Kolovoz 13, 2025, 13:46:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomagajte drugovi!!!!  (Posjeta: 2193 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tonček

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • kontakt - 0989159073
pomagajte drugovi!!!!
« u: Veljača 03, 2008, 18:27:00 poslijepodne »

Pozdrav svima!!!

-stvar je sljedeča:

prije tri dana išel sam radit neke promjene u aq(kamenje van - panjevi nutra,kuhano i namakano), a od onda sranje

voda smečkasta(ne smeta tolko),crna čupava po anubiasima,cabombe koda počinju trulit i sve to u tri dana, uglavnom velike promjene!

aq-cayman 75 l, 1x 15 rasvjeta(smišljam kak da ugradim još jednu),naručio sam easy carbo -možda kaj pomogne

svi komentari i savjeti su dobrodošli!!!

pomagajte drugovi, hoču da se napijem zbog njeg(aq)

Kontakt 098/9159073

Offline skalar

• Punopravni član
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2008, 18:36:00 poslijepodne »
mislim da si trebao kuhati jos nekoliko puta drvo, jer tu smedu boju u akvariju uzrokuje drvo.

svakako ugradit jos jednu lampu jer za 75 litara je malo jedna lampa od 15W.

st ase tice akvarija lijepo je slozen samo treba pricekati malo vremena da se bilje razgrana.

Riba Ribi grize rep

Offline Ribač

• Punopravni član
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2008, 22:38:00 poslijepodne »
Hm...Prokuhaj još drvo. Neka drva uvijek puštaju boju, ali žučkastu. Smečkasto je malo previše. Ribice bi se mogle nadrogirati!Žučkasta je ok i ne smeta, ako tebi ne smeta boja!

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2008, 22:53:00 poslijepodne »
Možda su se panjevi još morali namakati uz češće promjene vode.Zavisi
kako si ih dugo namakao.Protiv algi meni je pomoglo to što sam ugasila
svjetlo na 2 dana(biljkama nije bilo ništa) i smanjila sam vrijeme
upaljenog svijetla u akvariju.Možda ti i svijetlo predugo gori jer se i
od toga znaju stvarati alge.

Offline Andor

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 65
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #4 u: Veljača 04, 2008, 00:53:00 prijepodne »
Vjerujem da ti nešto nije kako spada s panjom. moguće je da ga nisi dovoljno natapao i otkuhavao. Pokušaj to malo ponoviti. A treba i pričekati da se razbistri.
Aq ti je vrlo lijep. Imaš stila čovječe.
Pozdrav i javi je li sve ispalo kako treba.
Andor

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #5 u: Veljača 04, 2008, 01:39:00 prijepodne »

Ako ti boja ne smeta nemas razloga za frku.

Ako bi bas htio malo to srediti stavi aktivni ugljen u filter... Naravno on nece ukloniti 100%, ali dobar dio hoce...

Crna cupava po anubijasima je relativno cesta pojava. Zapravo to je zbog njihovog sporog rasta. Easycarbo ce se sigurno s njenim mladicama obracunati. No starije primjerke moras rucno ukloniti... U svakom slucaju alge najcesce divljaju kada s parametara vode nesto nije OK.

I samo jedna napomena ili bolje receno savjet. Drzi se preporucene doze. Skoro sam citala kakvu je havariju imao jedan kolega zato sto se odlucio poslusati mnogo puta procitane savjete o overdose... Dakle, alga ce pocrvenjeti samo malo kasnije. Dakle, ne u roku od 3-4 dana nego za npr. 15. Osim toga, ja sam koristila jednu foru. Uzmem EC u spricu i spricam direktno po zahvacenim dijelovima. Tu je zacrvenilo poslije 3 doziranja...

Cabombama iz mog iskustva svasta treba (a kazu da su lagane za odrzavanje) ako hoces reprezentativne primjerke...

