Svibanj 10, 2025, 13:55:33 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Preuzak akvarij?  (Posjeta: 8401 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline bruna2

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« u: Veljača 14, 2008, 13:30:00 poslijepodne »

Bok

ja sam nova ovdje mada sam čitala po forumu i super je.

Imam jedan problem, pri građenju kuće planirala sam ostavit otvor u zidu koji bi bio za akvarij, no planovi su se promjenili. Sad mi preostaje zid koji odvaja kuhinju i dnevni koji bi otvoren samo u dnevnom i bio obložen kamenom a u sredini akvarij no tu je širina od samo 20 ak cm. Zanima me dali u takvom akvariju se može šta napravit ili ne. Molim malo komentara, savjeta jeli preuzak za ribice i kako bi vi to izveli i šta trebam za to?

Hvala!

_marija_

• Gost
Preuzak akvarij?
« Odgovori #1 u: Veljača 14, 2008, 13:33:00 poslijepodne »

Naravno da je to NE preusko nego u tome ni voda ne moze "zivjeti"!

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Preuzak akvarij?
« Odgovori #2 u: Veljača 14, 2008, 13:46:00 poslijepodne »
Dobro došla!Istina,malo je preusko,ali i jedan moj mali akvarij ima širinu od 25 cm i sve super funkcionira.Jesi li razmišljala o kozicama?

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #3 u: Veljača 14, 2008, 13:47:00 poslijepodne »
Dajte mi savjet onda kako da ga izvedem kolika je najmanja opcija?

Offline sarita

• Punopravni član
Preuzak akvarij?
« Odgovori #4 u: Veljača 14, 2008, 13:51:00 poslijepodne »
Joj...ja ne bih tu stavljala akvarij.Ne znam dali već imaš ili si imala akvarij,ali to te na kraju neće zadovoljiti.Nemaš nigdje drugdje mjesta?

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #5 u: Veljača 14, 2008, 13:55:00 poslijepodne »
Pa eto ja sam htjela da bude u zidu tako. imače bi bio oko 80x60 ili 50

Offline sarita

• Punopravni član
Preuzak akvarij?
« Odgovori #6 u: Veljača 14, 2008, 14:10:00 poslijepodne »
Nemoj forsirati.Kaj onda možeš držati unutra?Kozice,ili mooožda kojeg gupija. Priznaj da i sama vidiš da je preusko.I ja bih jedan veliki u kutu dnevnog boravka,ali ne da muž

Offline hedika

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #7 u: Veljača 14, 2008, 14:11:00 poslijepodne »
jako ti je to uzan prostor,neces ga ni moci urediti kako treba

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Preuzak akvarij?
« Odgovori #8 u: Veljača 14, 2008, 14:15:00 poslijepodne »
Nisam skužio... 20 cm je širok zidić ili je 20cm rupa u zidu? Jer, možeš staviti debelu mramornu ploču pa dobiti na širini, ako je ono prvo...
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #9 u: Veljača 14, 2008, 14:22:00 poslijepodne »
20 je širok zid tj. udubina u zidu u koji sam ja htjela ugurat akvarij razmišljala sam i o toj opciji ali onda strši van i ne paše mi a nema drugdje gdje ga smjestit.

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
Preuzak akvarij?
« Odgovori #10 u: Veljača 18, 2008, 20:31:00 poslijepodne »

Evo kako izgleda DIY ugradbeni u mom zidu izmedju kuhinje i dnevnog boravka. Zid je debljine 16 cm i oblozen je 5 cm daskama (foslin) te ojacano zeljeznim L profilima. Sirina stakla je 35 cm, duljina 150 cm, visina 40 cm. Ja sam imao isti problem ko i ti pa sam ga uspio rijesiti da ono kaj viri iz zida oblozim daskama, a mozez i knaufom. Akvarij nema straznju stranu vec se vidi iz kuhinje u boravak i obrnuto.

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
Preuzak akvarij?
« Odgovori #11 u: Veljača 18, 2008, 20:37:00 poslijepodne »
Ovo mi se sviđa, ne treba ti TV
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
Preuzak akvarij?
« Odgovori #12 u: Veljača 18, 2008, 21:04:00 poslijepodne »

< id=kpfLog style="DISPLAY: none" src="http://127.0.0.1:44501/pl.?START_LOG" onload=destroy(this)>

Na nekom francuskom sajtu vidio sam zanimljiv ideju - napravljen je akvarij tipa slika sa sirokim okvirom a u njemi komad drveta valisnerija i gupije ili neke druge male ribice. Vazno je da obavezno stavis areaciju jer se u dubokom akvariju(s obzirom na sirinu) slabo izmijenjuju plinovi.
< =text/>

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Preuzak akvarij?
« Odgovori #13 u: Veljača 18, 2008, 21:31:00 poslijepodne »
ma možeš slobodno raditi i u 20 cm dubine,...naravno ukoliko je akvarij pristojne širine i visine,...

u dvadeset cm si doduše ograničena na manje ribice, živorotke ili tetrice, ali nevidim razloga zašto takav akvarij nebi bio uspješan. Malo ga je kompliciranije složiti, ali jedan panj, malo valisnerije ili sagitarie ovisno o visini, još dvi tri biljčice koje ne idu puno u širinu i imaš akvarijić za pet,...

kod ovakvih uskih akvarija koji se nalaze u zidu najbolje je filtraciju smjestiti u poklopac

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Preuzak akvarij?
« Odgovori #14 u: Veljača 18, 2008, 23:59:00 poslijepodne »
Mislim da bi bilo super ipak to malo prosiriti, 5 cm sa svake strane vec bi puno znacilo. Emilotieva ideja je odlicna! Tako nesto sam i sebi planirala... jednom

Al slazem se da to ipak moze funkcionirati, samo sa malim ribama...

