Luna103 prije svega dobro nam dosla, udavila nas s pitanjima i sa ovih stranica puno naucila...

Drago mi je da si odlucila na prvi korak edukaciju, a ne na prvi korak kupnju akvarija kako to inace biva...

Zaista to je veoma pohvalno...

Vidjeh temu od pocetka i imam samo jedan dodatni savjet glede velicine akvarija. Naime, moj je aq visok 55cm... Imam 10-ak cm podloge, ruku dugacku 65cm i probleme pri sadnji biljaka zadnjeg plana (prema zadnjem staklu)...

Doduse, ako imas preko 170 to ti nece biti neki problem, ali eto ja bih voljela da je moj aq nizi za barem 5 cm... Pa rekoh samo da ti iznesem svoje iskustvo...
Nadalje odluka izmedju hladnovodnih i toplovodnih je cisto na tebi. Sto ti se vise svidja. Pogledaj malo po podforumima za predstavljanje akvarija. Ima tu svega... Naravno i jedni i drugi mogu biti lijepi... Ja imam toplovodne akvarije, ali su mi zlatice tiha neprezaljena ljubav... Pa sta ti se svidi... Naravno u tu litrazu mozes staviti i ciklide... Izbor je stvarno saren, a ja bih ga ovako pojednostavila (redosljed nema nikakve veze s odabirom):
1. Zlatice - bi bile presretne u tolikom akvariju. Istini za volju one su poznate kao velike izjelice, pa samo par tvrdolisnih biljkica opstaje s njima... Ali je neizmjerno lijepo gledati odrasle velike, bucmaste zlatice, sa onim prekrasnim dugackim perajicama... Paziti da je filtracija savrsena, jer osim sto mnogo jedu, mnogo i prljaju...

2. Biljni - U njemu bi akcent bio na bilju, a to nosi puno posla. Iako nista nije tesko za ljepotu koju ti daje.

U njega od riba moze ici svasta. Od sitnijih tetrica, do manjih "biljnih ciklida"... Takodjer u obzir dolaze i vece ribe tipa skalara, raznih guramija, diskusa (koji doduse slove za malo zahtjevnije ribe i ne preporuca ih se pocetnicima niti u nezrele akvarije)...
3. Ciklidni - savrsenstvo ribljeg fonda raznoraznih slatkih vodenih povrsina nase planete najcesce u kombinaciji sa kamenom. Ovakvi akvariji zahtjevaju pojacanu filtraciju... I pruzaju gotovo intervencije ER, kad ti dah zastane zbog boja, mrijesta ili jednostavno pameti tih riba...
Eto, nadam se da sam ti stavila bube u uho...

Jos jednom dobrodosla...

I oprosti na dugackom postu...
Edited by: Ninina mama