Jesu to neke nove biljke ili su sve bile i prije tu, dok je bilo i kamenje?
Edited by: Ninina mama
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #6 u: Veljača 04, 2008, 12:31:00 poslijepodne »

očito da s panjevima nekaj nije u redu, pa bum ih zvadio i sve ispočetka

kaj se tiče biljaka, samo mahovina mi je nova,a drugo sve je isto ko prije s kamenjem. Cabomba mi je rasla ko luda, a sadumjesto nje rastu čupave

svijetlo mi je upaljeno 10 sati , ph-7 , kh-17 cca , gh-cca17 recite mi jel to ok ili treba kaj mijenjat-za lampu znam da fali

kaj su panjevi mogli tolko utjecat na biljke i alge???
Kontakt 098/9159073

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2008, 02:02:00 prijepodne »
S njima je sve u redu. S nama nije... Znas kako izgledaju rijeke i jezera koje su prirodno staniste nasih riba... Amazona npr. Daleko od kristalno cistog...

Problem je u nasoj percepciji lijepog... Ali kako napisah. Ako ti smeta, kuhanje, mocenje i ugljen...

Cini mi se malo povisoka tvrdoca. Inace te biljke obitavaju u meksim vodama...

Zapravo kod tebe se dogadja nesto naopako od onoga sto literatura govori. A to je da alge bas i ne vole kiselu sredinu... Panj otpustajuci tu boju, otpusta u vodu i supstance koje bi trebale sniziti i stabilizirati pH... Nisam procitala nigdje da utjecu na bilo koji drugi parametar...

Stoga sve mi je ovo nelogicno... Ne vjerujem da je panj mogao na brzinu toliko smanjiti pH da bilje dozivi sok...

Cime mjeris parametre? Cijim testerima? Jesi li u vodu stavio jos nesto sto do sad nisi? Kako se ponasaju ribe?

E da, zaboravih, koliko je aq u funkciji?

I kako rekoh, po mom misljenju cabomba je hirovita biljka. Kod mene, krene ko blesava, ja se mislim evo konacno je krenulo, onda stane, pa pocne krzljati, pa... Uf...
A kad sam je donijela prva 2 mjeseca je bila fantasticna... Mozda vrijeme? Pojma nemam...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #8 u: Veljača 05, 2008, 10:02:00 prijepodne »

prije svega, hvala nininoj mami kaj uvijek odgovara među prvima(oduševljen sam njenim opširnim savjetima i odgovorima)

panjeve sam izvadil pa nek se namaču-bila mi je pretamna voda

inače aq je več dugo u funkciji (2 god)i sve je bilo ok -biljke , ribe, sve do stavljanja panjeva i javanske mahovine. ma ni sad nije nekaj prestrašno,ali su vidljive promjene sa strane biljaka, a ribači su ok. testerikoje koristim za kh i gh su "dajanapet" , za ph koristim "macherey-nagel" koje koriste u farmaciji pa pretpostavljam da su točni

mislim da biljke nisu doživjele šok jer su ok sve osim cabombe koja se ponaša ko u tvom opisu, apo rubovima listova anubiasa rastu čupave crne.

dali bi bilo dobro imat kakvog algojeda ikojeg?

daj mi molim te napiši koji su parametri optimalni(+-)za ribače i biljke(mislim daih imam dosta)-scalari,santafilomene,zebrice,tetre
Kontakt 098/9159073

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #9 u: Veljača 05, 2008, 18:47:00 poslijepodne »
evo i da se ja malo javim, i naravno sa pohvalama za akvarij! a kaj ti se tiče tvog problema, i ja ti svako malo imam neku ludoriju s akvarijem! inače to ti je naša zanimacija a moglo bi se i reći zahebancija! pozdravi ženu!
Varaždin...

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #10 u: Veljača 05, 2008, 19:22:00 poslijepodne »

pozdrav vedranVŽ,čujemo se.

pošalji u pp broj moba i slike aq
Kontakt 098/9159073

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #11 u: Veljača 06, 2008, 00:10:00 prijepodne »
Neka, neka! Nema na cemu, jednog dana cu ja gledati kako ti odogovaras novim pocetnicima, a ja cu laditi tipkovnicu...

Jedini algojedi koji jedu te crne algice (i to mlade) su sijamski algojedi. No tvoj je aq premali za njih. Jedino da ih nabavis male, zadrzis mjesec-dva, pa onda poklonis nekome... Naime, rastu jako brzo, a isto tako se i ulijene... Sunca moja mala, ovaj velika...

