice???

btw jel znateda netko od forumasaprodaje povoljno te vrste ???
Zagrabiensis dotepenikus