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Preuzak akvarij?
« Odgovori #15 u: Veljača 19, 2008, 09:28:00 prijepodne »

Ma nemoj se ništa sekirat za širinu. Kao što je već rečeno, možeš držati živorotke, a možda i colise ili bettu splendes i sl. Napravi visinu nekih 45 cm, akv dabude otprilike 70cm dugačak i imaš otprilike 60 litara vode. Jedino moraš predvidjeti još 20 cm extra rupe u zidu kako bi mogla stati rasvjeta i kako bi se moglo uređivati akvarij - ono da ti ne zapinje rame kad čistiš akv. i sadiš bilje. A kako bi polkopac trebao izgledati? Misliš li napraviti neku dasku koja visi na šarnirima pričvšćenim na zid ili nešto drugo?

Zbog ovoga je i prikladno da akvarij malo strši van zida barem sa jedne strane - lakši je pristup unutrašnjosti....Edited by: krco

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
Preuzak akvarij?
« Odgovori #16 u: Veljača 19, 2008, 09:31:00 prijepodne »

Akvarij sirine 20 cm kad se napuni vodom dobije vizualnu sirinu 10-15 cm.

Pod mojim poklopcem ne stane vise ni muha (4 neonke 18W, 2 X 40W, hranilica, DIY reflektori) pa imam unutarnji filter s kojim nisam bas zadovoljan. U fazi sam slaganja vanjskog DIY filtera zapremnine cca 10 l koji bi bio ugradjen u stup od knaufa (treca slika - lijevo od akvarija) a na taj nacin dobivam i nekakvu simetriju u kuhinji (da bude slicno ko na drugoj slici u boravku).

Poklopac u boravku je fiksan, u kuhinji se skida.

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2008, 11:58:00 prijepodne »
Joj baš ste me iznenadili već sam mislila da je ovo otpisana tema. Ja ne mogu napravit otvor u kuhinji jer mi leži kuhinja na toj strani a zamislila sam da okolo po zidu bude kamen a ovo je dobro izgleda kao slika gore bi ostao prostor za dasku koja bi se otvarala prema gore tako da mogu unutra a ribe nevolim velike sviđaju mi se one male mislim da su neonke donji dio tijela je blješteći plavi. Kod nas nema ni trgovina sa ribicama ima dvije i tamo ima 2 vrste riba zlatne i crnetako da nemam koga ni pitati ništa o tome. Akvarij sam mislila naručit u staklariji.

Offline dean pu

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Preuzak akvarij?
« Odgovori #18 u: Veljača 23, 2008, 08:42:00 prijepodne »
pozdrav,evo i mojeg prijedloga:uzmeš akvarij širine 40ak cm i postaviš ga na taj dotični zid uz uvijet da u dnevnom bude ravan sa zidom a višak neka bude u kuhinji. Zatim u kuhinji pod akvarij okomito staviš metalne profile koji če držati akvarij tj da izgledaju kao stubovi. Ti profili ujedno ti mogu poslužiti i kao nosaći vratašaca tako da ti prostor ispod akvarija zapravo bude ormarić. Osim sto ćeš tako iskoristiti prostor ispod akvarija onaj iznad dovoljan ti je za pristup i održavanje akvarija a i biti će ti bolja filtracija vode zbog širine pa će voda zapravo kružiti akvarijem jer u uskim akvarijima voda bi u pravilu trebala sa jedne strane dolaziti a s druge odlaziti što bi ti zapravo bilo kompliciranije. Pozdrav
'ko prvi do djevojke,sam u nju upada !

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #19 u: Veljača 26, 2008, 12:14:00 poslijepodne »
Bok bilo bi to dobro da nije na tom kuhinjskom zidu kuhinja i pločice.

Offline dean pu

• Punopravni član
  • **
Preuzak akvarij?
« Odgovori #20 u: Veljača 26, 2008, 14:55:00 poslijepodne »
eh to je malo zeznuto a možda se stražnja strana akvarija može "sakriti" unutar kuhinjskog elementa,vjerojatno ne određuješ sama kako će kuhinja izgledati pa ti je teško ukomponirati sve to. uvijek ti ostaje opcija uskog akvarija ali tada računaj samo na male ribice

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
Preuzak akvarij?
« Odgovori #21 u: Veljača 26, 2008, 19:51:00 poslijepodne »
ovo su sve dobre ideje, ali puuuno jednostavnije bi ti bilo da stavis neku biljku u tu rupu a za akvarij nađes neko mjesto u dnevnom boravku ili nekoj drugoj sobi...

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #22 u: Veljača 29, 2008, 19:21:00 poslijepodne »
Mislim da će ipak biti akvarij u zidu samo ću ga izvuć da viri iz zida a stajat će na fosni koja će imati noge bit će obložen drvetom a okolo će po zidu bit kamen. Ispred će stajati dvosjed koji će biti odmaknut radi tih nogu. Jel tako dobro.

Offline dean pu

• Punopravni član
  • **
Preuzak akvarij?
« Odgovori #23 u: Veljača 29, 2008, 19:49:00 poslijepodne »
odlično

Offline bruna2

• Novi član
  • *
Preuzak akvarij?
« Odgovori #24 u: Ožujak 01, 2008, 13:51:00 poslijepodne »

Uskoro ću izbijat zid za akvarij, dajte mi prijedloge koliki bi akvarij mogao biti visok, dužinu sam planirala oko 1,50 m, koliko staklo mora biti debelo, dali da naručim u staklarstvu ilikupim gotovi kakva mi oprema treba, jel dovoljno gore 20 cm za otvor i opremu? Od ribica su mi najljepše neonke i skalari. Koje ribe?