Kolovoz 18, 2025, 18:35:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: novi akvarij. novi akvarist - MOLIM POMOC  (Posjeta: 3472 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pjoter

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
novi akvarij. novi akvarist - MOLIM POMOC
« u: Veljača 10, 2008, 12:40:00 poslijepodne »
evo kako stoje stvari; danas sam kupio akvarij vrlo jeftini (eheim aquatics 96 litara) i sve je uglavnom okej.. odnosno sve je u komadu.. ali filter i pumpa za vodu su nekako jednostavne.. odnosno filter se sastoji samo od spuzve dakle nema nikakvih aktivnih ugljena, pjeska ili tome slično.. kako imam i hlavodni koji ima pumpu i filter, filter se sastoji od spužve ali i kosarice sa ugljenom. u ovom novom nema čak ni mjesta za takvo nesto :(

e sad moje je pitanje.. da li da uopće stavljam akvarij u pogon ili da kupim novu pumpu i ako da koju?! (akvarij 96 litara)

UNAPRIJED ZAHVALAN ZA SVAKU INFORMACIJU!!!

pozdrav

zagreb/maksimir

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Veljača 10, 2008, 12:52:00 poslijepodne »
Pa ja mislim da nemaš razloga za paniku!Slobodno ga stavi u pogon.

Offline pjoter

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2008, 13:04:00 poslijepodne »
kaliko je zapravo bitan taj ugljen?!? ***
zagreb/maksimir

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 10, 2008, 13:14:00 poslijepodne »
Aktivni ugljen ti ni ne treba dok se akvarij ne zaciklira. On ti apsorbira kemikalije iz vode ( čak i gnojivo za bilje) i uništava klor. Neki ga i ne preporučaju...Drugi tvrde da je potreban... Edited by: Ribač

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #4 u: Veljača 10, 2008, 13:15:00 poslijepodne »
Sve ovisi o tome što želiš imati u akvariju.
slažeš li biljni, ugljen ti ne treba.
kakvih si planova što se tiće uređenja?
i koje bi ribe stavio?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2008, 13:16:00 poslijepodne »
Uglavnom, možeš i bez njega, ali ako je akvarij 'prenapučen' je koristan i poželjan. Mora se maknuti dok se koriste lijekovi, tako da vjerojatno uništava i druge ' korisne' preparate.

Offline pjoter

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2008, 13:22:00 poslijepodne »
ja bi htio biljni akvarij sa skalarima i eventualno nekim jos ribicama kompatibilnim sa skalarima.. jel to okej?!?
zagreb/maksimir

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2008, 13:47:00 poslijepodne »
naravno da je. Samo za skalare bi bilo poželjno da je akvarij dubine barem 50 cm. inaće će ti nakon nekoliko mjeseci, godinu dana... kojom več brzinom rastu- početi ponašati se čudno i poboljevati. (ne mora biti, ali nekada bude... od preniskog ili prekratkog akvarija)

Ima dosta riba koje mogu uz skalare, samo pazi - skalari nekad vole grickati peraje ribama. A ako imaš s jnima ribu koja također voli grickat peraje, skalari bi ti mogli dobiti oblik depresije... pa prestanu jesti... pogodi dalje!

dosta sam te sad plašio, idi na akvarij net tražilicu i utipkaj ...skalar... pa vidi koji su ti sve forumi odgovarajući!

Offline vincent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2008, 15:26:00 poslijepodne »
ma skalari su totalno cool! mislim da u 96 litara ne bi trebao imati frku. mislim da trebaš slobodno staviti filter u pogon i vidjeti, pa kad se malo buđet oporavi i taman dok se on zaciklira fino kupiš možda nešto bolje. nemoj paničariti oko aktivnog ugljena...kao što su ti rekli on služi za apsorpciju kemijskih tvari iz akvarija koje bi mogle potencijalno biti štetne, ali isto tako apsorbira i one poželjne......osobno mislim da ti niej prijeko potreban! šro se tiće skalara i drugih riba....možda neke manje, ali ne jako manje da ne bi postale hrana, ali mirnije da ne uznemiravaju skalare.....uživaj i sretno!
"Biti lud ima i svojih prednosti, kojih su samo luđaci svjesni."

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #9 u: Veljača 10, 2008, 20:38:00 poslijepodne »

Pjoter, nisam sigurna da sam ti do sad pozeljela dobrodoslicu, pa zato to cinim sada: dobro nam dosao i puno naucio, da s tobom sve tvoje ribice budu sretne i zadovoljne...

Sto se filtera tice ne moras se brinuti. Ako bas hoces staviti i ugljen ili malo keramike, onda prepolovi postojecu spuzvicu i u zensku najlon carapu stavis keramickih valjcica koliko moze stati i stavis tako da ti voda prvo prodje preko spuzve, a onda keramike...

Skalari u 96l generalno ne idu. Savjetujem da negdje probas pronaci zdrave odrasle primjerke i bice ti jasno zasto... Na kraju krajeva pogledaj ovaj LINK...
Ja imam aq od 230l i od njih sam odustala, jer sad zbog podloge nemaju potrebnu visinu (zbog mnogo podloge imam 40cm).

Ako do sad jos nisi, a imas vremena za procitati iznimno koristan prirucnik za pocetnike u akvaristici, mozes ga skinuti sa nase pocetne strane...

Sretno i javljaj se...
Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline pjoter

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 10, 2008, 21:33:00 poslijepodne »
puno hvala svima!!!

otvoren sam za sve prijedloge vrsta riba koje bi dosle u obzir za moj akvarij.. dimenzije su 80*30(širina)*40(dubina+/-).. nije bed da stavim i neke druge ribice skalari nisu pod "must".. nego su mi se oni ucinili kao najsimpatičniji..

pozzzzz

zagreb/maksimir

Offline pjoter

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 10, 2008, 21:39:00 poslijepodne »
e da!!! zaboravih pitati!!

volio bi osim ribica imati i neke druge organizme.. tipa kozice, puževa, račića i slično tome.. to se može kombinirati nekako?!? ili ne?!?!

pozzzzzz

zagreb/maksimir

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 10, 2008, 22:06:00 poslijepodne »
Puževi ok, koliko znam i kozice, ali račići su opasni. Ovi malo stariji, znaju raditi reda u akvariju, pa čak i ubijati ribice.

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #13 u: Veljača 10, 2008, 22:09:00 poslijepodne »

ribić dali si tu

garavi