Za te testere dajanapet ne bih dala ruku u vatru, ali ako se dobro sjecam, rekao si negdje da ti zena ima nekog doticaja sa kemikalijama... Ima li mozda mogucnost da ti nabavi neki laboratorijski tester? Ili da odnese vodu u lab na testiranje?
Jer do sad nisam bas cula da su testeri jednog proizvodjaca bez zamjerki. Cini mi se da samo za salifert jos nitko nije prigovarao... Ali oni su vise za morsku i npr. kod phosphat testera, rezultat koji dobijes se razlicito tumaci za biljni i za morski aq. Na zalost najveca vrijednost na tom testeru, je daleko od najvece vrijednosti u biljnom akvariju.

Probaj progooglati da vidis njihove testere za tvrdoce... O njima bas i ne znam...

Nadalje, normalna vrijednost za bilje bi generalno bila izmedju 5 i 10... A sto se riba tice, iskreno, moras progooglati... Nisam bas sigurna, ali mislim da bi i njima 10 bilo OK. Najvaznije je da se odlucis ili ne za kemijanje s vodom. Ako ipak da, utvrdis plan kako to napraviti i onda se drzis ko pijan plota zadatog plana. Zasto? Ribe ne vole nikakve, a posebno nagle promjene parametara vode... Na stranu sto su vecina riba koje imamo generacijama u nasim vodovodnim vodama i prilicno su se dobro prilagodile na nove uvjete...

A kad vec razvlacim, moram ti cist ubaciti bubu u uho. Za skalare ti je ovo premali aq...

Vis, vis... Kad spomenuh aq, sjetih se da si napisao da je aq star 2 godine... Koliko ti je stara lampa?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tonček

• Punopravni član
  • **
  • kontakt - 0989159073
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #12 u: Veljača 06, 2008, 10:18:00 prijepodne »

Ah...nadam se da bude tako što se tiče odgovaranja početnicima!!! Lampa gro-luxnije stara cca 2 mijeseca,a da mi je aq premali to znam, bio je unutra i bicolor,ali njega sam poklonio na forumu. Kaj se tiče scalaraznam da i njih moram riješit ,a to je malo teže jer to su mi prve ribei bili su u još manjem 54 l. Kaj se tiče testera, ovi za ph su 99,9 % točni(moraju biti)jer se koriste u farmaciji-laboratorijski testeri,a kemijanjem se ne mislim bavit jedino easy carbo ,da se probam riješit čupavih. Znam da je to već kemijanje,ali biljke mi propadaju(lagano ali vidljivo) pa sam mislio da bi možda koristio K2SO4-žena donjela. Listovi biljaka su lagano prozirni i rupičasti što je pretpostavljam nedostatak kalija.Nisam se još odlučio na to jer moram saznat koliko ml da stavim na 75 l i koliko često- otopina je 4.5 g na 1 dcl destilirane vode. Ako znaš nešto otome daj savjet,hvala!!!

POZDRAV
Kontakt 098/9159073

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
pomagajte drugovi!!!!
« Odgovori #13 u: Veljača 06, 2008, 22:12:00 poslijepodne »
Na kemijanje sam mislila na spustanje tvrdoce vode... Znaci sipanje omeksane...

Za testere sam i napisala da sumnjam upravo na te dajana pet.

Sa kemijanjem se nije dobro igrati... Ako se vec odlucis, onda savjetujem hrpu clanaka i topica po forumu. Dakle, nista na pamet...
Naime, pod gnojenjem se podrazumijeva dodavanje mnogo toga. Ali sve u posebnim omjerima, koje uvjetuje svaki aq za sebe... Osim toga, dodavanje jednog bez drugog moze nanijeti vise stete nego koristi...

Dakle, dodavanje bez kontroliranja (testiranja) je igranje...

Ipak ako zelis saznati koncentraciju koju imas, savjetujem da si skines Chuck`s calculator, koji bi ti bio dobar i za (ako se odlucis za kompletno gnojenje) ostale dodatke. No, sve ovo sto pricam bez dodavanja jos puno svjetla je totalno bespotrebno.

Evo izracunah da za tvojih 75l, pomenute kolicine daju 0,27ppm.

Kako rekoh, mnogo studiranja prije odluke... Meni ni pslije 6 mjeseci intenzivnog kopanja naoklo nije sve najjasnije...
Tuzlanka u Sarajevu